Canê tu bi xêr hatî

Toplum/Yaşam Haberleri —

HOZAN CANE

HOZAN CANE

  • Hozan Canê: “Türkiye'de cezaevi koşulları yaşanılacak gibi değil. Binlerce suçsuz cezaevlerinde yatıyor. Sistematik bir işkence var. Bugün Kürtler özgür olmadan, bizlerin özgür bir şekilde yaşaması imkansız.”

ERDAL ALIÇPINAR

KÖLN

 

Türkiye’de cezaevi ardından hakkında yurt dışı yasağı konulan Hozan Canê yaklaşık 3 yıl ardından Köln’e döndü. Sanatçı Canê Köln-Bonn Havalimanı’nda kızı, sanatçı arkadaşları, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu bir grup tarafından karşılandı.

Hozan Canê, Haziran Kasım 2018’de Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) seçim çalışmaları kapsamında gittiği Edirne’nin Enez ilçesinde gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Canê, cezaevine gönderildi. 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen sanatçı Canê, 2 yıl tutukluluk ardından Ekim 2020’de tahliye edildi. Hakkında mahkeme tarafından alınan "yurt dışı" yasağı nedeniyle Almanya’ya dönemeyen Canê’nin önceki gün görülen duruşmasında yasak kalktı ve Hozan Canê ilk uçakla Köln'e döndü.

 

Çiçeklerle karşılandı

Hozan Canê havalimanında, kızı Gönül Örs (Dilan), aile yakınları, Alman gazeteci ve yazar Günther Wallraff, Sol Parti'den Jörg Detjen, Kürt sanatçılar Hozan Şemdin, Memo Yapıştıran, Kemal Ceylan, Kürt Toplum Merkezi yöneticilerince karşılandı. Hozan Canê ve kızı Dilan birbirlerine sarılırken, duygusal anlar yaşandı.

Tutsaklar için harekete geçilmeli

Hozan Canê havalimanında yaptığı açıklamada kendisiyle dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti. Türkiye'de binlerce suçsuz tutsağın halen cezaevinde olduğunu ifade eden Canê, onlar serbest bırakılmadan tam olarak mutlu olamayacağını belirtti.

Hozan Canê, “Türkiye'de cezaevi koşulları yaşanılacak gibi değil. Binlerce suçsuz cezaevlerinde yatıyor. Bugün Kürtler özgür olmadan, bizlerin özgür bir şekilde yaşaması imkansız. Başta Alman hükümeti olmak üzere, herkes Türkiye’de rehin tutulan insanların serbest bırakılması için destek vermeli” dedi. Canê, Türk zindanlarında sistematik olarak işkencenin sürdüğünü ekleyerek, "Bugün o kadar genç zindanlarda tutuluyor. Belki de onlar benden daha masumlardır. Bugüne kadar bana destek veren herkese çok teşekkür ederim'' diye konuştu. 

 

Kürtler direnmekten vazgeçmeyecek

Hozan Canê’nin kızı Dilan Örs da annesini cezaevinde ziyaret için gittiği Türkiye’de tutuklanmıştı. Cezaevinden çıktıktan sonra hakkında yurt dışı yasağı verilen Dilan, yasağın kalkması ardından iki hafta önce Almanya’ya döndü. Gazetemize konuşan Dilan, "2 buçuk yılı aşkın süredir verdiğimiz mücadele çok zor geçti. İki Kürt kadını olarak gördüğümüz zulüm, çektiğimiz acıları kelimelerle ifade edemem. Ama mücadele sonucu haklarımızı kazandık. Ne annem ne de ben hiçbir şekilde suçlu değiliz. Düşüncesini dile getiren hiç kimse suçlu değildir. Hak, hukuk ve adaleti savunup zulme uğrayan zindanlarda olan insanlar çok büyük bir direniş sergiliyor. Bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını diliyorum" dedi.  Hakkında 10 yıl 5 ay hapis cezası verilen Dilan, "Ama geldik, buradayız. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Biz Kürtler, hiçbir zaman direnmekten ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.