
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 23 Temmuz'da başlayan çatışmalar ardından Şemdinli'ye ziyaretlerde bulunan BDP heyeti, bu kez de çatışmaların yaşandığı Bağlar (Nehri) Köyü ve köye bağlı mezralarda incelemelerde bulundu. Aralarında BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belediye Başkanı Tacettin Sefalı, BDP il ve ilçe yöneticilerinin bulunduğu heyet, Bağlar (Nehri) Köyü sakinleri ile görüşerek köylüleri dinledi. Bölgede çatışmaların izleri net olarak görülürken, köy ve mezralarda özelikle bombalama sonucu birçok noktanın yandığı görüldü.
Her yerde savaşın izleri var
Bağ ve bahçelerin kuruduğu ve halen paniğin yaşandığı köylerde inceleme ve gözlemleri ardından açıklama yapan BDP'li vekil Canan, köylerin yaşanan olayda büyük zarar gördüğünü kaydetti. Canan, “Yaptığımız tespite göre bazı mezralarda vatandaşın bahçeleri ve üzüm bağları yakılmış. Bir kısım mezrada bütün evler kapalı, evlerde kimse yok. Resmi açıklamaya rağmen buradaki gerçek böyledir. Valiliğin açıklamasına göre herkes kendi evine dönmüş görünüyor. Ama gerçek öyle değil. Köylerde bir insana rastlamak mümkün değildir. Köylerin tamamında evler kapalı” dedi. Bölgede savaşın izlerinin devam etiğine işaret eden Canan, “Şu bir gerçek; yaşanan savaşın sonunda Derecik yoluna girildiğinde şu net olarak görülüyor. Dağdaki ormanlar, bahçeler güzelimsi yeşilliklerin yandığı, kül haline geldiği çok net bir şekilde anlaşılıyor. Bu savaşın izleri devam ediyor. O korkular hala yaşanıyor. Köylülerin sıkıntısını görmek mümkündür” şeklinde konuştu.
DİHA/HAKKARİ
Şemdinli için el ele
Devletin halen bir açıklamada bulunmadığı Şemdinli'deki çatışmalara dikkat çekmek için BDP, sivil toplum örgütleri ve DÖKH bileşenleri harekete geçti. BDP Yüksekova İlçe Örgütü önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri Şemdinli'de yapılacak olan "İnsanlık için el ele yürüyüşü" için Şemdinli'ye doğru yola çıktı.
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bir araya gelecek olan DÖKH bileşenleri, ise Şemdinli'ye gitmek üzere dün Amed'den yola çıktı.
Gerillanın denetiminde olan Şemdinli'de çatışmalar sürerken, Türk devleti Şemdinli'de yaşananları örtbas etmeye devam ediyor. BDP Yüksekova İlçe Örgütü öncülüğünde 23 Temmuz'dan bu yana devam eden çatışmalara dikkat çekmek için Şemdinli'de "İnsanlık için el ele yürüyüşü" düzenlenecek. Yürüyüşe katılmak üzere çok sayıda kişi yola çıktı. Aralarında Yüksekova Belediye Başkanvekili Mesut Temel, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Rüstem Demir, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER temsilcilerinin de bulunduğu grup Şemdinli’ye doğru yola çıktı. Grubun Şemdinli’de bekleyen kitle ile birleşmesi ardından operasyon bölgesine hareket edilmesi bekleniyor.
Kadınlar da Şemdinli'ye gidiyor
Şemdinli için diğer bir eylem de kadınlar tarafından düzenleniyor. Başta Amed, Mardin, Mersin, Van ve Batman olmak üzere, birçok ilde bulunan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri de Şemdinli'ye gidiyor. SELİS Kadın Derneği Başkanı Ruşen Seydaoğlu, Şemdinli'de yaşanan çatışmalar nedeni ile boşaltılan köylere gideceklerini ve burada ortak bir metin ile basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Çatışmaların sona ermesi için devlete çağrıda bulunacaklarını belirten Seydaoğlu, artık Kürt ve Türk çocuklarının yaşamlarını yitirmelerini istemediklerini ifade etti. Yapacakları eylem ile kadınların savaş karşısındaki tutumunu dile getireceklerini kaydeden Seydaoğlu, "Ayrıca kimyasal bir takım silahların kullanıldığı yönünde bazı duyumlar aldık. Böyle bir durum varsa bunların da deşifre edilmesini istiyoruz" dedi. Eylemin özgün bir kadın eylemi olduğunu belirten Seydaoğlu, ''BDP'de yer alan kadın arkadaşlar da bize destekte bulunacak'' dediŞemdinli'ye gidecek olan DÖKH bileşenleri, dün saat 16.00'da Amed'de BDP İl Binası önünde bir araya gelerek Van'a geçti. Daha sonra Şemdinli'ye geçecek grup, diğer illerden gelen kadınlarla birleşecek.
VAN/HAKKARİ