Cezaevinde ajanlık dayatması

.

.

  • Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kemal Hüseyin, kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan 3 kişi tarafından ajanlık dayatmasına maruz kaldı. 

Türkiye’de son dönemde birçok kişiye dayatılan ajanlaştırma faaliyetleri, cezaevlerinde de sürdürülüyor. Cezaevlerinde avukat veya cezaevi yetkilileri ile görüşme gerçekleştirileceği yönünde koğuşlardan alınan tutsaklar, götürüldükleri odalarda kendilerini istihbaratçı veya polis olarak tanıtan kişiler tarafından ajanlık dayatılmasına maruz bırakılıyor. Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kemal Hüseyin, gardiyanlar tarafından cezaevi müdürü ile görüşme gerçekleştirileceği beyanıyla, bulunduğu koğuştan alınarak götürüldüğü odada kendini istihbaratçı olarak tanıtan üç kişi tarafından ajanlık dayatmasına maruz kaldı. Ajanlık dayatmasını kabul etmeyen Kemal Hüseyin’in, odayı terk ettiği ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

 

Sürgünden sonra hücre

Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edilen tutsakların sayısı 100’ü aşarken, eşyalara el konulduğu ve 11’er günlük hücre cezası verildiği öğrenildi. 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların başka cezaevlerine sürgünü sürüyor. Eylül 2020’de vekilliği gasp edildikten sonra tutuklanan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Musa Farisoğulları’nın da aralarında bulunduğu 34 tutsak, D Tipi’nden aynı kampüs içinde bulunan 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildi. Mart ayında 100’ü aşkın tutsak daha aynı cezaevlerine sürüldü. Tutsaklara bilgi verilmezken, bu sırada eşyalara el konulduğu belirtildi. Birçok tutsağa da disiplin soruşturması adı altında hücre cezaları verildiği aktarıldı. 

İki hafta önce Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulan oğlu Veysi Miran Işık’ın 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edildiğini öğrenen Ramazan Işık, çocuğuyla önceki gün cezaevinde kapalı görüş gerçekleştirdiğini söyledi. Işık, birkaç elbise dışında, kalem, kitap, defter, gazete, yazılı notlar ve bazı elbiselerin verilmediğini dile getirdi. Baba Işık, Işık, “slogan atma, yüksek sesle konuşma, yasak kitap vb.” gerekçeler öne sürülerek disiplin cezası adı altında çocuğuyla birlikte çok sayıda tutsağa 11 günlük hücre cezası verildiğini kaydetti. Işık, cezaevinde koğuşlarda bulunan banyo ve tuvaletlere de kamera konulduğunu belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.