
“Sokağa çıkma yasağı” adı altında kuşatma ve saldırı altındaki Silopi’de, Kaymakamlık dünden itibaren polis kontrolündeki seyyar marketleri devreye koymaya başladı. Nusaybin ve Gever’deki direniş, bir ayını doldurdu; Şırnak’ta direnişin 29. günü. Türk güçleri Erdoğan’ın kesin talimatının ardından yakıp yıkmayı hızlandırmalarına rağmen kayıp vermekten kurtulamadıkları gibi ilerleme de kaydedemiyor.
Soykırım saldırılarının yeniden devreye konulduğu Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Kaymakamlık “sokağa çıkma yasağı“nı gerekçe göstererek, ambargoya paralel olarak alışverişi devlet tekeline aldı. Silopi Kaymakamlığı tarafından önceki akşam yapılan duyuruya uygun olarak dün İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından “Seyyar Market araçları“ ile ücret karşılığında satış yapıldı.
Türk savaş güçlerinin kontrölündeki “Seyyar Market araçları” dün 08.00 ile 11.00 saatleri arasında 8.Cadde ile ipekyolunun batısında kalan alanda, 25 ile 26. Caddeler arasında kalan sokaklarda; 11.00 ile 14.00 saatleri arasında İpekyolu ile 22. caddeler batısında kalan sokaklar, 26 ile 27. cadde arasında kalan sokaklar; 14.00 ile 17.00 saatleri arasında, 22. cadde ile 25. cadde arasında kalan sokaklar, 27. caddenin doğusunda kalan sokaklarda müşteri bekledi.
Kaymakamlık, duyurusunda Yenişehir, Dicle ve Ofis Mahalleri dışında kalan mahallerde “güvenlik gerekçesiyle” satış yapılmayacağını ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenler hakkında yasal işlem yapılacağını da ekledi.
Devlet tekelini korumak için
Ofis, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde kimi esnafın kepenklerini açması üzerine, polis tazyikli su ve biber gazıyla işyerlerine saldırdı. Mahallelerin ara sokaklarında özellikle tarihi İpek Yolu üzerinde dolaşan zırhlı araçlarda bulunan devlet güçleri, ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla dışarı çıkan yurttaşlara GBT kontrolü yaptı. Kaymakamlık tarafından belirlenen mahalleler dışında kalan yurttaşların evlerinden çıkmalarına izin verilmedi. Ayrıca dışarı çıkmak isteyen kimi yurttaşlar yine polis saldırısına uğradı.
Aralıksız bombardıman
Silopi’deki saldırılar, ikinci haftasına girdi. Abluka altına alınan Barbaros ve Başak mahalleleri, tank ve toplarla yıkılıyor. Halk, keyfi bir şekilde binaların yıkılmasını, yeni bir “acele kamulaştırma” kararının alınması olarak yorumluyor.
İlki 37 gün sürdü
14 Aralık günü ilçede başlayan ve 37 gün devam eden soykırım saldırılarında ilçede 462 evin tamamen kullanılamaz hale geldiği, 3 binin üzerinde evin ise zarar gördüğü çeşitli kurumlar tarafından raporlaştırılmıştı. Haziran seçimlerinden Ocak sonuna kadar Silopi’deki çatışmalarda yaşamını yitiren insan sayısı 42 olarak kayıtlara geçti.
37 gün süren bu saldırıların ardından alınan ikinci kararla “sokağa çıkma yasağı”nın kapsamı akşam saat 18.00 ile sabah 05.00 saatleri arasına çekildi.
Temizledik, dediler
Gerçekleştirilen katliam ve yol açılan yıkımın ardından Türk medyası tarafından çıkarılan yayınlara “Silopi teröristlerden temizlendi”, “Silopi bitti, sıra Cizre ve Sur’da” manşetleri atılarak sevinç naraları atıldı.
Önce Hükümeti Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Silopi’de parantez kapandı” dedi, ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Silopi’yi temizledik, hepsini de öyle yapacağız” diye caka sattı. Türk Başbakan Davutoğlu’nun Silopi’de çatışmalar bittikten sonra ilk değerlendirmesi şuydu: “Silopi bütün sokaklarıyla temizlendi. Şimdi operasyon sonrası sürece geçiyoruz”.
Davutoğlu, 4 Mart’ta programında olmamasına rağmen Cuma namazını (fetih namazı) Silopi’nin Çarşı Camii’nde kıldı. Sağında eşi, solunda İçişleri Bakanı Efkan Ala hemen arkasında ise AKP’li bakanlardan Cevdet Yılmaz ile birlikte Silopi Kaymakamlığı önünde yine şu cümleyi kurdu: “Bu şehri yakanlara yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz.”
“Temizlendi” açıklamaları yapılsa da ilçe üzerinde abluka hiç kalkmadı. Bununla birlikte zaman kaybedilmeden alınan “kamulaştırma” kararı ile birlikte, ilçenin 8 mahallesinde halkın evleri tepkilere rağmen yıkılmaya başlandı.
YPS 4 Nisan’da vurdu
Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı 18 Ocak’tan itibaren ilçenin içerisinde bulunduğu sessizlik ise 4 Nisan gecesi bozuldu.
YPS Genel Koordinasyonu, “Halkımızın özgürlüğü, özerk yaşam ve öz yönetimi için başlattığı büyük direnişin mekanlarından biri olan Silopi ilçemizdeki direniş ateşi tekrardan yakılmıştır. Tüm YPS savaşçıları büyük bir moral ve motivasyonla mücadelelerini devam ettirmektedir. Silopi merkezde bulunan mahalleler tekrardan direniş birliklerimiz tarafından alınmıştır. Gece saat 00.00’da patlatılan 4 araç ile yapılan eylem sonrası direniş tekrardan başlamıştır.”
Tek açıklama yok
Bunun üzerine sokağa çıkma yasağı süreklilileştirildi, çatışmalar 8 gündür devam ediyor. Türk hükümeti ve AKP’den ise tek bir açıklama yapılmadı.
NUSAYBİN
Mardin’in Nusaybin ilçesinde YPS öncülüğündeki halk direnişi, bir ayını doldurdu. Türk devleti, bir ay boyunca kesintisiz olarak bütün savaş unsurlarını hava desteğindeki zırhlı araçlarla saldı, ancak direnişi kıramadı. Komuta kadamesini de yitiren Türk devleti, Vali’yi devre dışı bırakarak yetkiyi tatamen askere devretti. Kenti yakıp yıkmayı hedefleyen devlet güçleri, çatışmadan kaçınıyor.
Önceki gün yaşanan şiddetli çatışmalarda keskin nişancı atışıyla başından vurularak ağır yaralanan ve Ankara GATA’da tedavi altına alınan özel harekatçı Serkan Yılmaz öldü.
Rastgele tarıyorlar
Devlet güçleri, bombardımanın yanı sıra tüm mahalleleri rastgele tarıyor. Çatışmaların yoğun olmadığı Gırnavas Mahallesi’nde S.A. adlı çocuk, önceki akşam evinde bulunduğu sırada isabet eden kurşunla yaralandı. 14 yaşındaki S.A. Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Yine giremediler
Gece geç saatlerde Weysika Mezarlığı hattı, Çağcağ Caddesi, eski Devlet Hastanesi ve İstasyon hattında yoğunlaşan saldırılarda mahallelere girmeye çalışan devlet güçleri YPS/YPS Jin güçleri tarafından geri püskürtüldü. Mahallelere girmeye çalışan Ejder tipi zırhlı araca yönelik roketatarlı saldırı yapıldı. Saldırıda 3 özel harekat polisi ağır yaralı olarak Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Erdoğan’ın “yakın, yıkın” talimatının ardında başlayan ev yıkımlarına dün sabah da devam edildiği görüldü. Mahallelerin etrafındaki tüm evler top ve obüs atışlarıyla yakılıp yıkılırken, kimi yerlerde sıcak çatışmalar yaşandı.
Direnişin sürdüğü Zeynelabidin ve Kışla mahallelerinde ise şiddetli çatışmalar devam etti.
YPS’nin açıklaması
YPS Genel Koordinasyonu, dünka açıklamasında Nusaybin ile ilgili şunları aktardı:
* 10 Nisan günü saat 09.45’te Kanika Mahallesi’ne girmek isteyen Saray çetelerine karşı YPS birimlerimiz el bombalarıyla eylem düzenledi; 1 kepçe kullanılamaz hale gelirken, 2 Saray çeteleri elemanı öldürüldü.
* Aynı gün saat 14.00’te yine aynı mahalleye girmek isteyen katliamcı güçlere sabotaj eylemi yapıldı; ölü ve yaralı sayısı tam olarak netleştirilemedi.
* Sivil Savunma birliklerimizin denetimindeki mahallelere ise tank, havan, katyuşa atışlarıyla bombardımanlar yapılmaktadır.
* 7 Nisan günü Kanika Mahallesi’nde YPS savaşçıları Şoreş Nusaybin (Abdullah Karaduman) ve Xalit Mardin (Abdurrahman Oral) şehit düştü.
GEVER
Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesindeki direniş de bir ayını doldurdu. İlçedeki yıkım devam ederken köylerde de çatışmalar yaşanıyor.
İlçeye bağlı Dara (Beşbulak) köyünde önceki gece çatışma çıktı. Gever-Şemdinli yolunun 7. kilometresinde yer alan köyün çevresi, hem Gevera hem de Şemdinli yönündeki karakollarca kuşatıldı. Çayıda zırhlı araçla da köyün çevresi saatlerce bombalandı. Saatlerce süren bombardıman ve yükselen silah sesleri nedeniyle yaklaşık 600 kişinin yaşadığı köyde büyük panik ve tedirginlik yaşandı. Köydeki birçok evin duvarına da kurşunların isabet ettiği öğrenildi.
Yoğun bombardıman yapıldı
Yerel kaynaklar, gece boyunca süren çatışmaların çevre köylerin yakınlarına da sıçradığı ve bu bölgelerin de yine Efeler Taburu, İlçe Tümen Komutanlığı ve Mıçiç Karakolu ile anayol üzerine konumlandırılan tanklardan bombalandığını bildirdi.
Gece boyunca yükselen patlama ve silah sesleri sabah saatlerinde son buldu.
Haber alınamıyor
Köyde, sabah saatlerinde “arama- tarama faaliyeti” yürütüldü. Yüzlerce köylü evlerine hapsedilirken, devlet güçleri kimliği öğrenilemeyen bir kişiyi yaralı halde gözaltına aldı. Görgü tanıkları, devlet güçlerinin yaralı kişiyi zırhlı araca bindirdikten sonra 4 el silah sesi duyduklarını belirtti. Köye dönük kuşatma haber hazırlanırken devam ediyordu.
105 JÖH/PÖH öldü
Tank, top, havan dahil her türlü askeri şiddetin uygulamaya konulduğu Gever’de, YPS/ YPS-Jin öncülüğünde süren direniş bir ayını doldurdu. Dize, Yeşildere, Mezarlık, Orman, Eski Kışla, Cumhuriyet ve Güngör mahallelerine 13 Mart’tan bu yana tanklarla havan topu, fırtına obüsleri, Fury ve M60 gibi tanklar ile top atışları aralıksız sürüyor. Teknolojik silahlarla donatılmış devlet güçlerine karşı ferdi silahlarla direnen YPS/ YPS-Jin güçleri geçişe izin vermiyor.
Direniş mahallelerine zırhlı araçlarla girmeye çalışan devlet güçleri, ağır kayıplar vererek geri adım atıyor. Devlet ilk günden itibaren hayatını kaybeden asker ve polis sayısını gizleme yolunu seçti. YPS Genel Koordinasyonu tarafından çeşitli tarihlerde yapılan açıklamalara göre; şimdiye kadar 105 JÖH/PÖH elemanı öldürüldü. Devletin resmi kaynakları ise şu ana kadar 7 elemanın öldüğünü ileri sürüyor.
Okul, cami ve evler…
Mahallelerde YPS direnişini kıramayan devlet güçleri, hınçlarını ve kinlerini yıkarak çıkarıyor. Bazı mahallelerde zırhlı kepçe ve balyozlarla evlerin kapılarını kıran devlet güçleri, girdikleri evleri ateşe veriyor. Sağlam kalan binalar ise patlayıcılarla yıkılıyor. Zırhlı araçlarla Cengiz Topel Caddesi’ne konumlanan devlet güçleri çarşı merkezine yakın ev ile işyerlerinin iç ve dış duvarlarına, “Kan dökmeye geldik”, “Öğrenciye eğitim yok, PÖH terbiyeye geldi” ve “Türk’e itaat” gibi ırkçı yazılamalar yaparken, Çarşı merkezi ve yaktıkları evlerin balkonlarına ise Türk bayrağı asıyor. Yıkımlardan cami ve okullar da payını alıyor.
Önceki gün 20 JÖH elemanı
YPS Genel Koordinasyonu, dünkü açıklamasında Gever’deki çatışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
* 10 Nisan günü saat 07.00’de Cumhuriyet Mahallesi’nde 8 JÖH elemanı bir binaya girmeye çalışırken YPS birimlerimiz binaya dönük sabotaj eylemi yaptı. 8 JÖH elemanı da enkaz altında kaldı. Kurtarma ve takviye için alana gelen 12 JÖH elemanı da hedef alındı. Bu saldırı sonucunda düşmanın bu takviyesi de başarısızlıkla sonuçlandı. Bu çatışma alanında toplam 20 JÖH elemanı öldürüldü.
* 29 Mart günü Gever’de YPS savaşçısı Rubar Qoser (Vedat Arsu / 1990 Mardin doğumlu) şehit düştü.
ŞIRNAK
Şırnak’ta Kürt halkının direnişi 29. gününe girdi.
Önceki gün kentin doğusunda bulunan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’ndan başlayan ve batısına uzanan Çakırsöğüt Jandarma Tugayı’na kadar olan hakim tepelerin yamacındaki Mişûlê, Serê Sirkê ve Kendêlîş Mezarlığı‘na konuşlandırılan tank, top ve zırhlı araçlarla direniş mahallelerini bombardımana tuttu. Özellikle Gazipaşa, İsmetpaşa, Bahçelievler, Cumhuriyet ve Dicle mahalleleri hedef alınarak yoğun bombardıman altında bırakıldı.
Bombardımanla birlikte mahallelere girmeye çalışan devlet güçleri, YPS/YPS-Jin üyeleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışma bölgelerine sevk edilen çok sayıda ambulans, daha sonra asker ve polisler için kurulan sahra hastanesinin bulunduğu 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na ve Şırnak Devlet Hastanesi’ne doğru gitti.
Sabah saatlerinde yeniden başlayan saldırılar yoğunlaşarak devam etti. Bombardıman sonucu bir çok evde yangın meydana geldi. Yeni ve Bahçelievler mahallelerinde ise devlet güçlerinin girme girişimleri, YPS/YPS-Jin direnişine çarptı.
Önceki akşam saatlerinde kent semalarında yoğunlaşan İnsansız Hava Aracı (İHA) hareketliliği, dün de sürdü.
9 PÖH/JÖH elemanı azaldı
YPS Genel Koordinasyonu, dünkü açıklamasında Şırnak’ta 10 JÖH/PÖH elemanının öldürüldüğünü belirtti. Detaylar şöyle:
* 10 Nisan günü öğleden sonra Dicle Mahallesi’nde bir grup PÖH elemanı, zırhlı aracın mahalleyi ateş altına almasından yararlanarak sızmak istedi. YPS birimlerimizin bu girişim üzerine yaptıkları eylem sonucunda 2 PÖH elemanı öldürüldü.
* Yine Navyan ve Tatar tarafından Dicle Mahallesi’ne girmek isteyen JÖH/PÖH elemanlarına, YPS birimlerimiz cevap verdi. Sabaha kadar süren bu çatışmalarda 7 JÖH/PÖH elemanı öldürüldü.
Gözaltı ve tutuklamalar
Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Hizni Uğur, Silopi ilçesinde yapılan ev baskınında gözaltına alındı. Şirnex Adliyesi’ne getirilen Uğur, savcılık ifadesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemede ifade veren Uğur, tutuklanarak, Şirnex T Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Cizîr’de (Cizre) polis kontrol noktasında gözaltına alınan Genel İş Şirnex Şube Eşbaşkanı Zeynep İdin ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
HABER MERKEZİ