Bisküviden pasta suç

❏

  • İHD’den Hatice Onaran, tutsak kadınların insanlık dışı uygulamalara karşı mücadele ettiklerini belirterek, dayanışma çağrısı yaptı. 

 

Kadına şiddet, sadece dışarıda değil, cezaevlerinde de yaşanıyor. İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, koğuş sisteminden hücre tipine geçilmesiyle baskıların da arttığını söyledi. Tutsakların kimi zaman bisküviden pasta yaptığı için ceza aldığını hatırlatan Onaran, “Gerekçe olarak, bisküvinin amacı dışında kullanıldığı belirtilmiş. Kıyafetini bez olarak kullanan tutukluya da amacı dışında kullandığı gerekçe gösterilerek yaptırım cezası uygulandı. Gebze Cezaevi’nde temizlik için kullanılan malzemelerin saplarına el konuldu” dedi.

Onaran, en büyük şikayetlerden birinin sağlığa erişim olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Uygulamaların büyük bir kısmı insanlık dışı. Mesela ağız araması bunlardan bir tanesi. Birçok tutuklu bu insanlık dışı uygulamaya maruz kalmamak için hastaneye gitmiyor. Yine hala gündemde olan kelepçeli muayene dayatması, muayene sırasında kelepçenin çıkarılmaması gibi uygulamalar var. Ring aracı da başlı başına bir işkence. Engelli tutuklular dahi o ring aracına bindiriliyor. Sevkiyattan sonra da çıplak arama özellikle dayatılıyor.”

OHAL’in ilan edildiği 2016’dan itibaren cezaevlerinde tecridin üst boyutta uygulanmaya başladığını kaydeden Onaran, “Her tutuklunun karşısına çıkan görevli, devlet gibi hareket ederek, devletin anlayışını sistematik olarak düşmanca cezaevlerinde uygulamaya geçiriyor. Tutuklular doktora gittikleri zaman dosyalarında kim oldukları, hangi davadan yargılandıkları yazıyor. ‘Terörist’ diye resmileşmiş bir kavram var. O nedenle ‘siz bu ülkenin düşmanısınız, siz bu ülkeyi yok ediyorsunuz, ülkeyi böleceksiniz’ gibi klasik kafatasçı söylemler ve anlayış, maalesef 2021’de de damgasını vurdu. Sağlıkta da düşman mantığıyla tutuklulara bir uygulama sergilendiğini açık ve net söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Tutsakların, baskı, işkence ve şiddet gibi her türlü hak ihlaline karşı dik bir duruş sergilediklerini vurgulayan Onaran, şunları ekledi: “Her türlü olumsuzluğa rağmen asla ne düşüncelerinde ne de inançlarından kesinlikle taviz vermiyor. Özellikle kendi düşünceleri ve inançları bir tarafa, bu iktidarın yok etmeye çalıştığı anlayışa karşı vermiş oldukları mücadele saygı duyulacak bir durumda.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.