İHD Mersin Şubesi önünde biraraya gelen ve tamamı erkeklerden oluşan yaklaşık 100 kişi, ‘Kadın cinayetlerine hayır’ pankartı ve ‘Bu kadınlar savaşta ölmedi’, „Kadının özgürleşmesi erkeğin özgürleşmesidir’, ‘Öldürülen kadın annedir kardeştir sevgilidir’ dövizleri taşıyarak, Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışma Merkezi’ne kadar yürüdü.
Çevredeki vatandaşların merakla baktığı yürüyüşte ‘Kadına şiddete hayır’, ‘Kadın yaşam özgürlük’, ‘Kadınlar kimsenin namusu değildir’ sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası İştar Kadın Danışma Merkezi önünde açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, son yıllarda kadın intiharları ve cinayetlerinin endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. “Yaşanan savaşların, açlık ve sefaletin en büyük bedelini kadınlar ödemektedir“ diyen Tanrıverdi, İran rejiminin Kürtler üzerinde uyguladığı vahşi katliamdan, en çok günahsız Kürt kadınlarının etkilendiğini kaydetti. AKP iktidarıyla toplumun muhafazakarlaşmasına paralel olarak kadına karşı şiddet eylemlerinin arttığına işaret eden Tanrıverdi, intihar ve cinayetler noktasına gelen kadınları kimsenin anlama gayreti içerisinde olmadığını söyledi.
Toplum psikolojisini altüst eden kadına yönelik vahşi cinayetlere dur demek için herkesi kadın sorunlarına karşı dayanışma ve duyarlı olmaya çağıran Tanrıverdi, kadın cinayetlerinin son bulması gerektiğini söyledi.
Tanrıverdi, kadına karşı cinayetlerin ve şiddetin durması için; sivil toplum örgütlerini güçlendiren yasal düzenlemelerin yapılması, parlamentolar da dahil bütün yönetim alanlarında kadın erkek dağılımının yüzde 50 olması hedef olarak seçilmesi ve kotalar uygulanması, yaşamın her alanında kadına pozitif ayrımcılık uygulanması, kadına karşı şiddeti caydırıcı yasalar çıkarılması, katillerin mahkemelerine binlerce kişi katılması ve toplumsal duyarlılığı zirveye çıkaracak tepkiler geliştirilmesi önerilerinde bulundu.
Akdeniz Belediyesine bağlı İştar Kadın Danışma Merkezi Koordinatörü Besime Gülhan Yağ ise, „Kadın dostu bu erkeklerin yaptıkları eylemi anlamlı bulduklarını’’ söyledi.
MERSİN