Biz kuluçka makinesi değiliz

Kadın Haberleri —

ABD'nin Teksas eyaletinde kadınlar Roe V. Wade kararını protesto ediyor / Foto: Afp

ABD'nin Teksas eyaletinde kadınlar Roe V. Wade kararını protesto ediyor / Foto: Afp

  • ABD Yüksek Mahkemesi, kadınların kürtaj hakkını koruyan 50 yıllık “Roe V. Wade kararı”nı iptal etti. Sokaklara dökülen kadınlar iptal kararı, “Biz kuluçka değiliz,” “Senin için doğurmayacağız”, “Karar iptal edilsin” pankart ve dövizleriyle protesto etti. 

ABD'de aylardır tartışılan ve birçok kentte kadınları sokağa döken kürtaj hakkı yasasına ilişkin ABD Yüksek Mahkeme’si kararını 24 Haziran’da açıkladı. Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli "Roe V. Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden kararı iptal etti.

Kürtajı anayasal bir hak olmaktan çıkaran iptal kararıyla kadınların kürtaj hakkı eyaletlerin inisiyatifine ya da başka bir değişle insafına bırakıldı.

İptal kararının gerekçesi

Mayıs ayında ABD Yüksek Mahkemesi’nin muhafazakar yargıçlarından Samuel Alito’nun, “Roe V. Wade” kararını içeren bir belge hazırladığı basına sızdırılmış, bunun üzerine kadınlar sokaklara dökülmüştü.

2 aydır kadınların yürüttüğü tüm protesto eylemlerine rağmen “Roe V. Wade” kararının iptalini içeren görüş belgesi Yüksek Mahkemesi’nce onaylandı.

ABD Yüksek Mahkemesi, “Roe-Wade” kararının iptalini; “Roe V. Wade kararının gerekçesinin son derece zayıf" ve “Toplumsal anlamda zararlı sonuçları olduğu" ayrıca "Kürtaj hakkının ülke tarihinde ve geleneklerinde köklü bir yerinin olmadığı” gerekçesine dayandırdı.

Trump: Bu Tanrının istediği

ABD Yüksek Mahkemesi’ne üç muhafazakar yargıç atayan Donald Trump, Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararını, “Bu Tanrı'nın isteği" dedi. Trump ayrıca, kararın "Anayasa'ya uygun olduğunu" söyledi.

Reeves: Çift kale maçlar oynanacak

Kararı sevinçle karşılayan Mississippi Valisi Tate Reeves, Yüksek Mahkeme’nin, “Ülke tarihindeki en büyük adaletsizliklerden birinin geri çevrilmesine öncülük ettiğini" söyledi.

Reeves, "Bu karar hızla daha çok kalbin atmasını sağlayacak, daha çok bebek arabası sokaklarda itilecek, daha çok karne alınacak, daha çok çift kale maçlar oynanacak. Bu kutlanması gereken bir gün!" diye belirtti.

Biden:Trajik bir hata

ABD Başkanı Joe Biden ise, kararın kadınların sağlığını ve hayatını riske attığını belirtti: “Bu, aşırı bir ideolojinin hayat bulması ve Yüksek Mahkeme tarafından yapılan trajik bir hatadır" dedi.

Biden, eyalet ve yerel yetkililerin, kürtajın yasal olduğu eyaletlerde kürtaj yaptırmak için seyahat eden kadınları engelleyememesini sağlamak için çalışacağını söylemekle yetindi.

Kadınlar hamileliğe zorlanamaz

İktidardaki erkeklerin sevinç çığlığı içerisinde açıklama yapan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği twitter hesabından, "Bunun ne kadar korkunç bir an olduğunu inkâr etmeyeceğiz" dedi. Kuruluş, "Mahkemeler ne derse desin hiç kimse kendi isteği dışında hamileliğini devam ettirmeye zorlanamaz. Kürtaj bizim hakkımız ve bu uğurda mücadelemize devam edeceğiz" diye yazdı.

Kadın haklarına darbe

ABD Yüksek Mahkemesi'nin, ülke genelinde kürtaja erişimi garanti eden 50 yıllık Roe V. Wade kararının iptaline ilişkin  BM insan hakları şefi Michelle Bachelet de bir açıklama yaptı. Kararı, “Kadınların insan haklarına ve cinsiyet eşitliğine büyük bir darbe” olduğunu söyleyen Bachelet kararı “büyük bir gerileme olarak tanımladı.

Mahkemenin kararının  özellikle kırsal alanda düşük gelirli ve etnik azınlıklara mensup kadınlar başta olmak üzere  ABD'deki milyonlarca kadının temel hak ve özgürlüklerine zarar vereceğini belirten Bachelet, “Bugünkü kararla ABD ne yazık ki ilerici eğilimden uzaklaşıyor ” dedi.

Kadınlar savunmasız

ABD Yüksek Mahkemesi’nin Cuma günkü iptal kararı hemen yürürlüğe girerken, kadınlar kararı protesto etmek için Cumartesi günü sokaklara çıktı. 

Bazı eyaletler kadınların kürtaj hakkını koruma sözü verirken, Washington DC’yi “ Seçim yanlısı şehir” ilan eden belediye başkanı Muriel Bowser, bir eyalat olarak değil, bir bölge olarak Kongre’nin denetiminde oldukları için artık savunmasız oldukları konusunda kadınları uyardı. 

.
Foto/Afp

‘Senin için doğurmayacağız’

Kaliforniya, Washington ve Oregon'un Demokrat valileri, kürtaj haklarını korumaya ve kürtaj için diğer eyaletlerden batı kıyısına seyahat eden kadınlara yardım etme sözü verdi. 

Kararın iptal edilmesi talebiyle Teksas’da alanlara çıkan kadınlar, “Biz kuluçka değiliz”, “Benim bedenim, benim seçimim”, “Senin için doğurmayacağız” slogan ve dövizleriyle eylem düzenledi.

ABD’de kadınların eylemi devam ederken yasanın birçok eyalette yürürlüğe girdiği ve kürtaj yapan hastanelerin kapatılmaya başlandığı belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.