Bir ilk: Rahibe Petrini Vatikan’ın yönetimine atandı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Papa bir rahibeyi Vatikan’ın yönetiminden sorumlu en üst düzeydeki ikinci göreve atadı. Papa’nın yaptığı bu atama kadınların toplumdaki liderliğine verdiği öneme işareti olarak yorumlandı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, bir rahibeyi Vatikan’ın yönetiminden sorumlu en üst düzeydeki ikinci göreve atadı. Euronews’te geçen habere göre, Vatikan’da ilk kez bir kadın üst düzey bir göreve getiriliyor.

İtalyan rahibe Raffaella Petrini’nin (52) bu göreve atanması, Papa Francis’in (84) kadınların toplumdaki liderliğine verdiği önemin işareti olarak yorumlandı. Petrini, Vatikan Şehir Devleti Yönetimi Genel Sekreteri olarak görev yapacak.

Petrini’den önce bu görevi yapan başpiskopos ise Vatikan yönetimindeki en sorumlu kişi olarak atandı.

Petrini LUISS’dan mevzun

İtalya’nın ekonomi ve işletme alanında önemli üniversitelerinden LUISS’den mezun rahibe Petrini’nin bu göreve getirilmesi, Papa Francis’in göreve geldiğinden bu yana kadın erkek eşitliği konusunda yaptığı konuşmaların Vatikan’da eyleme dönüşmesinin artık açık göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Vatikan’daki yönetim, polis, itfaiyeciler, sağlık hizmetleri, müzeler, bakım ve ofis personeli gibi servislerle birlikte Vatikan Şehri'nin günlük çalışmalarını denetmekten sorumlu.

Üst düzey görevli kadınların sayısı artıyor

Papa Francis, geçtiğimiz Ağustos ayında İtalyan rahibe Alessandra Smerilli’yi adalet ve kalkınma konularından sorumlu geçici sekreter görevine atamıştı. Fransız rahibe Nathalie Becquart ise Şubat ayında dünya piskoposlarının toplantılarını organize etmekten sorumlu müsteşar yardımcısı görevine getirirken, İtalyan hakim Catia Summaria’yı Vatikan İstinaf Mahkemesi’ne tayin etmişti. Papa, 2020 yılının ilk ayında da Vatikan Devletler Arası İlişkiler Sekreterliğinin (Dışişleri Bakanlığı) çok taraflı ilişkilerden sorumlu müsteşarlığına Avukat Francesca Di Giovanni'yi getirmişti. Papa Francis ayrıca, 6 kadına Vatikan’ın yönetimini üstlenen konseyde yine önemli görevler vermişti.

Dünyanın en küçük devleti olarak bilinen Vatikan’da 2 binden fazla görevli çalışıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.