Çağrıya uluslararası memnuniyet

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dünkü çağrısı, ABD, İngiltere, BM ve AB tarafından olumlu karşılandı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı, Kürdistan ve uluslararası kamuoyu tarafından memnuniyetle karşılandı; tarihi bir fırsat olarak nitelendirildi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan önceki gün İmralı Cezaevi’nden diğer tutsaklar ve DEM Parti heyeti ile birlikte ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısı yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ancak demokrasiyle taçlandırıldığında kalıcı ve kardeşçe bir sürekliliğe sahip olabileceğini söyledi. Kürt Halk Önderi, günümüzde çok kırılgan hâl alan tarihsel ilişkiyi, kardeşlik ruhu içinde inançları da göz ardı etmeden yeniden düzenlemenin esas görev olduğunu vurguladı. "Demokrasi dışı bir yol yoktur. Olamaz. Demokratik uzlaşma temel yöntemdir" diyen Öcalan, silah bırakma; kongresini toplayıp kendini feshetme çağrısında bulundu ve bunun tarihi sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. Çağrıyı paylaşan heyet üyelerinden Sırrı Süreyya Önder, şu sözünü de ekledi: "Şüphesiz pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir."
ABD: Önemli bir gelişme
Kürt Halk Önderi'nin çağrısı büyük yankı uyacndırdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, yaptığı açıklamada, "Önemli bir gelişme. Bunun, Kuzey ve Doğu Suriye'de BD’nin DAİŞ’le mücadele ortakları konusunda Türk müttefiklerimizi yatıştırmaya yardımcı olmasını umuyoruz. (Bu gelişmenin) sorunlu bölgeye barışın getirilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi.
BM: Bir umut ışığı
Öcalan’ın mesajıyla ilgili Birleşmiş Milletler’den (BM) de açıklama geldi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Genel Sekreter (Antonio Guterres) bu önemli gelişmeyi memnuniyetle karşılıyor" dedi. Dujarric, "Bu, uzun süredir devam eden çatışmanın çözümünü sağlayabilecek bir umut ışığını temsil ediyor" ifadesini kullandı.
Almanya: Daha fazla adım
Almanya Dışişleri Bakanlığı da Öcalan'ın çağrısından memnuniyet duyduklarını ifade eden bir yazılı açıklama yayımladı. Bakanlık açıklamasında, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın PKK’ye yaptığı silah bırakma ve fesih çağrısından memnun olmakla birlikte Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarına saygı gösterilmesi ve bunların güvence altına alınması için daha fazla adım atılması gerektiğini dile getirdi. Açıklamada çağrı, on yıllardır süren ve on binlerce kişinin hayatına mal olan terör, şiddet ve intikam döngüsünü kırmak için tarihi bir fırsat olarak tanımlandı.
Hakları güvenceye alınmalı
Açıklamada, çağrının yalnızca ilk adım olduğu vurgulandı ve Türkiye Meclisi'nin rolü vurgulanarak, "Şiddetin sona erdirilmesi önemli bir ilk adımdır, ancak Türkiye halkı için sürdürülebilir bir çözüme doğru daha fazla adım atılmalıdır" denildi. Bu adımların, her şeyden önce Türkiye'deki Kürtlerin kültürel ve siyasi haklarına saygı gösterilmesini ve bu hakların garanti altına alınmasını içermesi gerektiği belirtilen açıklamada, Türkiye Meclisi'nin bu siyasi süreci şekillendirmede ve üzerinde mutabık kalınan çözümleri yasalaştırmada merkezi bir role sahip olacağı belirtildi. Açıklamada, Alman hükümetinin bu süreci desteklemek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu altı çizildi.
Kalıcı barışa fırsat
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de yaptığı açıklamada, "Almanya Başbakanı Olaf Scholz, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın bugünkü silah bırakma ve PKK'nin feshedilmesi çağrısını memnuniyetle karşılıyor. PKK, Almanya'da yasaklı bir terör örgütüdür ve yürüttüğü mücadele çok sayıda kurbana yol açmıştır. Öcalan'ın talebi, şimdi nihayet bu şiddet mücadelesinin üstesinden gelme ve Kürt meselesinde kalıcı, barışçıl bir gelişme sağlama fırsatı sunuyor" dedi.
İngiltere: Teşvik ediyoruz
İngiltere Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi Sözcüsü de yapıtığı açıklamada, şunları ifade etti: “NATO’nun yakın müttefiki ve terörle mücadelede uzun süredir ortağımız olan Türkiye halkı için barış ve güvenliğe doğru ilerleme kaydedilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm tarafları, güvenliği, istikrarı ve hukukun üstünlüğüne saygıyı garanti eden barışçıl ve yapıcı bir sürece girmeye teşvik ediyoruz. İngiltere, hem Türkiye’de hem de daha geniş bölgede çatışmaları azaltma ve istikrarı teşvik etme çabalarını desteklemeye kararlıdır. Federal hükümet olarak, böyle bir süreci desteklemeye hazırız ve elimizden geleni yapmaya istekliyiz."
AP: Tarihi bir adım
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, yaptığı açıklamada, bu tarihi adımın Türkiye'deki Kürt meselesinin barışçıl çözümü için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Amor, "Bugün Abdullah Öcalan'ın PKK'ye yaptığı silah bırakma ve fesih çağrısı, son derece memnuniyetle karşılanan tarihi bir adımdır. Diyalog ve uzlaşı temelinde, Türkiye'deki Kürt meselesini barışçıl bir şekilde çözecek potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktasıdır" ifadelerini kullandı.
Irak: Bölge için önemli
Irak Dışişleri Bakanlığı, çağrıyla ilgili bir açıklama yaptı ve memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Irak Cumhuriyeti, Sayın Abdullah Öcalan’ın mesajını ve çağrısını memnuniyetle karşılıyor bu mesajı bölgede istikrarın sağlanması açısından olumlu ve önemli olarak değerlendiriyor. Bu girişimi, yalnızca Irak’ta değil tüm bölgede güvenliğin arttırılması yönünde önemli bir adım olarak görüyoruz.”
Bakanlık açıklamasının devamında, siyasi çözüm ve diyaloğun, tüm tarafların çıkarlarına hizmet edecek ve barış içinde bir arada yaşamı sağlayacak şekilde geliştirilmesinin çatışmaları çözmenin ve sorunları sona erdirmenin en iyi yolu olduğu ve bunun sorunların diyalog yoluyla çözümüne yönelik tüm çabaların desteklenmesinin de bir göstergesi olduğu kaydedili. Açıklamada son olarak, Irak’ın bu çağrının pratik ve hızlı bir adım olmasını umduğu ifade edildi. HABER MERKEZİ