Çocukları kazalardan korumak
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Çocuklar kendi başına aktif olmaya teşvik edilmeli ve mümkün olan her yerde sınırlı riskle yaşına uygun deneyimler yaşatılmalı.
Çocuklar ilk günden itibaren kendi dünyalarını keşfetmek istemektedir. Çok meraklılar. Ama aynı zamanda deneyimsiz ve neyin tehlikeli ya da zararsız olduğunu bilmiyorlar.
Küçük çocuklar en fazla risk altında olanlardır, evde kaza geçirme olasılıkları daha yüksektir. Çocuklar için güvenli bir şekilde büyüyebilecekleri ve çocuksu meraklarını güvenle takip edebileceği bir ortamın yaratılması önemlidir. Oyun ve hareket zevklerinin kısıtlanması yanlış bir yaklaşımdır. Bir çocuğun bağımsız olması ancak deneyim edinmesi ile mümkündür. Yaş ilerledikçe tehlikeleri değerlendirme kabiliyeti de artmaktadır.
Çocuklar ancak dört yaşından itibaren kendi deneyimleri ve öğrenmelerinin yanı sıra ebeveynlerinin eğitici tavsiyeleri yoluyla tehlikelere karşı giderek artan bir farkındalık geliştirebilirler. Çocuklar 5-6 yaşından itibaren ani tehlikelerin farkına varabilirler, ancak bu kendilerini onlardan koruyabilecekleri anlamına gelmez. 8 yaşından itibaren çocuklar yavaş yavaş öngörü ile tehlikeleri fark etmeyi öğrenirler. On yaşından itibaren çocuklar tehlikeye karşı önleyici bir farkındalık geliştirmeye başlarlar ve bilinçli hareket ederek tehlikeli durumları önleyebilirler.
Tehlikeli şeylere ve durumlara tekrar tekrar dikkat çekerek çocuğun yavaş yavaş bir tehlike bilinci geliştirmesine yardımcı olunur.
Çocuklar kendi başına aktif olmaya teşvik edilmeli ve mümkün olan her yerde sınırlı riskle yaşına uygun deneyimler yaşatılmalı.
Örneğin, bir çocuk elleriyle bir şeyleri kavrayıp tutabildiği anda (yaklaşık üç aydan itibaren), ellerine alabildiği her şey son derece ilgi çekicidir. Ağza götürülür ve dudaklar ve dil ile kapsamlı bir şekilde keşfedilir. Sürekli olarak farklı şekil ve dokulara sahip farklı nesneleri keşfederek, kavrama hareketlerini çok çeşitli nesnelere uyarlamayı ve gözlerini kol hareketleriyle daha iyi koordine etmeyi öğrenir. Aynı zamanda, ağızıyla keşfederek, nesnelerin dokusu hakkında ilk izlenimlerini edinirler, tatları, yuvarlak veya kare, sert veya yumuşak olup olmadıkları.
Bu nedenle çocuğun bir şeyleri tutmasını ve ağzına götürmesini engellemek yanlış olur. Sadece çocuğunuzun keşfetmesi için güvenli olan şeylerin ulaşabileceği yerlerde olmasını sağlamak çok daha önemlidir. Örneğin keskin kenarlı veya zehirli şeyler olmamalı, yutabileceği hiçbir şey olmamalıdır.
Birçok kaza, yetişkinlikte bile, dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliği ile yakından bağlantılıdır. Bu durum özellikle çocuklar için geçerlidir: çocuklar yaklaşık dört yaşına kadar yaşlarına ve gelişimlerine göre kendilerini özellikle ilgilendiren çevresel uyaranlara dikkat ederler. Ancak yaklaşık beş yaşından itibaren dikkatlerini daha bilinçli bir şekilde kontrol edebilirler, ancak yine de dikkatleri kolayca dağılabilir (yaklaşık yedi yaşına kadar). Sekiz yaşından itibaren bir çocuk, örneğin trafikte belli bir süre konsantre olabilir, ancak sadece 14 yaşındakiler yetişkinler gibi aynı anda iki şeyi kontrol altında tutabilir.
Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim.
