Cezaevi yönetimleri mahkeme gibi

  • Yaptıkları başvuruya “hak ihlali yoktur” yanıtı veren Mardin Cezaevi idaresine tepki gösteren Baro İnsan Hakları Komisyonu üyesi Emrullah Bilik, Cezaevi İdaresi ve Gözlem Kurulu’nun mahkemelerin yerine geçtiğini söyledi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevindeki tutsakların, “tedavilerinin yapılmadığı”, “kargo ve gazetelerin teslim edilmediği”, “iyi halli olmadıkları gerekçesiyle tahliyelerin engellenmesi” gibi hak ihlallerine dair başvurusu üzerine Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu hareketi geçti. Komisyon konunun soruşturulması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak verilerin kendileriyle paylaşılmasını talep etti. Başvuruya yanıt veren Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi İdaresi, şartlı tahliyelerin engellenmesine dair Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında yapıldığını, tutukluların tedavilerinin yapıldığını, kargoların PTT dışındaki özel kargo şirketlerinin ceza infaz kurumlarına getirmediğini ileri sürdü. Cezaevinin yanıtındaki, “Araştırma, inceleme ya da analiz sonucuna göre istenilen bilgiler özel bir çalışma gereği incelenmesi devam etmektedir” ifadesi ise dikkat çekti. 

Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Emrullah Bilik, cezaevinin verdiği yanıtların kanun maddelerinden ibaret olduğunu ifade ederek, sordukları sorulara cevap verilmediğini söyledi. Cezasını tamamlayan tutukluların “iyi halli olmadığı” iddiasıyla tahliyelerinin engellenmesinin kanuni olmadığını ifade eden Bilik, tutukluların özgürlük ve güvenlik haklarının engellendiğini söyledi. Bilik, cezaevi idarelerinin mahkeme yerine geçerek, karar veren bir merci haline getirildiğini söyledi. Bilik, “Kişilerin  özgürlüğünden alıkonulması bir mahkeme kararı ya da bir mahkumiyet kararıyla mümkündür. Ancak burada idareye geniş yetki verilerek, cezalarının tamamının yatmalarına sebep olmaktadır” diye konuştu.  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.