BM: Kamplardaki vatandaşlarınızı alın

Dünya Haberleri —

.

.

  • Birleşmiş Milletler (BM) 57 üyesine seslenerek, Kuzey-Doğu Suriye kamplarında bulunan vatandaşları ülkelerine geri alma çağrısı yaptı. 

 

Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kontrolündeki cezaevleri ve kamplarda kalan on binlerce DAİŞ mensubu ve aile üyelerinin durumu belirsizliğini korurken BM, 57 üye ülkesine çağrı yaparak “vatandaşlarınızı ülkenize geri alın” dedi.

BM özel raportörü Fionnuala Ni Aolain sorunun acilen çözülmesi gerektiğini kaydederek aralarında İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD gibi ülkelerin bulunduğu listeyi "utanç listesi" olarak adlandırdı. Ni Aolin Kanada, Kazakistan ve Finlandiya gibi ülkelerin ise bazı vatandaşlarını geri almasından ise memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Uluslararası yasalara göre ülkelerin kendi vatandaşlarını geri getirme yükümlülüğü bulunuyor. Uzmanlar, DAİŞ suçlarına bulaşmış kişilerin geri getirildikten sonra “savaş suçlarından” yargılanması gerektiğini belirtiyor.

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, yıllardır dünya devletlerine kamplardaki yurttaşlarını teslim alıp yargılamaları ya da bunun için uluslararası bir mahkeme kurmaları çağrısında bulunuyor.

Kampta 48 ülkeden 67 bin kişi kalıyor

Irak ve Suriye'nin dışında 48 farklı ülkeden DAİŞ üyelerinin ailelerinden 67 bin kişinin bulunduğu Hol kampı, "dünyanın en tehlikeli kamplarından biri" olarak nitelendiriliyor.

Kampta, Irak ve Suriye'nin dışında Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan, Çeçenistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tunus, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Fransa, Mısır, Almanya, Belçika, Norveç, Hollanda, Finlandiya, Avusturalya, ABD, Doğu Türkistan, Endonezya, Malezya ve Hindistan gibi 48 farklı ülkeden 67 bin kişi bulunuyor.

Hol Kampı'ndaki çok sayıda yabancı uyruklu DAİŞ üyesinden birçoğu ülkelerinin Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne yaptığı başvuru üzerine ülkelerine teslim edilmişti.

Dêrazor'un Baxoz nahiyesinin DAİŞ'ten temizlendiği 21 Mart 2019 tarihinden Şubat 2020 tarihine kadar bin 200 yabancı uyruklu DAİŞ'li ülkelerine teslim edildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.