Çar Bi Çar: Şakiro ve Rap’in buluşması

Kültür/Sanat Haberleri —

Çar Bi Çar grubu

Çar Bi Çar grubu

  • Kürdistan'ın dört parçasından oluşan Çar Bi Çar grubu, Kürt müziğini dünya müziği ile buluşturuyor. 

GÜLCAN DERELİ 

 

4x4 Band yani Çar Bi Çar grubunu sanal medyada paylaştıkları videolarla tanıdık. Kürtçe ve İngilizce'yi buluşturan şarkıları ile dikkatleri üzerine çeken grup büyük beğeni topluyor. Kürtçe dengbêj ve stranların eşlik ettiği performanslarında İngilizce ise Rap olarak karşımıza çıkıyor. Her bir müzisyen ayrı bir yetenek sergilerken, başarılı uyumları da dikkat çekiyor. Sadece Kürtçe ve İngilizce'yi değil birçok dili buluşturmayı hedefleyen grup aynı zamanda kareografileriyle de izleyenlerin büyük beğenisini topluyor. Amerikan rock grubu Imagine Dragons'ın Believer parçasının üstüne Kürtçe parçaları okuyan grup, müzikte dilleri buluşturan bir pencere açıyor.

Kürtçenin unutulmaz eserler arasında yer alan ve anonim olan Batmanê Batmanê şarkısı ile Şakiro'nun Ez Rebenim'in parçasını da farklı şekilde yorumlayan grup, on binlerce kez izledi ve binlerce beğeni aldı. Biz de bu videoyu izledikten sonra grup üyelerine ulaştık ve bir söyleşi yaptık. Keyifli okumalar...

 

Bize kendinizden bahseder misiniz?

4x4 Band (Çar Bi Çar) Grubu Kürdistan’ın çeşitli yerlerinden bir araya gelmiş üyelerden oluşuyor. Her üyenin kendine has stili ve tecrübesi var. Amacımız, Kürt müziğini dünya müziği ile buluşturmaktır. Bunu yaparken de insanların enerjisini yükseltecek parçalar tercih ediyoruz. Sanırım hepimizin buna ihtiyacı var.

Grubumuz aslında 7 kişi. (Esra Cielo, Zhia, Şhaho Halaji, Matin Pasayandeh, Bahman Faraji, Afshin Ameri, Shamal Charxandaz.) Bu 7 kişiye enstrüman çalan, aranje, mix mastering yapan arkadaşlarımız da dahil. Ama şarkı söyleyen 4 kişiyiz.

 

4x4 Grubu ne kadar süredir var? Grup fikri nasıl oluştu?

4x4 üyelerinin her biri zaten kendi üretimlerini yapan, farklı stillere sahip müzisyenlerdi. Aynı kanalda çalışıyorduk ve birlikte bir şeyler de deniyorduk. Sonra “bunu neden insanlarla paylaşmayalım ki?” dedik, ortak bir fikirle yola çıktık. Yani aslında 4x4 grubu adıyla bir aydır varız.

 

Şimdiye kadar neler yaptınız?

Eğer 4X4 grubu olarak söylüyorsanız henüz iki klip yayınladık. Efsaneleşen iki şarkıyı Kürtçe şarkılar ile harmanladık. Ve şu an üstünde çalıştığımız projelerimiz var. 4x4 grubu olarak bu tür üretimlere ve başka stillerdeki üretimlerimize devam ediyoruz. Aslında sıradaki çalışmalarımızın biraz da sürpriz olmasını istiyoruz.

 

4x4 Band üyeleri yaklaşık 1 senedir Magicbox Company bünyesinde birlikte çalışıyoruz. Kürtçe lehçeleri ile birçok içerik üretiyoruz ve Magicbox bünyesindeki Showbox Youtube kanalında bu içerikleri izleyiciler ve dinleyiciler ile paylaştık. Çeşitli coğrafyalarda bulunan Kürt halkına önemli bir oranda ulaşmış durumdayız. Sanatsal ve entertainment içerikleri Kürtçe izleyecek bir mecra oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun yan ısıra Kürtçe’nin farklı lehçelerini kullanan insanların birbirlerini daha rahat anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz.

 

BoxCafe Lable ve Youtube kanalında, müzik yapmak isteyip bu imkanı bulamayan müzisyenlere de bir mecra oluşturduk. Profesyonel stüdyo ve ekip ile müzisyenler burada üretim yapıp Youtube’da kendilerini ifade etmeye çalışıyorlar.

 

Kürtçeyi İngilizce ile buluşturma fikri nasıl çıktı?

Kürtçeyi sadece İngilizce ile değil diğer bütün dünya müzikleri ile buluşturmak amacındayız. Bu fikir dediğimiz gibi uzun zamandır vardı ve arada deniyorduk. Örneğin, rap dinlerken dengbêj kilamları söylüyorduk, pop dinlerken başka Kürtçe stranlar söylüyorduk. Böylece bunu ciddi ciddi yapma fikri çıktı.

 

Çok özgün bir çalışma yapıyorsunuz hem izlerken hem de dinlerken insan keyif alıyor. Müziğin yanı sıra kareografinizle de insanları kendinize hayran bırakıyorsunuz. Bunu yapılan yorumlarda da görüyoruz. Böyle bir çalışma fikri nasıl oluştu ve siz böyle karşılık bulmasını bekliyor muydunuz?

 

Teşekkür ederiz. Evet. Beklenmedik derecede iyi bir karşılık buldu. Bu kadarını beklemiyorduk. Çünkü insanların gündeminde ekonomik sıkıntılar ve sağlık sorunları var. Bizi bu kadar fark edip sahipleneceklerini beklemiyorduk. Sizin aracılığınız ile buradan tekrar teşekkür etmek isteriz. İnsanları gülümsettiysek bu bizim için en büyük enerji kaynağıdır.

 

Hem dengbêj tarzında, hem rap tarzında hem de kilam olarak söylüyorsunuz. Her bir arkadaşın kendine özgün bir tarzı var. Bu ortak bir çalışma çıkarmanızı nasıl etkiledi?

 

Evet. Bir çok tarzı bir şarkıda buluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken zengin Kürt müziğini de insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu emek istiyor tabi. Çok severek yaptığımız bir iş olduğu için zorluklarını da eleştirilerini de seviyoruz. Her birimizin Kürdistan’ın çeşitli yerlerinden gelmiş olması tarz olarak bizi çok zenginleştirdi.

 

Yeni çalışmalarınız var mı, varsa biraz bahseder misiniz?

Yeni çalışmalarımız var. Evet. Üstünde çalıştığımız projeler de var. Bunların  da biraz sürpriz olmasını istiyoruz dediğimiz gibi.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak da bizi destekleyen herkese teşekkür ederiz. Gazetenize ve çalışanlarına selamlar ve teşekkürler.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.