Bitcoin doğayı mahvediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Fas Jerada'daki Ain Beni Mathar Entegre Kombine Çevrim Termo-Güneş Enerjisi Santralinde güneş panelleri temizleniyor. Resim: Dünya Bankası Fotoğraf Koleksiyonu, CC BY-SA 3.0 , Flickr aracılığıyla.

Fas Jerada'daki Ain Beni Mathar Entegre Kombine Çevrim Termo-Güneş Enerjisi Santralinde güneş panelleri temizleniyor. Resim: Dünya Bankası Fotoğraf Koleksiyonu, CC BY-SA 3.0 , Flickr aracılığıyla.

  • Bitcoin’in karbon ayak izi, 6 milyon otomobilin emisyonuna denk olduğu ortaya çıktı.

AVİ ASHER-SCHAPİRO

Çeviri: Serap Güneş 

 

Çevre gruplarının hazırladığı yeni bir rapora göre, ABD’deki bitcoin endüstrisinin karbon ayak izi, her yıl 6 milyon otomobilin emisyonuna denk olduğu tespit edildi. Çevreciler, ABD eyaletlerini yeni madencilik operasyonlarına yasak getirmeye çağırdı.

Kar amacı gütmeyen Sierra Club'ın enerji analisti ve raporun ortak yazarı Jeremy Fisher, enerjiye aç sektörden kaynaklanan emisyonların iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini baltalayabileceğini söylüyor.

"Bir eşikteyiz" diyor. "Hızla karbondan arınmaya çalışıyoruz... Bitcoin madenciliği, bu ilerlemeyi geriye sarabilir."

Çevre Koruma Ajansı'ndan bir hesaplamaya göre, endüstrinin karbon ayak izinin 2021'in ortasından 2022'ye kadar 27,4 milyon ton olduğu; en büyük ABD kömür santralinin üç katı ve yıllık 6 milyon otomobilin emisyonuna yakın olduğunu söyledi.

Küresel bitcoin madenciliğinin sadece %3,5'i 2020'de ABD'de bulunuyordu. Ancak Beyaz Saray'ın yakın tarihli bir çalışmasına göremdi oran %38’e yakın.

Çevrecilerden çağrı

Çevreciler ise ABD eyaletlerini yeni madencilik operasyonlarını engellemeye çağırdı. Bu yıl, New York yasama organı, eyalette fosil yakıtla çalışan yeni operasyonları duraklatacak bir yasa çıkardı.

Bitcoin endüstrisi grupları, kripto para sektörünün diğer ağır sanayilerden daha yeşil olduğunu ve nispeten az miktarda elektrik kullandığını söylüyor. Beyaz Saray raporuna göre, toplam ABD elektriğinin yüzde 0,09 ila yüzde 1,7'si arasında.

Bitcoin patlaması

Yılın başlarında, yeşil gruplardan oluşan bir koalisyon, Bitcoin'e iş yazılımını daha az enerji yoğun bir yönteme dönüştürmesi için baskı yapmak üzere bir kampanya başlattı.

Yerel madencilik operasyonlarına nasıl meydan okunacağını araştıran müşterileri temsil eden Earthjustice'ten bir avukat olan Mandy DeRoche "Çin'de yasaklandığından beri ABD'de madencilikte büyük bir artış gördük. Ve işlerin gittiği yön konusunda endişeliyiz" diye konuştu.

2021'de Çin, bitcoin madenciliğini ciddi şekilde kısıtladı ve birçok firma ya işlerini ABD'ye taşıdı.

Çevre grupları, endüstrinin çevresel sicilinin, enerji kullanımının ve topluluklar üzerindeki uzun vadeli etkisinin büyük ölçüde gizlendiğini söylüyor.

Son rapor, bitcoin madencilerinin fosil yakıt santrallerinin ömrünü uzattığını, elektrik oranlarını yükselttiğini, elektrik şebekelerini zorladığını ve yerel topluluklar için istihdam gibi vaatlerinde yetersiz kaldığını vurguluyor.

Yeşil bitcoin mümkün mü?

Bazı madenciler, yenilenebilir enerji üretimine istikrar ve finansman sağlayarak enerji şebekelerine fayda sağladıklarını söylüyor.

Teksas'ta, bazı madenciler yenilenebilir enerji sağlayıcılarıyla anlaşmalar imzaladılar ve talebi yumuşatmak için esnek kullanıma kaydoldular.

Diğer bazıları, kendilerini yeşil işletme olarak pazarlıyor; halka açık CleanSpark, enerjisinin yüzde 96'dan fazlasının karbonsuz olduğunu söylüyor.

"Mesele sadece madencilerin daha verimli olabilmeleri ve operasyonları için temiz enerji kullanabilmeleri değil" diyor CleanSpark CEO'su Zach Bradford. "Bitcoin madenciliği aslında düşük karbonlu enerji geçişini hızlandırabilir."

Ancak “Kentucky'de, bitcoin madenciliği tam ters sonuca yol açtı” diyor çevre grubu Kentucky Koruma Komitesi'nin genel müdürü Lane Boldman. “Bu operasyonların çoğu kötü veya kirli enerji projelerini destekleyecek - burada olan tam olarak buydu.”

Yeşile boyama

Rapor ayrıca, bitcoin endüstrisinin çevre dostu olduklarına dair asılsız iddialarını da mercek altına alıyor.

Bunlar arasında karbon kredilerine veya yenilenebilir enerji "ofsetlerine" dayandıkları iddiası da var. Sierra Club'dan Fisher'ın kripto madenciliğinin iklim üzerindeki gerçek etkisini gizlemeyi amaçladığını söylediği taktikler bunlar. "Çok fazla yeşile boyama var" diyor. “Yeşile boyama” çevreye zararlı faaliyetlerin küçük bir kısmının çevre dostu olarak ambalajlanıp arka plandaki zararı gizlemek için kullanılmasına verilen bir ad.

www.context.news

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.