Bu dağlardan Ronahî geçti

Kadın Haberleri —

Andrea WOLF - Ronahî

Andrea WOLF - Ronahî

  • Enternasyonalist mücadelenin simgesi olan Alman devrimci Andrea Wolf (Ronahî), Kurdistan dağlarında özgür yaşam için savaştı. “Buradan aldığım güçle topraklarımı savunacağım ve bunun için tüm gücümü kullanacağım” diyen Andera, Türk devleti tarafından işkenceyle katledileli 27 yıl oldu.  

Alman devrimci Andrea Wolf’un (Ronahî) Türk devleti tarafından katledilmesi üzerinden 27 yıl geçti. Adrea, 1996 yılında 23 yoldaşıyla girdiği çatışmada sağ ele geçirildi. Fakat Türk devleti tüm savaş kurallarını hiçe sayarak enternasyonalist devrimci Andrea’yı işkenceyle katletti. 
PKK içerisindeki enternasyonalist mücadelenin simgesi olan Alman devrimci Andrea Wolf, diğer adıyla Ronahî Alman, birçok genç Alman devrimcinin Kürt özgürlüğü için mücadele ettiği, Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesi tarihine damgasını vuran kadınlardan biridir. Kürt Özgürlük Mücadelesinde Andrea Wolf, ‘Enternasyonal Mücadelenin Sembolü’ olarak bilinir. Kendisinden sonra PKK’ye katılan birçok Alman devrimci onun ismini alır.

Andrea Wolf kimdir?
Ronahî (Andrea Wolf), 15 Ocak 1965’te Almanya’nın Münih kentinde doğdu. Almanya’nın en karmaşık zamanlarına (1970-80) tanık oldu. 15 yaşında siyasetle tanıştı ve Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin gençlik kollarına üye oldu. Sosyalist bir ailede büyüyen Andrea Wolf, bunun için küçük yaşta ailesiyle birlikte sistem karşıtı yürüyüşlere de katıldı. Andrea ve arkadaşları daha sonra Özgürlük Zamanı 81 adlı bir organizasyon kurdular. Böylece gazete manşetlerinde görülmeye ve tanınmaya başladı. Andrea daha sonra Alman polisinin hedefi haline geldi ve onlarca kez gözaltına alındı. Buna rağmen mücadeleden vazgeçmedi ve devrimci çalışmalarını 1990’lara kadar sürdürdü.

Kurdistan’da özgür yaşamı aradı
Dünya Devrimci Hareketleri ile de yakından ilgilenen Andrea Wolf, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışıyor. 1996 yılında Almanya’da tutuklanmasına karar verildiğinde PKK’ye katıldı. Kürt devrimci Ronahî (Bedriye Taş), Alman hükümetinin Newroz yasağını protesto etmek için vücudunu ateşe verdiği dönemde Andrea, PKK’ye katılır. Bunun üzerine Ronahî, Kurdistan dağlarına çıkar.

Dağların Alman devrimcisi
Andrea Wolf, bir metinde PKK’ye katılmasının nedenini şöyle açıklıyor: “İnsanlığın şu anda yaşadığı kirliliğin ortasında yaşamak istemiyorum. Bu pislikten kurtulmak benim için en büyük şereftir. Bu yolda büyük bir çaba ve özenle yürüyeceğim. Burada farklı bir kültürden gelmeme rağmen hiç yabancılık hissetmedim. Burada aldığım sorumluluk beni değiştirecek ve dönüştürecek. Artık bu topraklarda bir Alman devrimci olarak yaşayacağım. Buradan aldığım güçle topraklarımı savunacağım ve bunun için tüm gücümü kullanacağım. Başaracağıma inanıyorum.”
23 Ekim 1998’de Wan’ın Şax bölgesinde 23 arkadaşıyla Türk devleti ile girdiği çatışmada sağ ele geçirildi ve daha sonra şehit edildi. Andrea Wolf’un şehit düşmesi daha sonra Türkiye-Almanya arasında bir krize yol açtı. Türkiye olayla ilgili bilgisi olmadığını iddia etti. Yıllarca mezarı bile bulunamadı. 2011 yılında Şax’ın Dökmelitaş köyünde toplu mezarda bulunduğu öğrenildi.

Enternasyonalist mücadelenin sembolü 
Ronahî ve arkadaşlarına karşı işlenen vahşeti araştırmak için dünyanın dört bir yanından insan hakları savunucuları tarafından 2011 yılında uluslararası bir soruşturma komisyonu kuruldu. Ancak Komisyonun olayı soruşturma çabaları engellendi. 15 Eylül 2013’te halk Şehit Ronahi ve arkadaşları için “Ronahi Şehitliği” anıtı yaptı. Daha sonra Türk devleti “Ronahi Şehitliği”ni yıkma kararı aldı, ancak halktan büyük tepki geldi ve kadınlar günlerce anıtta nöbet tuttu. Ronahi Şehitliği, 2015 yılında Türk savaş uçakları tarafından bombalanarak yıkıldı. HABER MERKEZİ
 
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.