BM sadece kaygılı

Kadın Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • Siyasi kadın cinayetlerinin arttığı, kadınların sosyal, siyasal, ekonomik hayattan dışlanmaları Afganistan’daki duruma ilişkin açıklama yapan 36 BM uzmanı, “Kaygılı” olduklarını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları Afganistan'daki Taliban yönetiminin geniş çaplı ve sistematik şekilde cinsiyet ayrımcılığını ve kadınlara yönelik şiddeti kurumsallaştırdığını belirtti.

Euronews’te geçen haberine göre, 36 uzman Afganistan'daki kadınların ve kız çocuklarının durumuna ilişkin ortak bir açıklama yayımlayarak, "Kadınların ülke çapında sosyal, ekonomik ve siyasi hayattan dışlanması için süregelen sistematik çabalardan dolayı kaygılıyız" dedi.

Açıklamada bu kaygıların Hazar, Tacik, Hindu ve diğer etnik, dini ya da dilsel farklılıkları belirgin olan ve bu nedenle daha da korumasız hale gelen kadınlar için özellikle yüksek olduğu kaydedildi.

Kadınlara yönelik kanunlar

Uzmanlar, Taliban'ın Ağustos ayında kontrolü ele geçirmesinden bu yana kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kısıtlayıcı önlemleri devreye soktuğunu bildirdi. Buna göre birçok kadının işlerine dönmesinin engellendiği, taksi şoförlerine belirli bir şekilde örtünmeyen kadın yolcuları almaması talimatı verildiği, kısa mesafelerde kadınların evlerinden bir erkek yakını olmadan çıkması halinde tepki alma korkusu yaşadığı belirtildi.

Kadınlar yoksulluğa itildi

Açıklamada, "Bu tür politikalar kadınların çalışma ve para kazanma kabiliyetini de etkiledi, onları daha fazla yoksulluğa itti" denildi. Kadınların çektiği sıkıntı ülkenin içinde bulunduğu insanlık krizinin yıkıcı sonuçlarıyla daha da şiddetlendiği belirtilen açıklamada kadınların eğitim haklarının elinden alındığı belirtildi. Uzmanlar, ayrıca kurulan Kadın İşleri Bakanlığı, bağımsız İnsan Hakları Komisyonu ve kadın sığınma evlerinin ya kapatıldığına ya da mekan olarak başka kurumlara tahsis edildiğine dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.