Bunlar ölmedi mi?

  •  Yerel basın ve sosyal medya ağları tarandığında, Türkiye’nin her tarafına asker cenazelerin gittiği, Türk Genelkurmayı’nın bunları açıklama lütfunda bulunmadığı anlaşılıyor. Sadece üç ismi soralım; Eyüp Erol, Hasan Pamuk ve Ferhat Çiftçi, senin askerlerin değil miydi?

 

AKP-MHP hükümetinin, Kürt düşmanlığı, Yeni Osmanlıcı işgalci yayılmacılığı ve iktidarının bekası için sürdürdüğü kirli savaşta, işsizlik ve yoksulluklarını istismar ederek ırkçılıkla kuşattığı elemanları Kürdistan’a salıyor. Türk ekonomisini yutan bir canavara dönüşen, kendisine bağlı dev bir silah sektörü oluşturan, aynı zamanda ‘şehit, gazi, bayrak, vatan’ hamasetiyle rıza üreten Türk ordusu, savaşta başarılı olduğunun propagandası için kayıplarını da gizliyor. 

Türk Genelkurmayı ve Savunma Bakanlığına göre adına ‘Pençe-Kilit’ dedikleri 14 Nisan’da başlayan Zap merkezli işgal saldırıların yanı sıra Medya Savunma Alanları’nda da ‘Pençe-Şimşek’ ve ‘Pençe-Kartal’ adıyla; Kuzey-Doğu Suriye’nin üç bölgesinde işgalin yanı sıra tahkim, tehdit ve yeni alanlara; Kuzey Kürdistan’da ise neredeyse her bölgede ‘Eren’ önadlı saldırılar sürüyor. Halbuki Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şubat itibarıyla kalan gerilla sayısının 150’nin altında olduğunu ileri sürdü. 

17 Nisan’dan beri

Türk ordusu, 14 Nisan’da yoğun bombardımana başlayıp 17 Nisan’dan itibaren KDP’nin de desteğini alarak iki taraftan karadan da harekete geçerek Zap ve Avaşîn merkezli işgal saldırısını sürdürüyor. Kısa sürede tüm alanlara indirme yaparak, gücünü yerleştirme ve işgali kalıcılaştırıp Garê üzerinde uzanma hesabı, gerillanın direnişine çarpı. Türk Genelkurmayı ve Savunma Bakanlığı, günlük olarak onlarca gerilla kaybını ileri sürüyor, kendi kayıplarını ise saklıyor. 

Türk Genelkurmayı’nın Nisan’da öldürüldüğünü duyurduğu asker sayısı sadece 12. Bunları kendi web sayfasında fotoğraf, isim ve kısa bilgilerle paylaşıyor:

*  Pençe-Kilit - 18 Nisan 2022 - Mu. Ütğm. Ömer Delibaş

*  Pençe-Kilit - 19 Nisan 2022- P.Tğm. Kaan Kanlıkuyu

* Pençe-Kilit - 22 Nisan 2022- P.Tğm. Bekir Can KEREK, P.Uzm.Çvş Furkan GÖK ve P.Uzm. Çvş Kubilay ÇON

*  Pençe-Kilit - 26 Nisan 2022- Vet.Söz. Er Fırat Canlı, İs.Söz. Er Yunus Kalkan ve P.Söz.Er Doğukan Korkmaz

* Pençe-Kilit - 30 Nisan 2022 - P. Söz. Er Nurettin Uzun 

*  Pençe-Kilit - 30 Nisan 2022 - P.Uzm.Çvş. Mümin Çarkcı

*  Pençe-Kilit - 26 Nisan 2022- P.Söz.Er Doğukan Korkmaz

* Zeytin Dalı- 04 Mayıs 2022 - İs.Tğm. Talha Bahadır

*  Hakkari’de boğuldu - 02 Nisan - 2022 P.Astğm Abdullah Kürşat Kupşen

Tabloya yerleştirmediği

Türk Genelkurmayı’nın ‘şehitler’ tablosuna yerleştirmediği, ancak devletin resmi ajansı AA’nın haber yaptığı, taziye mesajlarının havada uçuştuğu üç isim daha var:

*  Eren Abluka-5 - Jandarma Uzman Çavuş Fatih Berkay Akgün

*  Eren Abluka-5 - Jandarma Teğmen İsmail Can Akdeniz

* Fırat Kalkanı - PÖH elemanı Aytaç Altunörs.

 

Tabloya alınmayanlar

Bazı isimlerin şu ya da bu şekilde yaralandıkları ve sonra da öldükleri açık. Piyade Uzman Çavuş Yasin Kesik, 30 Nisan’da öldü. Uzman Çavuş Emre Dikbaş, 18 Nisan’da öldü. Aynı birlikte görev yaptığı arkadaşının, silahını temizlerken kazara ateş alması sonucu öldüğü iletildi. Piyade Asteğmen Semih Ucay, Mardin bölgesinde yaralandı ve öldü. Çorumlu/Sungurlulu Ucay, 14 Nisan’da öldü. 

Yok farz edilenler

Yerel basın ve sosyal medyadaki kısa bir tarama sonucu, aslında Türkiye’nin birçok kentine cenazeler gittiği görülüyor. Bunlardan sadece üçünü örnek verelim. 

Kırıkkaleli Uzman Çavuş Ferhat Çiftçi’nin ‘Pençe-Kilit’ adlı işgal saldırıları sırasında 28 Nisan’da öldüğü, arkadaşları ve yakınlarının yanı sıra yerel medyada da paylaşıldı. 

 Adanalı Hasan Pamuk, aynı işgal saldırısında öldüğü, Adana’daki yere gazeteler, facebook ve diğer hesaplarda paylaşıldı. Feke ilçesi Ortaköyü nüfusuna kayıtlı olan Hasan Pamuk, Adana Buruk Mezarlığında 6 Mayıs’ta toprağa verildi. 

Piyade Uzman Çavuş Eyüp Erol da ‘Pençe-Kilit’ saldırısında öldürülenlerden. Aslen Ordunun Mesudiye ilçesine bağlı Mahmudiye Mahallesi’nden ve İstanbul Mesudiyeliler Dernek Başkanlığı yapan Salih Erol’un yeğeni olan Şehit Eyüp Erol için Levent Afet Yolal Cami’de ikindi namazına müteakiben cenaze namazı kılındı, ardından Anadolu Hisarı Mezarlığına defnedildi.

Sözleşmenin içeriği gizli

Türk ordusunun bünyesinde askerliklerini, onbaşı veya çavuş olarak yaptıktan sonra ‘sözleşmeli’, ‘uzman’ sıfatlarıyla alınanları sayısı 200 bini aşıyor. Bunların büyük bir bölümü işsiz ve yoksul ama aynı zamanda Türk ırkçılığına açık. Sözleşmeli er ve erbaş ile diğer profesyonel personelin sözleşmeleri; 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri’nde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu ile Uzman Erbaş Yönetmeliği, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliği esasları çerçevesinde yürütülüyor. Kürdistan’daki savaşta görevlendirilen sözleşmeli er ve profesyonel birliklerde çalışan personeller işe alınırken ve imzaladıkları sözleşmelerde haklarıyla ilgili ‘ölümleri durumunda’ belirtilmiş özel husus veya hususların olduğu biliniyor. Ölmeleri durumunda, ‘ölümlerin açıklanmaması’ gibi bir beyanda bulundukları veya böyle bir ibareye imza attıkları da ekleniyor. Türk Savunma Bakanlığı, bu konuyla ilgili açıklama yapmıyor, bu yönlü sorulara da yanıt vermiyor. 

Ölmelerinin sonrası yok

Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliği ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nda da ölmeleri ve sonrası dair net ifadeler yok. İki metinde de sadece bir yerde ‘şehit’ kavramı geçiyor. O da şöyle: “...2629 sayılı Kanunun şehitlik ve (Değişik ibare: RG-27/10/2013-28804) engellilik tazminatı hükümleri uygulanır...”

Türk Genelkurmayı’nın ölüleri saklama hali, bu işle ilgilenen dernek ve vakıflara da yansıyor. Türkiye Harp Malulü Gaziler-Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı’nın, ‘Şehitlerimiz’ ve ‘Ölümsüz Kahramanlarımız’ sekmeleri bomboş duruyor.  HABER MERKEZİ

 

Sahra hastanelerine uzman doktor sevki

İşgal saldırılarında ölen askerlerin getirildiği tabura kurulan sahra hastanelerine çok sayıda uzman doktor sevk edildi.

 Medya Savunma Alanları’ndaki şiddetli çatışmalarda ölen ve yaralanan askerler için Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Ertuş (Uzundere) köyünde ve Yüksekova 1. Jandarma Komando Tabur Komutanlığında geniş kapasiteli sahra hastanesi kuruldu. Kurulan hastane için çevre illerden ve Türkiye kentlerinden uzman doktor ve profesörlerin getirildiği öğrenildi.

Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre; Yüksekova Devlet Hastanesi’ne sadece yaralı askerler getirildi, özellikle son dört gün içinde hastaneye 6 ağır yaralı asker getirildi. Öte yandan ilçeye bağlı Sînava (Kamişli), Oremar (Dağlıca) ve Doskî vadisine askeri saldırı başlatıldı. Her saldırı sonrası bölgede bulunan köylere internet ve telefon gibi iletişim sağlayan şebekeler kesildi. 

Çok sayıda zırhlı araçla bölgeye götürülen askerler, hakim tepe ve alanlara konumlandırılırken, özelikle de akşam saatlerinde Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanlığı civarında helikopter hareketliliği yaşandığı kaydedildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.