Çadır olmayınca serada kalıyorlar

Serada kalan depremzedeler

Serada kalan depremzedeler

  • Depremin 4. haftasında da çadır bulamayan Aksac Ailesi, sebze serasında yaşamını sürdürüyor. Defne’de de çadıra ulaşamadığı için serada yaşam mücadelesi veren Ahmet Güzeloğlu, "Bugüne kadar kimseyi görmedik" dedi.

Depremlerde ağır hasar alan Dulkadiroğlu'nun Gafarlı köyünde yaşanan heyelan ve kar yağışı nedeniyle insanlar mahsur kaldı. MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre; köyde mahsur kalan ailelerden biri olan 7 kişilik Aksaç Ailesi, bekçilik yaptıkları köyde sebze serasına sığınmak zorunda kaldı. Soğuk havada zor şartlar yaşayan aile, kaldıkları evin hasar görmesi nedeniyle içine girmekten de endişe ederken, günlerce sebze serasında bekledi. Yolların açılmasının ardından Mereş merkeze gelen aile, burada barınacak bir çadır bulamayınca yeniden bekçilik yaptıkları Gafarlı’ya döndü. Bugüne kadar sadece gönüllülerin götürdüğü erzakla yaşamını sürdüren aile, çadıra ulaşamadıkları için geceleri soba kurduğu sebze serasında yaşamaya devam ediyor.

Depremle birlikte su kuyusunun da yarıldığını ve içindeki suyun tükendiğini belirten Veysi Aksaç, bir komşularının uzattığı hortum sayesinde su ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi. Çadır istediklerini, ancak kendilerine yardım edecek kimsenin olmadığını kaydeden Aksaç, HDP’nin devreye girmesiyle erzaka ulaşabildiğini söyledi.

Sebze serasının önceden kurulu olduğunu ve onun sayesinde hayatta kaldıklarını kaydeden Aksaç, “Olmasaydı hepimiz ölürdük. Kardan kendimizi buraya attık. Başka yerimiz yoktu yani” dedi. AFAD’a başvuru yapıp yapmadığı sorusuna Aksaç, “Gittim AFAD’a ‘yok’ dediler” şeklinde yanıt verdi.

Defne'de yüzlerce aile

Mereş merkezli depremler sonrası 20 Şubat’ta 6,4 büyüklüğünde yeni bir depremle sarsılan Hatay’ın Defne ilçesinde çadıra ulaşamayan yüzlerce aile bulunuyor. MA'dan Azad Altay ve Müjdat Can'ın haberine göre; kente bağlı Çekmece Mahallesi’nde depremin ilk gününden bu yana AFAD ya da Kızılay’dan çadır alamayan Dağlıoğlu Ailesi bunlardan sadece biri. 20 kişilik aile, depremin ilk gününden bu yana hasar gören evlerinin yanında bulunan seralarında yaşam mücadelesi veriyor. Aile fertleri arasında çocuk ve yaşlılar da bulunuyor. Akşamları soğuk havadan korunmak için seranın naylonlarının etrafını battaniyelerle kapatıyor. 

Yaşadıkları serada toplu görüntü vermek istemeyen aile fertlerinden Sinan Dağlıoğlu, "Devletten çadır gelmedi. Hayırseverler yardım getirdi. En büyük sıkıntımız çadır” dedi.

Aynı mahallede depremin ilk günlerinde serada yaşam mücadelesi vermek zorunda kalan Ahmet Güzeloğlu da ağlamaklı bir ses tonuyla kaldıkları serayı gösterdi. Kelimeler boğazında düğümlenen Güzeloğlu, “20 kişi burada kaldık. Sabahleyin sarsıldı. Yağmur çoktu, felaketti. Arabalarda kaldık, gün doğdu yağmur dindi. Burada domates ekiyordum. Temizledik ve içine sığındık. Bugüne kadar kimseyi görmedik. Asker yoldan geçiyor sadece. Başka bir şey yok” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.