Önce çatışma, sonra intihar dediler

Kemal Güler

Kemal Güler

  • Uludere’de 3 Ekim’de göreve başlayan, 4 Aralık’ta şüpheli bir şekilde ölen astsubay Kemal Güler’in önce çatışmada yaralanıp öldüğü, daha sonra ise intihar ettiği söylendi.

 

Şırnak’ın Uludere ilçesinde bulunan Yekmal Taburu Geymişule Üs Bölgesi’nde astsubay olarak görev yapan Kemal Güler (23), 4 Aralık’ta saat 18.30 sıralarında şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Askeri yetkililer, 23.00 sıralarında İzmir/Menemen’de yaşayan ailesine durumu bildirdi. Gelen yetkililer, ilk olarak aileye Kemal Güler’in çatışmada yaralandığını ve hastanede olduğunu bildirdi. Ailenin Güler’i görmek istemesi üzerine yetkililer, bu sefer Güler’in yaşamını yitirdiğini aktardı. Ön otopsi raporunda ise Güler’in, ateşli silahla intihar etmesi sonucu hayatını kaybettiğine yer verildi. Güler’in cenazesi 6 Aralık’ta İzmir Menemen’de defnedilirken tabutu açıp bakıldı. Güler’in yüzünü gören ailenin, çocuklarının yaralandığı bölgeyi görmesine izin verilmedi. Askeri yetkililer, defin işlemlerinin ardından adeta kaçarcasına gitti. Aile fertleri, çocuklarının tam olarak nereden vurulduğunu da öğrenemedi. 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Söke Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü’nü 2020’de bitiren Güler, tecilini bozdurup yedek astsubay olarak askerlik başvurusu yapmış, Uzun dönem yedek astsubay olarak görevlendirilen Güler, 1 Ağustos’ta Amasya’ya giderek iki ay eğitimin ardından 3 Ekim’de Şırnak’ın Uludere ilçesinde asıl görevine başlamıştı. 

Çocuklarının intihar ettiğine inanmayan aile, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), taburda bulunan yetkililerin kendilerine ölüm nedeniyle ilgili bilgi vermediği için şikayette bulundu. 10 Aralık’ta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’ne başvuran aile, çocuklarının şüpheli ölümünün aydınlatılması içi yardım istedi. 

Fidan Özdemir, kardeşinin şüpheli ölümüyle ilgili MA’dan Özlem Yayan’a konuştu. Özdemir, “Taburdaki askerler, ‘Kemal çok güler yüzlü, böyle bir şey yapacak biri değildi’ dediler. Üs bölgesindeki komutanları aradım. Cümlelerini seçerek konuşup bir şey bilmediklerini söylediler. Astsubay ve uzman çavuşlar kardeşime sürekli olarak ‘Sen neden her denileni yapıyorsun’ diye soruyormuş. Kemal de ‘ben sadece işimi yapıyorum’ demiş. Bu durumdan haberimiz vardı ama Kemal’in orada birisiyle sorun yaşadığını hiç duymadım. Kemal’in cenazesini buraya getiren arkadaşıyla da konuştum. ‘Biz onunla aynı görevi yapıyorduk, kimseyle bir kavgası olmadı’ dedi. Bizimle de sorunu yoktu” dedi.

Kardeşiyle ölümünden bir gece öncesi konuştuklarını aktaran Özdemir, Güler’in, “Çok yorgunum sabah sizi ararım” dediğini söyledi. Özdemir, kardeşinin intihar edecek biri olmadığını kaydederek, “Orada Astsubay olarak kalmak istiyordu. Bu nedenle benden sürekli kitap isterdi. Annemden üç tepsi börek istemişti. İntihar edecek kişi yemek istemez, sınava hazırlanmaz” diye konuştu.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.