Bir haftada 266 asker savaş dışı

  •  Türk ordusunun yeni işgal saldırısının bir haftalık bilançosu paylaşıldı. Türk ordusunun tüm hava güçleri ve karadaki savaş unsurları ile KDP'nin desteğinin yanı sıra kimyasal silahlara da başvurduğu saldırılara karşı 152 eylemle yanıt veren gerilla, 218'i ölü ve 48 yaralı toplam 266 askeri savaş dışı bıraktı. 

 

Uluslararası sessizlik, Irak'ı ketumlu ve KDP'nin aktif desteğine rağmen ilk indirmelerden itibaren ağır darbe alan Türk ordusu, kayıplarını da gizliyor. Direnişin ilk haftasında 11 şehit veren gerilla, 218 Türk askerini öldürdü. Türk ordusu savaşın 4. gününden itibaren Kurêjahro, Werxelê, Şehîd Şahîn, Kunîşka ve Girê Ortê Direniş Alanları’ndaki bazı savaş mevzilerine karşı zehirli kimyasal gazlar kullanmaya başladığı halde gerillanın direnişini kıramıyor ve eylem kapasitesini engelleyemiyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) 17 Nisan-24 Nisan tarihleri arasındaki savaş bilançosunu paylaştı. Türk devletinin, kendi saflarına çektiği iş birlikçi yerel güçlerin doğrudan ve dolaylı desteğini de alarak PKK’yi tasfiye etmeyi, Kürdistan halkının iradesini teslim almayı ve Kürt soykırımını tamamlamayı hedeflediğini belirten BİM, her saldırıda karşısında Kgerillanın sarsılmaz iradesini bulduğunu vurguladı. Bir kez daha Başûrê Kurdistan'ı işgal etme amacıyla 17 Nisan gecesi Avaşîn ve Zap bölgelerine dönük kapsamlı bir saldırı başlatıldığını hatırlatan BİM, "Bu, devletler arasındaki savaş düzeyini de aşan topyekun bir savaş halidir" dedi. 

Türk ordusunun, 14 Nisan’da yoğunlaşan hava bombardımanını sürdürdüğü 17 Nisan gecesinden itibaren saldırı helikopterleri eşliğinde asker indirme girişiminde bulunduğunu anımsatan BİM, tüm alanlarda tereddütsüz bir şekilde gereken cevabın hızla verilip helikopterlere müdahale edildiğini ve birçok alanda fırsat verilmediğini belirtti. Sonraki günlerde de Türk ordusunin gecenin karanlığından faydalanarak bu girişimlerini sürdüğünü ama tümüne müdahale edildiğini kaydeden BİM, "Askerlerini havadan indiremeyen işgalci Türk ordusu daha sonra karadan gelmeye çalıştı. KDP denetimindeki Bamernê-Amediyê-Dêrelok hattı üzerinden güneyden gerçekleştirdi. KDP, açıkça gerilla alanlarının arkadan vurularak hançerlenmesine yol verdi. KDP güçleri Kurêjahro bölgesinin arka tarafına konuşlanarak gerilla alanlarını kuşatmaya çalıştı. Bir haftalık savaş sürecinde KDP güçleri halen bu tutumunu sürdürüyor. Amacına ulaşamayan ve ağır darbeler alan Türk ordusu, savaşın 4. gününden itibaren Kurêjahro, Werxelê, Şehîd Şahîn, Kunîşka ve Girê Ortê Direniş Alanları’ndaki bazı savaş mevzilerine zehirli kimyasal gazlar attı" dedi. 

Tüm alanlarda direniş

Gerillanın bulunduğu tüm alanları birer direniş alanına çevirerek işgalcilere ağır bir fatura çıkardığını belirten BİM, özellikle hareketli tim savaş tarzının etkili bir şekilde devreye girdiği, yeni dönem gerilla taktiklerinin sabotajdan suikasta, sızmadan baskına, tuzaktan ağır silah eylemlerine kadar ustaca uygulandığı yüksek bir savaş performansı ortaya konulduğunu vurguladı. Bir haftalık yüksek yoğunluklu savaş süreci boyunca gece gündüz demeden kesintisiz eylem haline dikkat çeken BİM, şöyl edevam etti: "Bu eylemlere YJA Star gerillalarının öncülük etmesi, birçok özgün eylemin gerçekleşmesi de Kadın Özgürlük İdeolojisi’yle donamış direnişçi Kürt kadının ulaştığı militanlık ve komutanlık düzeyini bir kez daha gösteriyor."

11 gerilla şehit düştü

Bu savaş sürecinde Zap ve Avaşîn’de 11 gerillanın şehadete ulaştığını paylaşan BİM, şunun altını çizdi: "Şehit yoldaşlarımızın yüksek cesareti, tereddütsüz duruşu ve savaş meziyetleri, güçlerimizin bundan sonra yürüteceği fedailik savaşının da doğrultusunu belirledi."

BİM'in paylaştığı 17 Nisan-24 Nisan tarihleri arasındaki savaş bilançosu şöyle:

Gerillanın eylemleri

* 3 Sızma

*  3 Baskın

*  7 Koordineli ve Eşzamanlı

* 23 Suikast

*  29 Ağır Silah

*  29 Sabotaj

*  58 Çatışma-Darbeleme

İşgalci ordunun saldırıları

* Medya Savunma Alanları 387 kez savaş uçaklarıyla bombalandı.

* Saldırı helikopteri ve obüslerle 243 kez bombalandı.

* Savaş mevzilerine 7 kez kimyasal gazlar atıldı.

Türk ordusunun kaybı

*  218 Türk ordusu mensubu öldürüldü.

*  48 Türk ordusu mensubu yaralandı.

İmha edilen malzeme ve araçlar

*  4 Dron

*  1 Mobesse Kamera Sistemi

*  1 BKC Silahı

*  1 Mevzi

Darbelenen askeri araçlar 

*  1 Dron

* 11 Helikopter.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.