Bize ekmek yoksa size huzur yok!

Ağaç A.Ş. işçilerinin direnişi

Ağaç A.Ş. işçilerinin direnişi

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı Ağaç  A.Ş. işçileri düşük maaş, kötü çalışma koşullarına karşı ücretlerinin düzlemesi, eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının daha da insani hale gelmesi için 6 gündür direniyorlar.

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Hayat pahalılığı karşısında aldıkları ücretlerin her geçen gün biraz daha eridiğini söyleyen Ağaç A.Ş. işçileri maaşlarının en az 20 bin TL olması, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yeniden iş bıraktı. 6 gündür İBB önünde bekleyen işçiler talepleri karşılanana kadar İBB önünden ayrılmayacaklarını dile getiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı Ağaç A.Ş.’de çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN) üyeleri ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle Fatih ilçesine bağlı Saraçhane semtinde bulunan İBB binası önünde toplandı. “Bize ekmek yoksa size huzur yok!” diyerek süresiz eylem kararı alan işçiler İBB’nin DİSK Genel İş Sendikası ile yakın zamanda imzaladığı sözleşmedeki hakları talep ediyor.

Park, bahçe, sahil, yol kenarları dahil İstanbul’da birçok yerin temizliğini ve bakımını yapan Ağaç A.Ş. işçileri asgari ücretin altında sefalet ücrete çalıştırılıyor. Temmuz ayında belirlenen asgari ücretten sonra ücretlerinin yol ve yemek parasını dışarıda tutulduğunda ücretlerinin asgari ücretin altına düştüğünü söyleyen işçiler, İBB yetkililerine seslerini duyurmaya çalışıyor.

Daha önce taşeron firmalarda çalıştırılan Ağaç A.Ş. işçileri hakkında 2019 yılında Yargıtay “Bu iş belediyenin işidir ve bu işte taşeron işçi çalıştıramazsınız” diye bir karar verir. Karardan sonra belediye işçileri mevsimlik işçi statüsünde sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırmaya devam eder. Bu kararın ardından Hak-İş ve Türk-İş Konfederasyon’larına bağlı iki sendika bu alanda örgütlenmeye başlar. 2019 yılının sonuna doğru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hak-İş’e bağlı sendikaya yetki verir. Bunun üzere Türk-İş yetkiye itiraz eder ve dava açar. Davadan kaynaklı uzun yıllardır işçiler toplu sözleşme yapamıyor ve hakları geçen zaman içinde eridi.

Direniş 2022’de sonuç verdi

2020 yılında bu alanda örgütlenmeye başlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı BTO-SEN şirkette çalışan 1.700 işçinin çoğunu örgütler. BTO-SEN yüzde 1’lik sendikal barajın altında kaldığı için iş yerinde çoğunluğu sağlamasına rağmen yetki alamıyor. BTO-SEN Ağaç A.Ş’de örgütlendikten sonra iş yeri amirleri, Hak-İş sendikası ve Ağaç A.Ş. yönetimi işçilere baskı yaparak sendikadan istifa etmeleri istenir. 2021 yılında BTO-SEN Ağaç A.Ş yönetimine çağrı yaparak yargı süreci beklenmeden, uluslararası anlaşmaların verdiği yetki ile bir protokol imzalanmasını ve işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini ister. Sendikanın bu çağrısından sonra, işçilerin pirim farkı, 20 bin TL’lik ikramiye farkı verilir ve işçilerin çalışma koşulları kısmi olarak düzeltilir.

2022 yılının Haziran ayına gelindiğinde TL, Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmeye devam eder ve işçilerin ücretleri gözle görülür bir şekilde düşüş yaşanır. Bunun üzerine Ağaç A.Ş. yönetimine taleplerini ileten işçiler bir kez daha yanıtsız bırakılır. İşverenden yanıt alamayan işçiler Haziran ayında İBB önünde eyleme geçer. 2 gün süren eylemden sonra kısmi bir anlaşmaya varılır ve işçilerin ücreti arttırılır.

Ücretleri gün geçtikçe eriyor

Enflasyonun yükselişe geçtiği TL’nin değer kaybettiği zamanda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İşçileri ben enflasyona ezdirmeyeceğim ve 6 ayda bir enflasyon farkı vereceğim” diye söz verir. Ancak belediyenin farklı alanlarında çalışan işçilere enflasyon farkı verilirken Ağaç A.Ş.’de çalışan işçilere bu fark ödenmez. Bunun üzerine Eylül ayında “Eşit işe eşit ücret ve diğer departmanlarda çalışan işçilerle eşit haklar istiyoruz” talebiyle yeniden iş bırakır. 3 gün süren eylemin ardından işçilerin enflasyon farkı ödenir. Tüm bu süreçlerin sonunda işçiler yüzde yüz 68’lik zam alır. Ancak mevcut ekonomik kriz karşısında bu artış da yeterli olmazken, işçilerin bugün aldığı ücret asgari ücretinde altında kalır. 

 

Erkan Urel

 

Haklarımızı istiyoruz

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan BTO-SEN Genel Merkez Yöneticisi Erkan Urel, İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 39 bin gelire sahip olması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Biz bu süreçte Ağaç A.Ş. yönetimine ‘gelin görüşelim. İşçilerin özlük haklarını geliştirelim’ dedik. Ancak işveren tarafı bu çağrımızı yanıtsız bıraktı. Bizde bunun üzerine yeniden eyleme geçtik. Bizim talebimiz çok açık. Yakın zamanda DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası ile İBB arasında bir sözleşmede işçilere verilen haklardan bizde yararlanmak istiyoruz.”

İstanbul’da belediyesinin en ağır işlerini Ağaç A.Ş’nin yaptığını vurgulayan Urel, “İstanbul’da bulunan tüm parkların bakımlarını yapıyoruz. Birçok park ve bahçede güvenlik yok buraların güvenliğini biz alıyoruz” dedi.

İşçilerin iş güvenliğinin olmadığını dile getiren Urel, bir buçuk ay önce bir işçinin kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiğini E-5 karayolunun refüj bakımını yapan iki işçinin de araba çarpması sonucu yaşamlarını yitirdiğini aktardı. Urel, “Gerekli tedbirler alınmadan yol kenarlarında çalışıyoruz. Bu düzenin değişmesi lazım. Bunu ya  İstanbul halkı değiştirecek ya da işçiler yapacak” ifadelerini kullandı. 

 

 

Meliha Açıkgöz

12 bin TL ile yaşamak

Direnişte olan işçilerden biri olan 59 yaşındaki Meliha Açıkgöz, 23 yaşında Kastamonu’dan İstanbul’a göç eder. İstanbul’da geçinmek için pek çok işte çalışan Açıkgöz, 18 yıldır Ağaç A.Ş’de çalışıyor. 18 yılın 15 yılını taşeronda çalışan Açıkgöz son 3 yıldır kadrolu çalışıyor. Anadolu yakasında bulunan Küçükyalı E-5 Şantiyesinde çalışan Açıkgöz, “Hayat pahalılığı ve ekonomik kriz giderek derinleştiği için çalışma koşullarımızın düzeltilmesini istiyorum. Sabah bakkaldan aldığım ürünü akşam aynı fiyata alamıyorum. Her gün temel gıda dahil her şeye zam yapılıyor. Ancak maaşlarımızda herhangi bir artış olmuyor” diye konuştu.

Buradan ayrılmayacağız

Hayat şartlarının gittikçe kötüye gittiğini İBB yönetiminin de bildiğini belirten Açıkgöz, şöyle devam ediyor: “Kiracı olanımız ve çocuk bakanımız var. Çocukların okul masrafları, ev kirası, elektrik, su, doğalgaz faturaları her şey çok pahalı. Bunlarla aldığımız maaşla karşılamamız mümkün değil. Gençliğimiz taşeronla çalışmakla geçti. Artık yorulduk bundan sonra yüzümüzü güldürsünler.”

Ayda 12 bin TL maaş aldığını yemek ve yol parasını içinden çıkardığınızda aldıkları ücretin asgari ücretin altında kaldığını aktaran Açıkgöz, “Yemek parasından kısmak için su ve yemeğimizi evde hazırlıyoruz. Yemek ve yol parasını çıkardığınızda aldığımız ücret asgari ücretin altına düşüyor. Çalışma koşullarımızın düzeltilmesi ve daha insani bir ücret için Saraçhane’de bulunan İBB binası önüne geldik. Haklarımızı alana kadar da buradan ayrılmayacağız” diyerek taleplerini sıraladı.

 

Hanife Akın

 

En zor işi yapıyoruz

55 yaşında olan Hanife Akın ise 3 yıldır Ağaç A.Ş.’de çalışıyor. 3 çocuk annesi olan Akın, 20 yaşındayken Rize’den İstanbul’a göç etmiş. İstanbul’a geldiğinden bu yana yaşamını çalışarak kazandığını dile getiren Akın, Ağaç A.Ş. ’de park ve bahçelerin bakım işinde çalıştığını ifade etti. Çalışma koşullarının kötülüğü, düşük maaş ve özlük haklarını korumak için eylemde olduğunu belirten Akın, “İstediğimiz çok şey değil. Belediyenin en zor işlerini biz yapıyoruz ama en düşük maaşı alıyoruz. Tüm şartların düzelmesi için 5 gündür burada eylemdeyim” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.