Uçurum derinleştiriliyor
Hükümet bu eşitsiziliği ortadan kaldırmaya dönük adım atmak yerine, uçurumu daha da derinleştiren bir politikayı seyrediyor. Emeklilik reform planları, primlerin arttırılmasını ön görüyor. Ayrıca işçilerin bundan sonra emeklilik maaşını almak için çalışma sürenin uzatılması gündemde. Britanya Maliye Bakanı George Osborne, bu uygulamaları borçla mücadele ile gerekçelendirdi. Ancak buna rağmen İngiltere’nin 150 milyar Euro borç alması gündemde.
Çok sayıda gösteri yapıldı
Grev kapsamında okullar, hastaneler, limanlar ve devlet kurumlarındaki hizmetler felce uğrarken, gün içinde binden fazla gösteri yapıldı. Ülke genelindeki 21 bin 700 okuldan sadece 2 bin 700’ü açıldı. Grevden en çok etkilenen başkent Londra’nın hemen hemen tüm merkezi alanlar ve kamu binaları önünde gruplar halinde bir araya gelmiş kamu çalışanları gösteriler yaptı. Resmi kaynaklar, sağlık sektöründe 400 bine aşkın çalışanın iş bıraktığını, 60 bine aşkın acil olmayan randevu, test, kontrol ve ameliyatların ertelendiğini bildirdi. İskoçya hastanelerinde grevden etkilenen ameliyat ve randevu oranı 3 bin civarında olduğu açıklandı. Ülkenin iki büyük havaalanı Heathrow ve Gatwick de kısmen grevden etkilendi.
LONDRA
Avukatlar grev yaptı
Fransa Ulusal İltica Mahkemesi’nin çalışma koşullarının giderek zorlaşması, son aylarda dosyalardaki delillere rağmen sistematik olarak ret kararlarının otomatiğe bağlanmış şekilde verilmesini protesto etmek amacıyla avukatlar grev gerçekleştirdi. Paris banliyösü Montreil’de bulunan Ulusal İltica Mahkemesi’nde görev yapan avukatlar, önceki gün yaptıkları eylemleriyle mahkemenin tutumundan vazgeçmesini istedi.
Geçtiğimiz yıl aynı avukatlar, Türkiye ve Ermenistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerin Fransa iltica dairesi OPFRA tarafından Güvenli Ülkeler listesine alınmasını protesto etmiş ve gerekli hukuksal girişimlerde bulunmuşlardı. Bu karar daha sonra bir üst mahkemede iptal edilmişti. O tarihten sonra ise hukuken yasalaşmayan bu karar, pratikte hem OPFRA hem de bir üst kurum olan Ulusal İltica Mahkemesi tarafından fiilen uygulanmaya konuldu. Son aylarda özellikle Türkiye’den gelen ilticacıların dosyaları, dosya içerikleri, avukatların savunmaları dikkate alınmaksızın sistematik olarak ret yanıtıyla geri çevriliyor. Bu redde ilaveten sınırdışı kararları daha da hızlandı. Avukatların çoğu zaman savunmalarına başvurmaksızın dosyalar mahkeme önüne gelmeden ret yanıtıyla sonuçlanıyor. Tüm bu süreç avukatları greve götürdü. Salı günü görülmesi gereken davalar ise ileri bir tarihe ertelendi.
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA/PARİS