Bu yılki genel görüşmeleri kapsamındaki konuşmalar ise bugün başlayacak. İlk gün Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı Theresa May'in de aralarında olduğu 36 devlet ve hükümet başkanı BM Genel Kurulu'na hitap edecek. Katılımcıların küresel sorunlara ilişkin görüşlerini paylaşacağı konuşmalar 26 Eylül Pazartesi günü sona erecek. ABD Başkanı Obama ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un görev süreleri bu yıl dolacağı için iki siyasetçi son kez BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katılıyor.
Mülteciler yine gündem
Zirvede öne çıkması beklenen konular arasında mülteci sorunu ile Suriye'de beş yılı geride bırakan savaş ilk sırada yer alıyor. Ancak Suriye'de farklı çıkarları olan devletler, siyasi çözümde anlaşamadıkları gibi silah satışını da sürekli artırıyorlar. ABD, Rusya, Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin Suriye'deki savaşa doğrudan dahil olmaları ve AKP ile müttefikleri Suudi Arabistan ile Katar'ın DAİŞ, El Nusra ve Ahrar u Şam gibi çete örgütlere verdikleri açık destek çatışmaların şiddetlenmesine ve savaşın uzamasına neden oluyor. Bu da milyonlarca kişinin savaştan kaçarak ülkesini terk etmesine ve mülteci konumuna düşmesine sebep oluyor. Dünyada şu anda 2. Dünya Savaşı döneminden daha yüksek sayıda mülteci var.
65 milyon kişi mülteci oldu
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dünya genelinde 65 milyon kişinin şiddet ve savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Verilere göre bu sayının yarısı çocuk. En fazla mülteci Suriye'den.Avrupa, mültecilerin sadece yüzde altısına ev sahipliği yapıyor. En fazla mülteciyi kabul eden ülke ise Türkiye.
Ancak Türkiye de BM Mülteci Sözleşmesi'ni imzalamadığı için Suriyelileri "mülteci" olarak değil, 'misafir' olarak tanımlıyor ve dolasıyla da milyonlarca kişi temel haklarından mahrum bir şekilde Türkiye'de kalmak zorunda bırakılıyor.
Türkiye'nin tek kartı mülteciler
Üstelik Erdoğan ile AKP hükümeti her fırsatta mültecileri "koz" olarak kullanıyor. Erdoğan dün BM zirvesine gitmeden önce havalimanında yaptığı açıklamada da mülteci kartını kullanmaya devam edeceğini gösterdi. Halihazırda dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak özel bir konuma sahip olduklarını ileri süren Erdoğan, bugün Genel Kurul'da yapacağı konuşmada çözüm olarak ise yine 'güvenli bölge' nakaratını dillendireceğini ilan etti.
HABER MERKEZİ