BM, iklim krizi için ‘kırmızı alarm’ verdi

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • * Kapitalist sömürü ve tüketim kültürü nedeniyle yaşanan ekolojik çöküş, sonuçlarını bu yıl daha fazla gösterdi. Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sel ve yangın felaketleri üzerine BM, “alarm” uyarısı yapıyor.
  • * Ekolojik çöküşe ilişkin 66 ülkeden 234 bilim insanının 5 yıllık çalışmaları sonucu hazırlanan raporda “İklim değişikliği dünyamızı yaşanamaz bir noktaya götürüyor” denildi ve gelecekte yaşanacak büyük felaketlere dikkat çekildi.

 

Denizlerin ve akarsuların kirletilmesi, ormanların imara açılması, devasa kentleşme, sera gazları ve doğa tahribatına dayalı devlet politikaları önü alınamaz bir çevre yıkımını beraberinde getiriyor. 

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yapılan açıklamada “daha fazla beklemeyi göze alamayız" denildi ve “Raporun gelecek 10 yılın iklim politikaları açısından neden belirleyici olması gerektiğini henüz anlamayanlar için bir alarm olacağı” kaydedildi.

Açıklamada geçen yılın “en sıcak yıl” olduğu hatırlatıldı ve son 10 yılın ise “en sıcak 10 yıl” olacağı uyarısı yapıldı. Dünyanın birçok noktasında yaşanan yangınlara atıfta bulunulan açıklamada “Rekor seviyedeki sıcaklıkların iklim değişikliğinin görünür sonuçları” olduğu ifade edildi.

Endişe yaratan gelişmeler yaşanıyor

IPCC, ekolojik çöküşe ilişkin 66 ülkeden 234 bilim insanının 5 yıllık çalışmaları sonucu hazırladığı taslak raporda “İnsan davranışlarının küresel ısınma üzerindeki etkilerini” sıraladı. Dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan raporda IPCC’ye üye 195 ülkeye tavsiyelerde bulunuldu. “Deniz seviyesindeki yükseliş, kuraklık, yangın, doğal su kaynaklarının kuruması, canlı türlerinin yok olması, gıda bozulumu, hava sıcaklığında yaşanan rekor artış” gibi temel sorunların sıralandığı raporda, tüm bu konular “en fazla endişe yaratan gelişmeler” olarak tanımlandı.

Akdeniz, iklim değişikliğinin merkezi

IPCC taslak raporunda “500 milyon nüfusa sahip Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğinin merkez üssü olacağı” tespitinde bulundu. Bölgede sıcak hava dalgasının, yangınların ve kuraklığın artabileceği uyarısını yapan IPCC, “Gelecekte bundan daha kötü felaketler meydana gelebilir” diye belirtti. Raporda, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılığı etkileyeceği, milyonlarca insanın su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceği ve aşırı sıcaklardan kaynaklı ölümler yaşanabileceği kaydedildi.

IPCC, Ortadoğu ve Akdeniz bölgesi için de uyarılarda bulunuyor. Sıcak havalardan özellikle yaşlı nüfusun etkileneceğine vurgu yapılan raporda “yaşlı insanların ölüm oranında ciddi artış yaşanabileceği” kaydedildi.

Dünya yaşanamaz bir noktaya gidiyor

Hükümetlerin çevre politikalarında yapacağı düzeltmelerin felaketleri azaltabileceğine dikkat çeken IPCC, “İklim değişikliği dünyamızı yaşanamaz bir noktaya götürüyor” uyarısını yaptı.

IPCC’nin taslak raporuna son şeklini vermesi ardından 2022 yılının Şubat ayında açıklaması bekleniyor. 

Raporda küresel ısınmanın boyutlarına ilişkin yapılan temel belirlemeler şunlar:

  • Küresel ısınma 2030'a kadar 1,5 derece artacak, bu artışı durdurmak artık mümkün değil.
  • Fırtınalar, yağmurlar ve kar yağışı artacak. 1,7 kat daha fazla kuraklık yaşanacak, daha uzun süreli ve yaygın yangınlar meydana gelecek.
  • Kuzey Kutbu’nda yaşanan buzul erime hızlanacak. 2050’ye kadar bölgedeki buzullar tamamen erimiş olacak. Bu nedenle denize kıyısı olan ülkelerde yüz yılda bir görülen seller her yıl görülecek.
  • *Sera gazları dünyayı boğuyor. Petrol, doğalgaz ve kömür doğamızı yok ediyor, insanlık için “alarm zilleri” çalıyor.

Akdeniz ülkeleri ateşe teslim

İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de yangınlar sürerken bölgede yeni bir sıcak hava dalgası bekleniyor. Sıcaklıkların yer yer 40 derecenin üzerine çıkacağı açıklandı.

Yunanistan'da yangının yaklaşık bir haftadır sürdüğü Evia Adası'nın kuzeyinde yüzlerce ev ve 35 bin hektardan fazla ormanlık alan kül oldu.

İtalya’nın Campomarino Libo bölgesinde de yangınla mücadele devam ediyor, çok sayıda kişi bölgeden tahliye edildi.

ABD’nin batı eyaletleri başta olmak üzere 6’sı büyük 88 yangınla mücadelesi sürüyor. California eyaletinde 3 haftadır devam eden yangın, eyalet tarihindeki en büyük ikinci yangın olarak kayda geçti. Yapılan açıklamaya göre 187 bin hektardan fazla alan zarar gördü. "Dixie" adı verilen yangınlar nedeniyle Greenville kasabası tamamen yok oldu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.