Brezilya: Siyah halk yaşamak istiyor

Dünya Haberleri —

Brezilya'da protesto/Foto:AFP

Brezilya'da protesto/Foto:AFP

  • Brezilya’da  polis cinayetleri ve ırkçılık “Ne mermi, ne açlık, ne Covid. Siyah halk yaşamak istiyor!” sloganıyla ülke genelinde protesto edildi.

 

Brezilya’nın kuzeyinde “Favela” olarak adlandırılan gecekondu mahallesi Jacarezinho’da uyuşturucu kaçakçısı gruplara karşı geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda 28 kişi hayatını kaybetmişti. Polisin operasyonda keyfi infazlar gerçekleştirdiğini yönünde tepkiler yükselmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü, polisin keyfi infazlar gerçekleştirdiği tepkisi üzerine bağımsız bir soruşturma talep etmişti.

Polis cinayetlerine ve ırkçılığa tepki gösteren binlerce kişi 13 Mayıs günü ülke genelinde “Ne mermi, ne açlık, ne Covid. Siyah halk yaşamak istiyor!” sloganıyla alanlara çıktı. Rio de Janeiro’daki yürüyüşte “soykırıma karşı, isyan haklıdır” veya “Jacarezinho için adalet” yazılı pankartlar dikkat çekti. Eylemciler, en fazla ölenlerin, en fazla ateşli silahla katledilenlerin, en fazla işsiz olanların ve en az aşılananların siyahlar olduğuna dikkat çekerek, bunun soykırım politikası olduğunu belirtiyor.

RIO DE JANERİO

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.