Birçok halk, onbinlerce imza

Kadın Haberleri —

.

.

  • Erdoğan’ın kadınları katleden, muhalifleri hapse atan yönünün herkesçe bilindiği için insanlarla çok rahat ortaklaşabildiklerini belirten Yıldız, “Bu nedenle kampanya herkeste ortak bir ruh yarattı” dedi. 

REWŞAN DENİZ/KÖLN

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar bu yıl iki imza kampanyası gerçekleştirdi. Bunlardan biri Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) başlattığı “Diktatörü yargılamak için 100 Neden”, diğeri de Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) başlattığı “Abdullah Öcalan’a Özgürlük için Birleşmiş Milletler’e (BM) mektup” kampanyası. TJK-E’nin Kasım ayı sonlarında başlattığı imza kampanyasının birincinin aşaması 8 Mart’ta bitti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yapılan kampanya ise sürüyor.

Almanya’nın Köln kentindeki kampanya çalışmalarının aktif yürütücüsü KON-MED Eşbaşkanı Yıldız Filimci, izlenimlerini gazetemizle paylaştı.

On binlerce insanla görüştük

“Diktatörü yargılamak için 100 Neden” kampanyasının 8 Mart’ta sona erdiğini, Avrupa genelinde topladıkları 235 bin 727 imzanın Lahey Adalet Divanı’na gönderileceğini belirten Yıldız, “Sadece imza toplanmadı. Bir halklar diplomasisi çalışması da yapıldı. Avrupa’nın farklı şehirlerinde, farklı ülkelerin vatandaşlarıyla, on binlerce insanla birebir muhatap olduk. Onlara Kürdistan’da yaşananları anlattık” dedi.

“Erdoğan’ın katliamcı, baskıcı yönü biliniyor. Dünyada deşifre olmuş bir kişilik. Kadınları katleden, muhalifleri hapse atan birisi” diyen Yıldız, “Bu bilindiği için insanlarla çok rahat ortaklaşılıyordu. Bu nedenle bu kampanya herkeste ortak bir ruh yarattı” diye aktardı. 

Viyan Kadın Meclisi üyeleri Dom Katedrali yanındaki Köln istasyonu önünde imza topluyor.

Kürtlere de ulaştık

“Hiç ulaşamadığımız, ilişki kuramadığımız binlerce Kürt ile de diyalog kurduk” diyen Yıldız şöyle devam etti: “Kuzey’de şehirleri, Rojava’da köyleri bombalanan, Güney’de Şengal soykırımından kurtulan insanlarımızı gördük. Her şeylerini bırakıp gelmişler, ama bizimle ilişkileri yok. Belki kurumlarımızın nerede olduğunu bile bilmiyorlar. Meydanlarda Kürt kurumları veya Kürt Kadın Hareketi olarak imza toplarken ya da “Ji bo Serok em îmze kom dikin” dediğimizde kendilerini güvende hissedip, ‘yalnız değiliz’ duygusu yaşıyor ve mutlu oluyorlardı.”

  • Pandemi koşullarında kampanyaları yaygınlaştırmak için her yolu denediklerini aktaran Yıldız, büyük bir emek istikrarlı çalışma sonucunda hedeflerine ulaştıklarının altını çizdi. 

Ev ev, sokak sokak

Pandemi koşullarında kampanyaları yaygınlaştırmak için her yolu denediklerini aktaran Yıldız, “Ailelere gittik, eylemlerde  imzalar topladık. Viyan Kadın Meclisi 100 Neden Kampanyası için her hafta Çarşamba günü Köln tren istasyonu önünde stand açtı, imza topladı. Ocak ayında da Kürt Halk Önderi Öcalan için imza kampanyası başlatıldı. İnsanlardan tek tek toplanan imzaları her hafta toplu bir şekilde BM Genel Sekreteri’ne gönderiyoruz. İlk kez 31 Mart günü bu kampanya için de yine burada imza standı açtık” dedi.

Tepkiler değişiyor

Yıldız, imza toplarken farklı tepkilerle karşılaştıklarını aktarıyor: “İnsanlarla konuşurken bazen şaşırıyor, bazen duygulanıyorsun. Bazen de tepki topluyorsun ve onları ikna etmeye çalışıyorsun. Kürtleri ve Öcalan’ı tanıyan, sempati duyanlar da oluyor, ‘terörist’ olarak adlandıranlar da çıkıyor. Bazı insanlar geçip gidiyor, ‘imza vermek istemiyorum’ diyor, bazıları ise durup ‘tamam konuşabiliriz’ diyor.

Alman genç ikna oldu

Öcalan için açtıkları standa gelen bir Alman gencin PKK’nin yasaklı olduğunu, Öcalan’ın da PKK’nin lideri olduğu için imza vermeyi reddettiğini belirten Yıldız, “Onunla terörizmin tanımını tartıştık. Kürtlere yapılan zulmü, yerinden yurdundan göç eden milyonlarca Kürt’ü anlattık. Kürtlerin kendi haklarını, kimliklerini korumak için savaştığını anlattık. Sonunda ikna oldu” dedi. 

Laz’ın Kürtlerle imtihanı

Yıldız, standa “Öcalan terörist, onun için neden imza topluyorsunuz” diyerek, tepkiyle gelen Laz bir gencin de, yaptıkları tartışma sonucu Lazların da inkar edildiğini kabul ederek yanlarından ayrıldığını söyledi. 

Afrikalılarla sohbet

Karşılaştıkları çoğu Afrikalı insanın da imza kampanyasına destek verdiğini belirten Yıldız, yanlarına gittiği bir grup Afrikalıyla olan diyalogunu anlattı: “Onlara Kürt olduğumuzu, Öcalan’ın da Kürtlerin lideri olduğunu, 22 yıldır hapiste olduğunu anlattım ve ‘Öcalan bizim Nelson Mandelamızdır’ dedim. Birden duygulandılar. Mandela için özgürlük isteyen komitenin bu kampanyayı başlattığını aktardım. Bu şekilde birçok Afrikalı ile sohbetlerimiz oldu ve çoğu imza verdi.”


Êzîdîler KDP’ye sitemli

İki Şengalli Êzîdî ile karşılaşmasını da anlatan Yıldız, şunları paylaştı: “Biri, ‘Bizi ne PDK, ne Irak ne de başka bir güç kurtardı. Bizi kurtaran PKK’dir. Değil imza, istenirse kanımızı da veririz’ dedi. Aynı gün orta yaşlarda karşılaştığım bir başka Êzîdî ise Şengal’deki gelişmeleri aktarırken, “Oraya gitmek istiyorum ama KDP Irak’tan daha kötü. Çünkü bizi kafir olarak görüyor. Müslüman halkı da yönetemedi’ dedi.” 


Qamişlo’lu gelin ve damat, akrabaları ile düğün gezisi yaparken imza standına rastladı.

Yoğun emek, istikrarlı çalışma

Son olarak Kürt Kadın Hareketi olarak hedefledikleri 100 bin imza hedefini ikiye katlayarak 235 bin imza topladıklarını kaydeden Yıldız, bunun büyük bir emek, istikrarlı çalışma sonucunda geldiğinin altını çizdi. 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.