Bu devrimin sesidir

Kadın Haberleri —

Sepideh Qolian

Sepideh Qolian

  • Tahran Evin Cezaevi'nde yaşanan işkenceyi bir mektupla anlatan kadın eylemci Sepideh Qolian işkence zaman kavramını kaybettiğini belirtti. Qolian, 4 aydır “sokaklardan yükselen sesler, sorgu odalarından gelen seslerden daha yüksek. Bu devrimin sesidir. Kadın, yaşam ve özgürlüğün gerçek sesidir" dedi.

İran’ın başkenti Tahran’da bulunan işkencesiyle ünlü Evin Cezaevin’de yaşanan vahşeti kadın eylemcilerden Sepideh Qolian yazdı bir mektupla anlattı.

BBC Dünya Servisi’nin geçtiği habere göre, bir grevi desteklediği için "ulusal güvenliği tehdit" suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Sepideh Qolian, cezaevinde kendisine ve diğer tutuklulara neler yapıldığını yazdı.

Sınav odasından çığlıklar yükseliyor

Ülkede aylardır devam eden protesto gösterilerine atıfla Qolian, "Cezaevindeki dördüncü yılımda nihayet İran'ın dört bir yanından kurtuluşun ayak seslerini duyabiliyorum" diye yazıyor

Mektubunda, Evin Cezaevi'nin, normal olarak öğrenimini sürdürenlerin sınavlara alındığı bloğun şu anda "işkence ve sorgu" binasına dönüştürüldüğünü ve çok sayıda genç tutuklunun sorguya götürüldüğüne tanık olduğunu anlatıyor.

Qolian, ”Sınav odası artık genç oğlanlar ve kızlarla dolu. İşkencecilerin bağırışları duyuluyor" diyor.

‘Diktatöre ölüm’

Sepideh Qolian, 28 Aralık 2022 günü cezaevinin bu kısmında sınava götürülürken tanık olduğu bir sahneyi de anlatıyor:

"Dondurucu bir soğuk vardı ve kar yağıyordu. Binanın avluya açılan kapısının yakınlarında üzerinde incecik bir gri tişörtten başka bir şey olmayan, gözleri bağlı genç bir erkek bir sorgucunun önünde oturuyordu.

"Tir tir titriyor ve 'Yemin ederim kimseyi dövmedim' diyordu. İtiraf etmesi için uğraşıyorlardı. Ben de yanından geçerken 'Kabul etme! Diktatörlere ölüm" diye bağırdım."

Önce itiraf sonra infaz

İran'da insan hakları ihlallerini takip eden İnsan Hakları Eylemcileri Haber Ajansı HRANA'ya göre, dördüncü ayını doldurmak üzere olan protestolar sırasında şu ana kadar 69'u çocuk en az 519 kişi hayatını kaybetti, 19 bin kişi gözaltına alındı, binlerce kişi tutuklandı ya da hüküm giydi.

Tutuklananların birçoğu ölüm cezasına çarptırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Şu ana kadar televizyonda itirafları yayınlanan dört kişi hakkındaki idam kararları infaz edildi.

Kadın sorgucu daha sert çıkıyor

Sepideh Qolian mektubunda 2018 yılında, Kuzistan eyaletindeki bir şeker fabrikası işçilerinin grevine destek verdiği için tutuklandığında, kendisine yapılan sorgu ve işkence ile alınan itirafnameyi de hatırlıyor.

Qolian, bir kadın tarafından sorgulandığını, önce erkeklerden daha yumuşak olabileceğini ve "en azından cinsel saldırıya uğramayacağını" umduğunu anlatıyor.

Fakat umutları boşa çıkıyor. Kadın sorgucu masanın ayağına tekmeyi indirirken "Seni komünist fahişe seni! Kimlerle yattın anlat?" diye bağırıyor.

Suçlamaları kabul etmeyi reddeden Qolian saatlerce süren sorgudan sonra tuvalete gitmek istiyor. Kadın tuvaletine götürüldüğünde, kadın sorgucu onu içeri sokup üzerinden kapıyı kilitliyor.

İtirafname okutuyorlar

Qolian, kilitlendiği tuvaletin bir sorgu odasının içerisinde olduğunu ve bir erkeğe işkence yapıldığını ve onun kamçılandığını duyduğunu anlatıyor. Sepideh Qolian, "İşkence sesleri saatlerce, belki bir gün belki daha fazla. Zaman kavramını kaybetmiştim" diyor.

Sepideh Qolian tuvaletten çıkarıldıktan sonra üç gün uykusuz devam eden sorgudan sonra kameralı bir odaya alındığını söylüyor: “Elime verdiği yazılı metni aldım. Bilincim yarı açık şekilde okudum." Bu itirafnameye dayanılarak beş yıl hapsine hükmediliyor.

İşkencecinin ismini öğreniyor

2019 yılında Qolian, Karçak Cezaevi'nde kaldığı sırada, televizyondan yayımlanan bir itirafı izlerken kendisini sorgulayan kadını görüyor. Kamuoyuna hitaben kaleme aldığı bir mektupta Qolian kendisine işkence yapan kişinin Amaneh Sadat Zabihpour isimli Devrim Muhafızları ile bağlantılı bir "sorgucu-gazeteci" olduğunu açıklıyor. İşkenceci Zabihpour, Qolian'a dava açıyor ve Qolian bu davadan da bir 8 ay hapis cezası alıyor.

Bu kadın yaşam ve özgürlüğün sesi

Sepideh Qolian, Evin Cezaevi'nden gönderdiği mektupta, dört aydır süren devrime dikkat çekiyor: "Bugün Merîwan, İzeh, Reşt, Sistan-Belucistan ve İran'ın dört bir yanındaki sokaklardan yükselen sesler, sorgu odalarından gelen seslerden daha yüksek. Bu devrimin sesidir. Kadın, yaşam ve özgürlüğün gerçek sesidir." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.