Bu şeref sporcuların
Dünya Haberleri —
- İranlı sporcular idam ve ağır ceza riskine rağmen Jîna Amînî ile başlayan başkaldırıya açık destek veriyor.
- İran Milli Sutopu Takımı’nın oyuncuları, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenen Asya Şampiyonası’nda İran ulusal marşına eşlik etmedi. İran Milli Plaj Futbolu Takımı ve İran Güreş Takımı’nın oyuncuları da benzer tavırlar sergiledi.
Uluslararası organizasyonlarda İran’ı temsil eden kadın sporcular başörtüsü yasağını hiçe sayıp protestoya öncülük ettiler. Başörtüsü takmayan kadın sporcular ülkelerine dönüşte cezalandırılma riskine rağmen gösterilere ve direnişe desteklerini böyle gösterdi.
Uluslararasılaşan spor müsabakaları ülkelerin birçok dalda başarılarını göstermek için yeniden organize edilmiş arenalar gibi bir işlev görür. Eski Roma’da gladyatörler ilkel tanrılara sunulmuş bir et ve kan yumağıydı. Öldüklerinde organizatör büyük şan ve şöhret sahibi oluyordu. Değişen dünyada spor müsabakaları da bir anlamda devletlerin kendilerini diğer devletlere gösterdikleri, bunun için de özel eğitimli sporcular ile fiziki ve zihinsel üstünlük gösterisi yaptığı bir arena durumundadır. Çoğu zaman sporcuların bireysel tavırları fairplay olur, bu zarafet kişinin etik değerlere bağlılığı ve erdemi ile örtüştüğü için beğeni toplar.
İran, iki aya yakın bir zamandır ahlak polisi tarafından öldürülen Jîna Amînî için eylem halinde. Vicdan sızlatan bu durum karşısında sadece kadın, erkek, öğrenci, işçi ve aktivistler tepki göstermiyor. Uluslararası şampiyonalarda İran’ı temsil eden sporcular da pasif eylem biçimleri ile halkın yanında oluklarını gösteriyor. Müsabakalarda başarı elde eden İranlı sporcular gösterilerde öldürülen protestoculara ve Jîna Amînî’ye saygı gereği kutlama yapmayı reddediyor. Hem bireysel hem de takım halinde genelleşen bu cesaret ve etik eylem medyada az da olsa yer bulmaya başladı.
Elnaz domino etkisini başlattı
İlk örneğini İranlı kaya tırmanışı sporcusu Elnaz Rekabi’de gördüğümüz başörtüsü bağlamama iç ve dış kamuoyunda geniş yankı buldu. Sonrasında sporcular sosyal medya üzerinden belirlenmiş bir metni paylaşmak zorunda kalsa da “domino etkisini başlatan” olarak anılmayı hak etti. İran’ın sporcular için de zorunlu kıldığı başörtüsü ile yarışma kuralını delen, 16 Ekim’de Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Asya Kaya Tırmanışı Şampiyonası’nın finaline başörtüsüz çıkma cesaretini gösteren Rekabi oldu. Yarıştan sonra İranlı yetkililer tarafından cep telefonu ve pasaportuna el konan sporcudan bir gün boyunca haber alınamamıştı.