Bu halk artık yenilmezdir

PKK 12. Kongresi
- PKK 12. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, “PKK rolünü oynadı. Yeni süreci de bu büyük miras üzerinden geliştireceğiz” dedi.
- Eşbaşkan Bayık da Önder Apo ile yeni tanıştığında ve PKK kurulduğunda yaşadığı coşku ve heyecanının benzerini, son kongrede de kuruculardan biri olarak yaşadığını söyledi.
- PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ise yeni bir başlangıçta olduklarını vurgulayarak, şunun altını çizdi:"Hareket yenilmezliğini ispatlamıştır ve bu halk da yenilmezdir."
PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadelenin sonlandırılması kararının alındığı 12. Olağanüstü Kongre'de konuşan KCK ve PKK yöneticileri, özellikle yeni bir tarih yazımına, mücadele formunun başlangıcına işaret etti.
Kürt Halk Önderi'nin 27 Şubat'ta paylaşılan "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" üzerine 5-7 Mayıs tarihleri arasında Medya Savunma Alanları'nda iki farklı bölgede eşzamanlı ve paralel olarak gerçekleştirilen PKK 12. Olağanüstü Kongresi'nde konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, 52 yıl sonra böyle bir kongreyi yapmanın her açıdan, duygusal olarak elbette insanı etkilediğini kaydetti. Eşbaşkan Hozat, şöyle konuştu: “Önderliğin de ifade ettiği gibi aslında bir bitiş değil. Yepyeni bir başlangıç, bir değişim, dönüşüm ve yeniden yapılanma süreci olduğunu çok iyi anlıyoruz."
21 sayfalık rapor sundu
Büyük mücadele sonucu İmralı işkence ve tecrit koşullarında yaşanan kırılma sayesinde Kürt Halk Önderi'nin sürece müdahil olmasıyla böyle bir kongre gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Hozat, "Kongreyi Önderliğin politik raporuyla açmak, politik rapor üzerinden bu tartışmaları geliştirmek, çok büyük bir mücadele sonucu ortaya çıktı. Önderliğin 5 kitaplık savunmaları olmasaydı, 7. Kongre'den itibaren bir biçimde müdahalesi olmasaydı 26 yıl bu kadar büyük bir mücadele verebilir ve ayakta kalabilir miydik? Bu sorunun cevabını aradığımda Önderliksiz ömrümüz bu kadar uzun olmazdı diye düşünüyorum. Önderlik kendisini aştıkça Harekete açılım yaptırdı; yeniledi, yapılandırdı, dönüştürdü. Yani dönüşüme zorladı, büyüttü, güçlendirdi.
Önderlik cesaret ediyor
Önderlik, 'Bu dönüşüme cesaret ediyorum' diyor. Şu andaki politik raporu o dönüşüm üzerinden yapıyor. Silahlı mücadele sürecinden vazgeçiyorum, derken de o dönüşüme dayandırıyor. Önderliğin bütün politik raporlarında, özellikle bu son politik raporda da öyledir; 21 sayfadır, neredeyse yarısı kadın-erkek sorunsalı/çelişkisi/çatışması üzerinden kadın eksenli bir tarih çözümlemesi ve değerlendirmesi var. Zihniyet değişimini, kültür değişimini, egemen cinsiyetçi kültür değişimini, toplum değişim dönüşümünü ona oturtuyor. Demokratik, komünal, sosyalist anlayışı ona oturtuyor tamamen. Bu, kendi başına elbette daha kapsamlı bir tartışma ve muhasebeyi elbette gerektiriyor.
Sürecin öncüleri olacağız
Yeni bir tarih yazıyoruz. Halkların özgürlük tarihi yazılacak. Önderlik bütün hakikatleri ortaya çıkarıyor ve halkların özgürlük tarihi hakikatine ulaşarak her şeyi ayakları üzerine oturtuyor. PKK elbette rolünü oynadı. Çok büyük değerler ve anlamlar yarattı. Tarihe mal oldu. Bu anlamda bir miras bıraktı. Şimdi bu yeni süreci de büyük miras üzerinden geliştireceğiz. Ondan güç alarak, o özgüven, inanç ve iddiayla bu süreci geliştireceğiz; hepimiz de bunun öncüleri ve militanları olacağız. Bu yeni sürecin de militanlığını yapacağız. Bu büyük bir onurdur, gururdur.”
Bayık: Aynı heyecanı şimdi de duyuyorum
PKK’nin kurucu üyelerinden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da konuşmasında Kemal Pir'in kendisini Kürt Halk Önderi ile tanıştırdığını hatırlatarak, "Önder Apo’yu tanımayana kadar ne Kürdistan’ı, ne Kürt halkını ne de kendimi anlamıştım. Onu görüp konuştuktan sonra Kürdistan’ı, Kürt halkını ve kişiliğimi anlamaya başladım. Bu nedenle başlangıçtan bu ana kadar Rêber Apo’yu kendim için esas aldım" dedi.
Birçok eksiklik ve yanlışı olduysa da hiçbir zaman geri adım atmadığını; eksikliklerini ve hataları ortadan kaldırmaya çalıştığını kaydeden Bayık, şunları söyledi: "Önder Apo ile yeni tanıştığımda bende nasıl büyük bir heyecan, büyük bir coşku yarattıysa, PKK kurulduğunda da daha fazla moral ve coşkuyu yaşadım. Bu kongrede de PKK’nin feshi, silahlı hareketin sonlandırılması kararlarını aldık. Hareketin kurucusu olarak bundan heyecan duyuyorum, çünkü Önder Apo’yu çok iyi anlıyorum. Önder Apo'nun şu ana kadar bizim , halkımız, Hareketimiz ve insanlık için attığı her adım zaferle sonuçlanmıştır. Ben nasıl ki Rêber Apo ile kendimi tanıdıysam, yürüyüşümü öyle sürdürdüysem, bir kez daha dünyaya gelecek olsam yine Rêber Apo’yu esas alırım.”
Karayılan: Direniş yol açtı
HPG ve YJA Star güçleri de kendi yoğunlaştıkları alanda paralel olarak toplantı gerçekleştirdi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, bu kongresinin mücadele tarihlerinde en önemli ve tarihi halka olduğunu söyledi.
PKK'nin kuruluş süreci ile tüm tarihsel etapları; ateşkes ve barış arayışları ile değişimleri; Kürt halkının durumu ve kazanımlarıyla birlikte özetleyen Karayılan, Kürt Halk Önderi'nin yeni çizgisinin değişimi gerektirdiğini kaydetti. Silahlı mücadele yöntemini resmi olarak 41 yıl boyunca yürüttüklerini, tarihi direnişler yaşandığını; yaklaşık 35 bin kadro ve savaşçı ile 15 bin civarında sivil yurtseveri şehit verdiklerini hatırlatan Karayılan, "PKK yenilmezliğini göstermiştir, yenilmez bir güçtür ama sadece yenilmezlik yetmiyor, başarmalı da. Bu direniş, her şeyden önce soykırımı durdurdu, Kürt halkını yokluktan var etti. Demokratik ulus ve toplumsal sosyalizm düşüncesiyle mücadele edecek bir halk yarattı. Ayrıca siyasi çözüm yolunu açtı. Rêber Apo’nun anlamlı, ısrarlı ve direnişçi duruşu, gerillanın direnişi, halkın fedakarlığı devleti Önderliğin yanına gönderdi" dedi.
Yeni dönemin mücadelesi
Kürt Halk Önderi'nin 27 Şubat’taki çağrısının yeni bir dönemi ve mücadeleyi gerektirdiğini belirten Karayılan, şöyle devam etti: "Demokratik modernitenin kapitalist modernite karşında başarıya ulaşması için artık bizi geride bırakan, sadece Kürdistan içinde ses yaratan prangaları atmamız gerekir. Rêber Apo bizden bunu istiyor. PKK’nin feshedilmesini böyle anlamalıyız. Silah bırakma kararının yerine getirilmesi için yasal değişikliklere ihtiyaç var. Hareket yıllardır silahlı mücadeleyle öz savunmasını yapıyor ama yasalara, kanunlara, anayasaya inanması gerekir. Bu yüzden muhakkak hukuki adımlar atılmalı, değişiklikler yapılmalı. Madem iç barış diyorlar, o zaman düşmanlığa son vermeliler. Devletin inkar-imha zihniyetinde değişim olmalı. Bu zihniyet değişmediği sürece iç barış hangi temelde sağlanacak? Mevcut yasalar da düşman yasalarıdır, Kürt halkını, Kürt toplumunu reddeden yasalardır. Devlet tarafından hukuki ve yasal değişimlerin sağlanmasıyla Hareket silahsızlanmayı yürürlüğe koyabilir. Yoksa bu çok zor olur.
Savaş isteyenlere seslendi
Bir kez daha söylüyorum; savaşla sonuç alamazlar. Bizi yenemezler, tasfiye edemezler. 100 yıl daha geçse de aynı sonuç ortaya çıkacaktır. Bu yüzden savaştan yana olanlara bir kez daha söylüyoruz; bizi yenemezsiniz. Bu hareket yenilmezliğini ispatlamıştır ve bu halk da yenilmezdir. Bu halk Rêber Apo öncülüğünde barışa da hazırdır. Bu yüzden devletin yaklaşımı da buna göre olmalıdır. ‘Silahla yok ederiz, zaten bitirdik, savaşamayacak noktaya getirdik, operasyonlarla, saldırılarla sonuca gideriz’ diyen akıl, çözüm aklı değildir, doğru da değildir. Gerilla dönemin yol-yöntemlerine göre savaşı devam ettirebilir ve yenilmezliğini bir kez daha gösterebilir ama Rêber Apo’nun da dile getirdiği artık dönemi geçmiştir. Bu yüzden değişime ihtiyaç var. Silahlı savaş stratejisini bitirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Devlet bunu kabul etmez, gereken yasal değişiklikleri yapmazsa pratikte bu mümkün olmaz.”