AMARA GÜNEŞ / HABER MERKEZİ


Kürdistan’ın farklı parça ve kimliklerinden KNK’nin çabasına destek veren isimler, ”Kongre hem Kürtler hem de tüm Ortadoğu halklarına kazandırır” mesajı verdi. 

Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi Konseyi Eşbaşkanı Ferhat Patiyev, Rusya’da yaşayan Kürtler olarak Ulusal Kongre’nin yapılmasını desteklediklerini söyledi. Ortadoğu’da yeni bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Patiyev, ”Eskiden Kürtler bir araç olarak kulanılıyordu. İlk kez Kürtler bu kadar örgütlüler. Kürtlerin en zayıf bırakan nokta ise kendi aramızda ittifaklarımızın güçlü olmamasıdır. Bu sorunu aşmak yine Kürtlerin dışarıda parçalı görünen duruşlarını aşmak için Ulusal Kongre bir gerekliliktir” dedi.


Referandum öncesi yapılabilmeli

Ulusal Kongre ile birlikte Güney Kürdistan’da yapılacak referandumu desteklediklerini söyleyen Patiyev, ”Referanduma gitmeden önce Ulusal Kongre yapılırsa referandumun daha da güçlenmesine destek olur. Ulusal Kongre aynı zamanda kendi sorunumuzu kendimiz çözebilir, demenin de göstergesi olacaktır” diye konuştu. 

Tarihi bir süreçten geçildiğinin de altını çizen Patiyev, şunları kaydetti: ”Tarihi fırsatlar kolay kolay kimsenin eline geçmez. Uzun bir mücadele tarihimiz var. Her Kürt, Ulusal Kongre’nin ciddiyetini anlamalı ve buna göre yaklaşmalı. Bu süreçte küçük çıkar hesapların peşinde koşma hakımız yoktur. Kürt halkının beklentisi de bu yöndedir.” 

Patiyev, her türlü desteği vermeye ve sorumluluk almaya hazır olduklarını da ekledi.


Ortadoğu Federasyonu için

Mezopotamya Özgürlük Partisi ve Mezopotamya Halk Kongresi Yürütme Üyesi Asuri-Süryani Yaşar Küçükaslan, KNK’nin bu tür çalışmalara öncülük etmesinin Ortadoğu halkları için çok anlamlı ve önemli olduğunu söyledi. İsviçre’de yaşayan Küçükaslan, ”Kürt halkın kendi içinde oluşturacağı birlik biz Ortadoğu halklarını da etkileyecektir” diyerek, şöyle devam etti: ”Ulusal Kongre Ortadoğu’daki savaş ortamında Kürtleri en güçlü aktör konumuna getirecektir. Ortadoğu’da var olan boşlukları ancak demokratik yapılanmalarla doldurabiliriz. Bunun için ilk başta biz Ortadoğu halkları kendi aramızdaki birliği geliştirmeliyiz. Ortadoğuda parçalı duruşlar kaybetmeye mahkumlardır. Ulusal Kongre, Ortadoğu Federasyonu için bir ilk adım olacaktır. Eğer Kürtler kendi içinde birlik olursa kazanan Kürtler ve Ortadoğu halkları olacaktır. Yine kazanan demokratik sistem olacaktır.”


Her Kürt’ün görevidir

Xorasan Kürt Toplum Temsilcisi ve KNK Üyesi Dr. Afrasiab Shekofteh, ulusal birliğe hizmet edecek her türlü çalışmayı desteklediklerini söyledi. Londra’da yaşayan Shekofteh, ”Kürdistan’ın parçası ve partisi Ulusal Kongre’nin yapılması yönünde kendisini sorumlu görmelidir. Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesi her Kürt’ün görevidir” dedi. ”Bizim bir birimizi kabul edip etmeme gibi bir lüksümüz yoktur” vurgusunda bulunan Shekofteh, ”Bazı partilerin bu yaklaşımı kesinlikle yanlıştır” diye ekledi. Ulusal Kongre’nin Kürt halkının sorunlarına çözüm bulacak ortak bir zemin oluşturucağının altını çizen Shekofteh, şunları dile getirdi: ”Kürtleri bir arada tutacak bir çatı örgütü lazım. Bu çatı örgütü altında Kürdistan’ın bütün renkleri buluşacaktır. Herkesin kendi rengiyle, inancıyla bu çatı altında toplanması önemlidir. Bizim çözümüz kendi elimizdendir dışardan birisi gelip biz Kürtlerin sorunu çözmeyecektir. Ancak biz Kürtler kendi sorunumuzu çözebiliriz.”


Acil ve kaçınılmaz

KNK İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gazeteci-yazar Hîwa Nasih, Güney Kürdistan’daki mevcut karışıklığın, ciddi ekonomik ve politik sorunların da ancak Ulusal Kongre’yle çözülebileceğini savundu. ”Eğer Ulusal Kongre gerçekleşirse Güney Kürdistan halkı da rahat bir nefes alır” diyen Nasih, Ulusal Kongre’nin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Zürih’te yaşayan Kerküklü Hîwa Nasih, ”Uluslarası düzeyde bir otoritemiz yok. Her parti, birey ve kurum kendi çıkarlarını düşünüyor. Kürtlerin ortak çıkarlarını koruyacak bir birliğe ve bütünlüğe ihtiyacımız var” dedi.