Bursaspor cevabını alıp gitti

  • Amedspor, deplasmanda ırkçı saldırılara maruz kaldığı Bursaspor‘u konuk etti ve 2-0 mağlup ederek Bursa'ya gönderdi. 

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, kendi sahasında ligin 6. haftasında Bursaspor ile karşı karşıya geldi. Maç öncesi on binlerce Amedspor taraftarı, yürüyüşle Diyarbakır Stadı’na akın etti. Amedspor taraftarları sahaya girdiği andan itibaren takımlarına, “Burası Amed buradan çıkış yok”, “Jin jiyan azadî” tezahüratlarında bulundu. 

Polis saldırısı etkilemedi

Maç öncesi Amedspor taraftarları dev pankart açarken, maçın başladığı ilk dakikada polisler, kuzeydoğu kale arkasındaki tribünlerde bulunan bir taraftara saldırdı. Yine stadda Federe Kürdistan bayrağı açan bir gruba, onlarca çevik polis saldırıda bulundu. Taraftarlar, “Direne direne kazanacağız”, “Emniyet dışarı”, “Burası Amed buradan çıkış yok”, "Amed faşizme mezar olacak"  sloganlarıyla polise tepki gösterdi.

İlk yarıda üstünlük

Stadda tabela 21. dakikayı gösterince taraftarlar havai fişek ve meşaleler yakarak takımına tam destek sağladı. On binlerce taraftarın destek ve tezahüratını alan Amedspor, aradığı golü 27. dakikada Mehmet Aladdinoğlu’nun kafa vuruşunda buldu. İlk yarı Amedspor’un 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

Galibiyet coşkusu

Maçın ikinci yarısına da hızlı başlayan Amedspor 49. dakikada Mansur Çalar’ın attığı golle farkı 2’ye çıkardı. Başka gol çıkmayınca maç, Amedspor'un 2-0 üstünlüğüyle son buldu. Amedspor taraftarı maç sonrası seslendirdiği “Diren ha Diyarbekîr diren dağların aşkına güven” şarkıları eşliğinde galibiyet coşkusunu yaşadı. 

HDP'lilerden tebrik

Maç sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkan Yardımcısı Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Amed Millettvekili Remziye Tosun ve HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy'un da olduğu partililer galibiyet sonrası sahaya inerek futbolcuları tebrik etti.

Coşkuya soruşturma

Türk İçişleri Bakanlığı, galibiyetle sonuçlanan maç hakkında Federe Kürdistan bayrağı açıldığı için soruşturma başlatıldığını duyurdu. Diyarbakır Valiliğinin de bayrak açanlara yönelik inceleme başlatıldığı açıklaması sonrası herhangi bir soruşturma dosyası açılarak numaralandırılmadan bayrak açanlar için gözaltı kararı çıkarıldı. “Hayali bir ülkenin bayrağını açarak terör eylemi yapmak” suçlamasıyla çıkarılan gözaltı kararı sonrası en az 6 kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

Amed Barosu açıklaması

Amed Barosu, oynanan Amedspor-Bursaspor maçında Federe Kürdistan bayraklarının açılması sonrası sosyal medyada başlayan linç ve sonrasında yürütülen soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Müsabaka esnasında açılan bayrağın, Irak Anayasası'yla tanınmış Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağı olduğunu hatırlatıyoruz. Meşru bir bayrağın kamusal alanda açılmış olmasına yönelik geliştirilen linç kampanyasını ve bunun etkisi ile başlatılan soruşturma ve gözaltıların kabulü mümkün değildir. Son yıllarda halkı kin ve düşmanlığa sevk eden bu ayrımcı politikalar ve Kürtlere ait sembollere yönelik tahammülsüzlük anlayışı terk edilmelidir. Başlatılan hukuki dayanaktan yoksun soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.