Bulimia nervoza 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bulimia hastası olan bireyler genellikle kendi kiloları ve vücut şekillerine sorunlu bir yaklaşım sergilemektedir. Kişinin kendine bakış açısı ile ilgili de sorunu var. 

 

Kısaca Bulimia olarak da bilinen bulimia nervoza bir yeme bozukluğudur. Bulimia hastaları genelde gizli bir şekilde, aşırı miktarlarda, durmak bilmeksizin ve kontrolü yitirerek yemek yemektedir. Hastalar bu atakların ardından da alınan fazla kalorilerden kurtulmaya ve kilo alımını önlemeye çalışmaktalar. Bunun için çoğu zaman sağlıksız yöntemler kullanılmaktadır. 

Aşırı yedikten sonra düzenli olarak kusma sıkça başvurulan bir yöntemdir. Laksatifler de kilo alımını önlemek için devreye konulan bir yöntemdir. Laksatifler farklı mekanizmalar ile bağırsak hareketliliğini ve dışkının hacmini arttıran ilaçlardır. Bu ilaçlar sıvı içeriğini de değiştirmektedir. İlacın ciddi yan etkileri olduğundan kontrolsüz kullanımı risklidir. Sıkı diyet veya aşırı egzersiz de sık görülmemektedir. 

Bulimia hastası olan bireyler genellikle kendi kiloları ve vücut şekillerine sorunlu bir yaklaşım sergilemektedir. Kişinin kendine bakış açısı ile ilgili de sorunu var. 

Kadınlarda bulimia görülmesi olasılığı erkeklere oranla daha yüksektir. Hastalık sıklıkla ergenlik sonunda ya da yetişkinliğe geçiş döneminde ilk defa ortaya çıkmaktadır.

Bulimia hastalığının sebebi henüz tam olarak tespit edilememiştir. Kalıtsal ve biyolojik faktörlerin önemli etkenler olduğu düşünülmektedir. Ailede yeme bozukluğu olan bireylerin hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Psikolojik sağlık ve toplumsal beklentiler gibi birçok faktör de hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. Diyet yapan insanlarda yeme bozuklukları gelişmesi riski daha yüksektir. 

Bulimia nervoza hayatı riskleri yüksek olan bir düzeye gelebilir. 

Haftaya hastalığın komplikasyonlarını, önlemlerini ve tedavisini işleyeceğim.

paylaş

Dersim DAĞDEVİREN

Dersim DAĞDEVİREN yazıları

Grip
28 Eylül

Fenilketonüri
31 Ağustos

Diz ağrısı 
24 Ağustos

Akne 
17 Ağustos

Kaşıntı 
3 Ağustos

Boğmaca
27 Temmuz

Hemofili 
20 Temmuz

Burun kanaması
13 Temmuz

İshal 
29 Haziran

Rabdomiyoliz 
22 Haziran

Büyüme
11 Mayıs

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.