Cizîrê Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi Eşbaşkanı Şêx Himêdî Deham El-Hadî, Suriye halklarının yegane dostunun halkların onurunu, insanlık değerlerini, halkların kardeşliğini ve özgür-ortak yaşamı savunan direnişçiler olduğunu belirterek, bu mücadenin tüm Suriye’de sonuç alıncaya kadar da devam edeceğini söyledi.

Arap Şammar aşiretinin lideri de olan Şêx Himêdî Deham El-Hadî, DAIŞ çetesinin Kobanê ve Hesekê kentlerine saldırısı ve sivil katliama ilişkin ANHA’ya konuştu. Çete saldırılarının siyasi, insani ve dini hiçbir gerekçeye dayanmadığını belirten El-Hadî, bölge halklarının bu insanlık dışı saldırılara karşı her zamankinden daha sıkı kenetlenmeleri gerektiğini söyledi.


Ağır bir süreçten geçiyoruz

DAIŞ çetesinin insanlık değerlerini yok etmek dışında hiçbir amacının olmadığını kaydeden El-Hadî, mübarek Ramazan ayında İslam adına hareket ettiği iddiasındaki çete gruplarının gerçekleştirdiği vahşetle müslüman kadınların, çocukların kafasını kesmelerinin, sivil halkı acımasızca katletmelerinin izahının olmadığını söyledi. Eşbaşkan El-Hadî, şunları vruguladı: “Tarihte eşine az rastlanır bir ağır süreçten geçiyoruz. DAIŞ çetesinin İslam dini adına yaptıkları, cehalet düzeyini ortaya koyuyor. Bu saldırılar insani, siyasi ve dini mantıkla izah edilemez. Bu saldırılarla görünen şu ki; tüm insanlığa karşı büyük bir komplo tezgahlanmaktadır. Tüm bölge halklarımız bu vahşete karşı çok daha sıkı birlik olarak toprağını, onurunu ve değerlerini sonuna kadar savunmalıdır.”


Kürtler halkların onurunu savunuyor

Eşbaşkan El-Hadî, Kürtlerin tüm halkların malını, toprağını ve onurunu savunduğunu; bu yüzden DAIŞ vahşetinin hedefi olduğunu ifade ederek, “Buna karşı bölgedeki tüm halklardan istenen daha fazla elele vererek DAIŞ barbarlığına karşı mücadeleyi yükseltmesidir. Halklar olarak onurumuzu, inancımızı bu çetelere karşı korumalıyız” dedi.


Suriye Koalisyonu sessiz

Kobanê’deki katliamın DAIŞ’in kirliliğinin ve vahşetinin düzeyini tüm dünyaya gösterdiğini anımsatan El-Hadî, buna karşı özellikle sözde Suriye Ulusal Koalisyonu’nun sessizliğe gömüldüğüne dikkat çekti. El-Hadî, bu sessizliğin onların niyetlerini de bölge halklarına yönelilk kirli amaçlarını ve gerçek yüzlerini de iyice teşhir ettiğini ifade etti.


Halkların yegane dostu

“Suriye halklarının yegane dostu halkların onurunu, insanlık değerlerini, halkların kardeşliğini ve özgür-ortak yaşamı savunan direnişçilerdir. Bu mücadelemiz tüm Suriye’de sonuç alıncaya kadar da devam edecektir” şeklinde konuşan El-Hadî, Hesekê’den göç eden halklın durumuna da değindi. Gereken her türülü yardımı yaptıklarını belirten El-Hadî, “Ortak savunma ve halkımıza saldırmak isteyen her kesime karşı direnişi büyütmek, halkımıza sahip çıkmak görevimizdir. Onurumuz da toprağımız da birdir” dedi.


Ey katiller sürüsü!

Şêx Himêdî Deham El-Hadî, son olarak şöyle seslendi: “Ey sivil savunmasız, masum insanlara saldıran kanlı katiller sürüsü! Siz ihanetçi arıyorsunuz ama bizim bölgemizde bir tek ihanetçi bulamazsınız. İnsanlarımızı katledip evlerini yıkabilirsiniz ama şunu bilesiniz ki; özgürlük irademizi asla sarsmazsınız! Kaderimizi kendi irademizle belirledik, öz gücümüzle savunmasını da biliriz. Elinizden geleni adınıza komayın.” 


HAWAR HIBO/AZAD SEFO/ANHA/GIRKÊ LEGÊ