Bu yol, hakikat yoludur

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

Büyük Özgürlük Yürüyüşü

  • İki koldan devam eden Büyük Özgürlük Yürüyüşü, 6. gününde. Qers kolunun dün sabah vardığı Milazgir ilçesinde konuşan HDP Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, şunun altını çizdi:
  • "Biz hakikatin ne olduğunu gösteriyoruz. Bu yol, hakikat yoludur, kutlu olsun. Bu yolun sonu İmralı sisteminin lağvedilmesi, Kürt halkının özgürlüğüne kavuşmasıdır."

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi 72. günde. Tutsaklar, taleplerine yanıt verilmemesi halinde Uluslararası Komplo'nun yıl dönümü olan 15 Şubat'tan itibaren yeni bir aşamaya geçeceklerini duyurmuştu. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de 7 kentte devam ediyor. Bu kapsamda Kuzey Kurdistan'daki sivil toplum örgütleri ve partilerin Qers ve Wan'dan 1 Şubat'ta başlattığı Büyük Özgürlük Yürüyüşü de 6. gününde.

Gittikleri her yerde halkın coşkusuyla karşılaşan yürüyüşçüler, gezdikleri her sokak, mahalle, cadde ve evde tecridi anlatarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün önemine dikkat çekiyor.

 

 

Wan kolu

Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Wan kolu, kentin Payîzava (Gürpınar) ve Elbak (Başkale) ilçelerinin ardından Şemzînan (Şemdinli) ve Gever'den (Yüksekova) Colemêrg (Hakkari) merkeze, önceki gün sabah Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Aşût (Çığlı) köyü üzerinden Elkê'ye 5 saatlik yol katetti. Elkê'de de halkın ilgisiyle karşılanan heyet, ilçenin rûspileri ile birlikte "Bijî azadî, bimre koletî" (Kahrolsun Esaret, Yaşasın Özgürlük) sloganlarıyla yürüdü. Ardından Qileban ilçesinde halka bir araya gelen yürüyüşçülerin son durağı Roboskî Mezarlığı oldu. Roboskî Katliamı'nda akınlarını yitiren aileler, şehitlerin fotoğraflarıyla heyeti karşıladı. Yürüyüşçüler, mezarlık ziyareti ardından mücadele sözü verdikleri aileler tarafından uğurlanıp yollarına devam etti.

Yürüyüşçüler, dün sabah DEM Parti Qileban İlçe binası önünde önünde halkla bir araya geldi. Coşkunun hakim olduğu buluşmada konuşan DEM Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm istiyoruz. 1 Şubat'ta Wan ve Qers'te yürüyüşe başladık. Köy köy, mahalle mahalle dolaşıyoruz. Kürt halkı çözüm istiyor, 'Kürt halkı, önderim özgür olsun, Kürt sorunu çözülsün' diyor. Demokrasi, özgürlük, birlik ve eşitlik isteyen herkes, yürüyüşe destek versin. Sesini yükseltsin. Bu çözümü birlikte getirelim. Kendimize inanıyoruz, başaracağız" dedi. 

DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Abdullah Gün de "Bu kutlu yürüyüşü biz de kutluyoruz. Toplumsal sorunlarımızın ve Kürt sorununun diyalogla çözülmesini istiyoruz" diye konuştu. Buradaki etkinlik, "Tecride karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi. Yürüyüşçüler, daha sonra esnafla bir araya geldi.

Yürüyüşçülerin bir sonraki durağı ise, Şirnex merkeze bağlı Gundikê Melê (Balveren) beldesi oldu.

 

 

Onurlu barışla buluşacağız

Belde sakinleri, büyük bir coşkuyla yürüyüşçüleri karşıladı. Davul-zurnalı karşılamada meşaleler yakıldı. Yürüyüşçüler, kendilerini karşılayanlarla tek tek tokalaştı. Beyaz tülbentli anneler, yürüyüşçüleri bağrına bastı. Yürüyüşçüler ve belde sakinleri, belde girişinden parti binasına kadar yürüdü. Sloganlar eşliğinde kar yağışına aldırış etmeyen yüzlerce kişi, daha sonra halaya durdu. 

DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, "Bu halkın barış umudu karşısında hiçbir kuvvet duramayacak. Özgürlük yürüyüşümüz, 'Sayın Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm' olana kadar devam edecek. Elimizde direnişin, özgürlüğün ve barışın anahtarı var. Gün gelecek İmralı'nın kapıları açılacak, bu halk onurlu barışla buluşacak" dedi.

Yürüyüşçüler daha sonra Şirnex merkeze hareket etti. 

 

 

Qers kolu

Yürüyüşün Qers kolu, geceyi Agirî’nin Panos ilçesinde geçirdikten sonra dün sonra sabah saatlerinde Mûş’un Milazgir (Malazgirt) ilçesine ulaştı. Özgürlük yürüyüşçüleri, ilçe sakinleri ile selamlaşarak DEM İlçe binası önüne kadar yürüdü. O anlarda çevrede bulunun yurttaşlar da yürüyüşçülere alkışlarıyla destek verdi. 

Parti binası önünde konuşan HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Türkiye’de eşitlik, adalet ve hukukun ağır bir problem halini aldığını ifade ederek, “Biz her türlü zorluk altında ve çökmemiş Kurdistan’da bu yürüyüşümüzü toplumsallaştırmak için yola çıktık. Kürt sorununun demokratik çözümü olmadığı sürece yoksulluk, açlık, sürgün, zindan, ölüm bu topraklarda kol gezecek. Bu ülkede eşitlik, adalet ve özgürlüğü savunduğumuz için yola düştük” dedi. Kürt sorunu ve sonuçları üzerinde duran Çiçek, şöyle devam etti: “Kürt sorununun demokratik çözümü dediğimizde, bir hakikat var. Kürt halkı, Sayın Öcalan’ı önderi ve tek muhatap olarak görüyor. Sayın Öcalan ile halkın duygu ve düşünce birliğinin arasına mesafe koymaya çalışan her türlü tecride karşı duracağız. Yıllar önce milyonlar imza vererek Sayın Öcalan’ı önderi olarak kabul etti. Bu devlet, çözüm sürecinde bu hakikati kabul etti. Biz hakikatin ne olduğunu gösteriyoruz. Bu yol, hakikat yoludur, kutlu olsun. Bu yolun sonu Kürt halkının özgürlüğüne kavuşması, tecrit politikalarının lağvedilmesidir. Sayın Öcalan, Kürt halkının lideridir. Bu konuda yoğunlaşması olan, çözümün yolunu bilen ve buna önderlik edecek bir insandır. Bu yolu, İmralı işkence sisteminin lağvedilmesi için yürüyeceğiz. Zafer, özgürlüğü için yola çıkanlarındır.”  

Çiçek’in sözleri halkta, atılan “Bijî berxwedana Îmraliyê” sloganları ile karşılık buldu. Akabinde parti binasına giren heyet üyeleri, yürüyüşün amacına dair halkla sohbet etti.

 

 

Tecridi kabullenmeyeceğiz

Yürüyüşçüler, daha sonra Mûş’un Kop (Bulanık) ilçesine doğru yollarına devam etti. 3 kilometrelik yürüyüş boyunca, “Bijî berxwedana Îmraliyê”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Kahrolsun 15 Şubat komplosu” sloganları atıldı. İlçe merkezinde yapılan açıklamada konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci, İmralı tecridine işaret ederek, "25 yıldır Sayın Öcalan büyük bir tecrit altında. Üç yıldır da hiçbir haber alamıyoruz. Bu tecridi asla kabul etmeyeceğiz. Tecridi kırana kadar mücadele edeceğiz. Tecrit kırılmadan ülkedeki hiçbir sorunun çözülmeyeceğini biliyoruz. Ttecrit devam ettikçe bu ülkede hiç kimse özgür bir şekilde yaşayamaz" dedi.

Konuşmaların ardından DEM Parti binasına geçildi. Burada Öcalan’ın savunmalarından ve görüşme notlarından pasajlar okundu. Yurttaşlar uzun bir süre “Bijî Serok Apo” sloganı attı. ŞIRNAK/MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.