Cemevlerine saldırı Almanya’ya taşındı

Dünya Haberleri —

  • Türkiye’de cemevlerine yapılan saldırılar Almanya’ya taşındı. Alevi temsilcileri, Ankara ve İstanbul’dan sonra Düren’deki cemevine gerçekleşen saldırının tesadüf olmadığını düşünüyor.

 

Türkiye’nin başkenti Ankara’da, Muharrem Ayı’nın ilk günü olan 30 Temmuz’da Ana Fatma Cemevi’ne, Şah-ı Merdan Cemevi’ne, Gökçebel Köy Derneği’ne ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı’na eş zamanlı saldırı düzenlendi. Alevi Vakıfları Federasyonu İkinci Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş, ise 5 Ağustos’ta İstanbul’un Kartal ilçesindeki evinin önünde motosikletli 2 kişinin saldırısına uğradı. 

Alevilere yönelik saldırı dün de Almanya’nın Düren kentine taşındı. Türkiyelilerin yoğun yaşadığı NRW eyaletine bağlı Düren’deki Alevi Kültür Merkezi’nin camları kimliği belirsiz bir kişi veya kişiler tarafından kırıldı. 

Saldırılar tesadüf değil

Düren’deki cemevi Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) bağlı olarak faaliyet yürütüyor. AABF saldırıya dair yazılı bir açıklama yaparak, “Saldırıyı kimin yaptığı henüz net değil ancak saldırıyla ilgili incelemeler sürüyor. Türkiye’de son dönemlerde cemevlerimize yönelik yapılan saldırılar ardından Düren Cemevimizin camlarının kırılması tesadüf gibi görünmüyor. Umarız düşündüğümüz gibi değildir” ifadelerini kullandı. 

Soru işaretleri yarattı 

Gazetemize saldırıyla ilgili bilgi veren Düren Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ali Yenialtun da “Türkiye’de yaşanan saldırılardan sonra Muharrem Ayı’nın 11. gününde böyle bir saldırının yapılması aklımızda soru işareti bırakıyor. Soruşturmanın sonucunu bekliyoruz” dedi. 

Parmak izi tespit edildi

Yenialtun, “Sabah 8’de cemevine geldiğimizde polis buradaydı. Tahminlere göre, saldırı sabah 6 civarı yapılmış. Kimliği belirsiz bir kişi derneğimizin oturma salonun camını yumruklayarak kırmış. Camda kan izi vardı. Polis kan örneği ve parmak izi tespit etti. Polis bu bilgilere ulaşırsa bize bildireceğini söyledi. Bu bölge polis kontrolünde olan bir yer, saldırgan kameralardan da çok rahat tespit edilebilir” diye konuştu.  

Öker: Saldırılar bağlantılı

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı ve HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Turgut Öker de saldırının Türkiye’deki saldırılarla bağlantılı olduğunu söyledi. 

Turgut Öker, “Arka arkaya yapılan saldırılar birbirinden bağımsız değil. Alevilere yönelik saldırıların, hakaretin ve dışlanmanın devlet politikasına dönüştüğü bir ortamda bu saldırıların gerçekleşmesi tesadüf değil” dedi. 

Erdoğan’ın yaptığı saygısızlık

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkilere neden olan cemevi ziyaretini de değerlendiren Öker, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı olarak cemevine gidip bütün dekorları değiştiriyor. Cemevinin sembollerini ortadan kaldırıyor. Hz. Ali’nin, Pir Sultan’ın ve Hacı Bektaş’ın resmini kaldırıyor, kendi inancına uygun levhalar astırıyor. Bu toplumun değerlerine saygısız bir yaklaşım. Bir taraftan fiziksel bir saldırı varken, bir taraftan da düşüncelerimize bir saldırı var. Alevi değerlerini kabullenmeme, bir tahakküm var. O nedenle de yapmış olduğu şey Alevi değerlerine saldırıdır.”  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.