Bizim de devrimimiz

Elefteria Hambi (Eva Maria Steiger)

Elefteria Hambi (Eva Maria Steiger)

  • Andrea Wolf, Uta Schneiderbanger, Sarah Handelmann Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşen Alman enternasyonalistler. Bu isimlere bir de Maria Steiger eklendi. Komploya karşı bedenini ateşe veren Elefteria Fortulaki’den ismini alan Maria, Bavyera’dan yönünü önce Rojava’ya ardından gerilla saflarına çevirdi.
  • Garê’de şehit düşen Eleftreia, “Bu savaş sadece Kürtlerin savaşı değil, sistem tarafından ezilen herkesin, özellikle kadınların savaşıdır. Bu nedenle inandıklarımızı hakim kılmak için yaşamımızın her anında mücadele etmeliyiz. Herkes özgürleşmeden hiç kimse özgürleşemez!’’ demişti.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Alman enternasyonalist  YJA Star militanı Elefteria Hambi’nin (Eva Maria Steiger) 25 Kasım 2019’da Garê’de şehit düştüğünü duyurdu. “Eleftaria yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere yüreği Kurdistan halkının ve tüm halkların özgürlüğünden yana çarpan tüm demokratik Alman halkına ve Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz” diyen HPG, Elefteria gibi enternasyonalistlerin özgürlük mücadelesini büyüttüğünü belirtti.

Elefteria Hambi’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik sosyalizm fikri ve Apocu militanların başta insanlık düşmanı DAİŞ çeteleri olmak üzere tüm gerici güçlere yürüttüğü fedaice savaştan etkilendiğini kaydeden HPG-BİM, “Bu derin etkilenme temelinde, yüksek sosyalist ve enternasyonalist bilinçle tüm halkların özgürlüğü için yönünü Ortadoğu’ya ve onun merkezi olan Kurdistan’a verdi” dedi.  “Yüreği tüm insanlığın özgürlüğü için çarpan Elefteria yoldaşımız, Kuzey Doğu Suriye’den Medya Savunma Alanları’na kadar fedaice mücadele etti” diyen HPG-BİM, Elefteria’nın 25 Kasım 2019 günü Garê’ye bağlı Sêdarê alanında işgalci Türk ordusu tarafından savaş uçakları ile gerçekleştirilen bir saldırıda şehadete ulaştığını kaydetti.

HPG-BİM’in şehit Alman enternasyonalistin hayatı ve mücadelesine ilişkin yaptığı açıklamadan öne çıkan kısımlar şöyle:

 

 

Bavyera’dan Kurdistan’a

Almanya’nın Memmingen kentinde demokrat bir ailede dünyaya gelen Elefteria yoldaşımız Rêber Apo’nun özgürlük yürüyüşüne katılan enternasyonal öncü militanlardan olmuştur. Kapitalizmin hâkim olduğu koşullarda büyümesi Elefteria yoldaşımızın yaşamı ve sistemi sorgulamasına engel olmamıştır.  Genç bir kadın olarak kadının sistem içinde metalaştırıldığı gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, arayışlarını derinleştirmiş ve birçok araştırma yapmıştır.

Sistemi sorgulayarak büyüdü

Sol akımları yakından takip eden Elefteria yoldaşımız, sistem karşıtı eylemlere katılarak pratikte de öğrenmeyi esas almıştır. Üniversitede fizik bölümünde okuyan yoldaşımız bu dönemde daha fazla aktif mücadele içinde yer almıştır. Kapitalizmin insan ve toplum kadar çevre düşmanı da olduğu gerçeğinin somut bir şekilde görüldüğü Avrupa’da yaşama ve çevreye karşı güçlü bir duyarlılık sahibi olan Elefteria yoldaşımız, ekolojik hareket ve çalışmalarda da yerini almış, birçok alanda bütünlüklü bir mücadele yürütmüştür.

Direnişinden taviz vermedi

Birçok kez gözaltına alınmasına rağmen direnişinden taviz vermeyen yoldaşımız, mücadelesini büyük bir kararlılıkla devam ettirmiştir. Sömürgeci Türk devletinin baskı ve zulmü nedeniyle Kurdistan’dan göç ederek mültecileşmek zorunda kalan ezilen Kürt halkını çocukluk yaşlarında itibaren tanımıştır. Kürt halkını ve mücadelesini tanıdıkça Rêber Apo’nun düşüncelerine karşı merak duymaya başlayan yoldaşımız, Rêber Apo’nun savunmaları ve çözümlemelerinde aradığı cevapları bulmuştur.

 

 

Rojava ardından gerillaya katıldı

Kurdistan’da yürütülen tarihi mücadele Elefteria yoldaşımız üzerinde büyük bir etki yaratmış, Kürt kadınlarının öncülük yaparak geliştirdiği Rojava Özgürlük Devrimi herkeste olduğu gibi Elefteria yoldaşımız üzerinde de derin izler bırakmıştır. Rojava Özgürlük Devrimi’ni korumak ve geliştirmek gerektiğine bütün kalbiyle inanan yoldaşımız, Kurdistan’a geçme kararı almıştır. Rojava’da yürüttüğü başarılı mücadelenin ardından 2018 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Elefteria’nın ismini aldı

27 Mart 2006’te yaptığı eylemle şehadete ulaşarak Uluslararası Komplo’ya karşı şehitlerimiz tarafından oluşturulan ateşten halkanın bir parçası olan Şehîd Elefteria Fortulaki yoldaşımızın adını almış ve onun şahsından bütün şehitlerimizin mücadelesini devralmıştır. Aldığı ideolojik ve askeri eğitimlerle yetkinleşen ve derinleşen yoldaşımız Garê alanına geçerek başarılı bir pratik yürütmüştür. Hızla öğrenen, öğrendiklerini mutlaka pratiğe aktaran emekçi ve fedakar özellikleriyle öne çıkan Elefteria yoldaşımız, güler yüzlü ve canlı kişiliğiyle bütün yoldaşlarına güç katmıştır.

 

 

Öncü kadınları mücadelesinde yaşattı

İşgalcilere ve sömürgecilere karşı her zaman direnerek özgürlük yolunu aydınlatan meşalelere dönüşen Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, Mirabel kardeşler, Zarifeler, Beseler, Azimeler, Viyanlar, Saralar, Delal Amedler ve Leyla Sorxwînler’in’ yarattığı değerleri koruyarak mücadelesinde yaşatan Elefteria yoldaşımız egemen erkek toplum zihniyetine karşı yüzünü özgürlüğe dönmüş öncü kadınların mücadele mirasına layık olmayı başarmıştır.

Bildiği dillere Kürtçeyi de ekledi

Kendi toplumun asıl değerlerini koruyan Elefteria yoldaşımız faklı dil ve kültürlere karşı hep merak duymuş, o toplumların dillerini öğrenerek özüne inmiştir. Ana dili Almanca dışında çok iyi derecede İngilizce, Fransızca, İtalyanca bilen Elefteria yoldaşımız, Kurdistan dağlarında hızlı bir şekilde Kürtçe öğrenmiş ve yoldaşlarıyla güçlü bağlar kurmuştur. Ronahî (Andrea Wolf), Nûdem (Uta Schneiderbanger), Şiyar (Jacob Riemer), Sara (Sarah Handelmann), Bager’e (Michael Panser) ve Azadların (Thomas Joham Spies) izinde fedaice yürüyen bir militan olan Elefteria yoldaşımız, kapitalist sistemin halkları birbirine düşmanlaştırma ve savaştırma politikalarına karşı PKK saflarında Rêber Apo çizgisinde en büyük ve anlamlı cevabı vermiştir.

 

 

‘Bu savaş sadece Kürtlerin değil’

“Bu savaş sadece Kürtlerin savaşı değil, sistem tarafından ezilen herkesin, özellikle kadınların savaşıdır. Bu nedenle inandıklarımızı hakim kılmak için yaşamımızın her anında mücadele etmeliyiz. Herkes özgürleşmeden hiç kimse özgürleşemez!’’ diyen Elefteria yoldaşımız mücadelesini kelimelerle tarif edilebilecek en anlamlı şekilde ifade etmiştir. Yoldaşımız, güçlü iradesiyle karşılaştığı her sorunu aşmayı bilen, her zaman çözüm gücü olmayı başaran ve fedai bir YJA Star militanı olarak öncülük misyonunu layıkıyla yerine getirmiştir.

Hakî Karerler’den günümüze kadar kesintisiz bir şekilde yükselerek devam eden PKK’nin enternasyonalist çizgisinin ölümsüzleşen militanı olmayı başaran Elefteria yoldaşımızın ardında bıraktığı mücadele mirası her zaman önümüzü aydınlatacak ve mutlaka zaferle taçlandırılacaktır. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.