İran’ın acil demokratikleşmeye ihtiyacı var

Kadın Haberleri —

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (PAJK) Meclis Üyesi Ronahi Serhat

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (PAJK) Meclis Üyesi Ronahi Serhat

  • ANF’ye konuşan PAJK Meclis Üyesi Ronahi Serhat, “İran rejimi artık ne teşhir ne de eleştiriyle köklü bir değişimi gerçekleştiremez. İnsanlık dışı bir rejimdir. Acil demokratikleşmeye ihtiyaç vardır” dedi.

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (PAJK) Meclis Üyesi Ronahi Serhat, Fırat Haber Ajansı ANF’ye verdiği röportajda İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki son gelişmeleri değerlendirdi. Bir soru üzerine Ronahi Serhat, Jîna Amînî’ye saldırı ve halkın öfkesine salt İran'la sınırlı bakılmaması gerektiğini ifade etti. Saldırıların Suriye, Türkiye, Irak açısından da sorgulanması gerektiğini belirten PAJK  Meclis Üyesi Serhat, saldırının tüm kadınlara ve kadın şahsında toplumun onuruna, varlığına yöneltilmiş saldırı olduğunu kaydetti. 

Serhat şöyle dedi: “Başta Kürdistan olmak üzere her yerde kadın düşmanı, halk düşmanı rejimlere karşı eylemler geliştirmek ve süreklileştirmek önemlidir.

Mesele bir tek rejimin kadına kara çarşaf ve başörtü dayatması değildir.  İran rejimi, anayasaya dayalı tüm kanun ve uygulamalarıyla anti-demokratiktir, özgürlük karşıtıdır. En cinsiyetçi rejim olarak kadınlar açısından köhne ve zulüm rejimidir. Erkeklerin kadınlara uyguladığı vahşet, taciz, tecavüz rejimce caizdir. Anti-demokratik, şeriat rejimi olarak her yönüyle ne olduğu açıktır. İran rejimi artık ne teşhir ne de eleştiriyle köklü bir değişimi gerçekleştiremez. İnsanlık dışı bir rejimdir. Acil demokratikleşmeye ihtiyaç vardır. Hem İran toplumunun hak ve özgürlüğü açısından hem Doğu Kürdistanlı halkımızın gasp edilen hakları açısından köklü bir demokratikleşme sürecine girilmelidir. Artık kadınıyla genciyle, Fars, Kürt, Azeri, Beluc tüm toplumun giderek dayattığı rejimin değişimidir. Rejimin değişimini devletin yıkılması olarak algılamak iktidarın yarattığı bir aldatmacadır. İktidarın yıkılma korkusudur. Toplumlar, nasıl yaşayacağına kendisi karar vermelidir. Toplumları baskı ve zor rejimine dayalı yönetmenin zamanı geçmiştir. Rejimler yıkılabilir, ancak toplumlar kalıcıdır. İnsanlık tarihinde nice iktidarlar, rejimler toplumsal değişime direnç gösterdikçe ya yıkılmış tarihin çöp sepetine atılmıştır ya da siyasal yollarla değişerek daha acısız, kansız bir refah dönemine geçmiştir. Ortadoğu’nun en kadim kültürel-tarihi geçmişine sahip İran toplumu, gerici rejimi değiştirerek demokratik sisteme geçerek, Kürt halkının öz yönetimini, kolektif haklarını anayasal güvenceye alarak birlikte ortak yaşamını kurabilir. İktidar, İran toplumunu artık daha fazla kandıramaz. Kendi korkusunda boğulacaktır. Başta kadınlar, gençler olmak üzere İran toplumu demokrasi ve özgürlük istiyor. İşte, Jîna Amînî’ye yapılan saldırının hızla tüm Doğu Kürdistan ve İran şehirlerine yayılması bu arzunun ifadesidir. İran devleti, toplumsal özlemin önünü daha fazla askeri şiddet, idam dahil siyasi baskı ve zorla alamaz. Kadınların, halkların bu rejimi kaldırma gücü kalmamıştır.” ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.