Cezasızlığa geçit vermeyeceğiz

Kadın Haberleri —

Yenar Mihemed

Yenar Mihemed

  • Irak Kadın Özgürlüğü Örgütü Başkanı Yenar Mihemed, kadın katliamını meşrulaştıran anayasanın 409 ile 128’inci maddelerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

XUFRAN EL-RADÎ / NÛJINHA-BAĞDAT

Irakt’ta uzun yıllardır feminist bir mücadele yürüten Kadın Özgürlüğü Örgütü Başkanı Yenar Mihemed, kadın katliamlarına yol veren ve faillerin düşük ceza almasına neden olan kimi maddelerin değişmesi gerektiğini söyledi.

Erkekler tarafından şiddet gören kadınlarla eğitimler vesilesiyle tanıştıklarını dile getiren Yenar Mihemed, “En çok orta sınıf ve yoksul kesimdeki kadınların şiddete uğradığını belirtti.

Gerçek bir mücadeleye ihtiyaç var.

Kurulan, Kadın Özgürlüğü Örgütü’nün sloganları eyleme dönüştürdüğünü dile getiren Mihemed, burjuvaziye, üst sınıfa dayanan kadın örgütlerinin trajedileri kutlamalar dönüştürdüğünü beyan etti.

“Kadınların hayatlarını tehlikeye atan yasalardan kurtarmak için gerçek bir çabaya ihtiyacımız var” diyen Mihemed bunun için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Sahada kadınlarla temas halindeyiz

Kadın Özgürlüğü Örgütü'nün kadınları en çok destekleyen, güçlendiren ve onlarla sahada en fazla temas halinde olan bir örgüt olduğunu ifade eden Mihemed, ciddi aile sorunu yaşayan, katledilme tehdidi altında olan ve iftiraya uğrayan bin 500’den fazla kadına destek oldukların belirtti.

Kadınların yeni bir yaşama başlamaları için güvenli alanlar oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Mihemed, yasal olarak da sorunun çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi.

409 ve 128. madde değişmeli

En çok kadınların katledilmesine yol açan yasalar üzerinde durduklarını belirten Yenar Mihemed, “Kadının ‘namus’ adı altında eşi, babası, erkek kardeşi ve akrabası tarafından katledildiğini dile getirdi. Kadının katledilmesine izin veren 409’uncu madde ile failin düşük ceza almasıyla ilgili olan 128’inci maddenin değiştirilmesi için mücadele ettiklerini ifade eden Mihemed şöyle dedi: Irak'ta ilk kez bir kadın örgütü, kadın katliamlarına izin veren yasal maddelerin değiştirilmesi ve katile verilen cezanın düşürülmesi için Meclis Başkanı'na dava açtı. Artık katillerin dışarda dolaşamayacağı bir sürece girdik. Bu anlamda faillerin cezasız kalmasına geçit vermemeliyiz.

Yenar Mihemed kimdir?

Irak’ta kurulan Kadın Özgürlüğü Örgütü Başkanı Yenar Mihemed (62), mimarlık okudu. Bağdat Üniversitesi'nden okulu yüksek lisans derecesiyle tamamlayan Mihemed, 1990’lı yıllardan bu yana feminist mücadele içinde yer alıyor. Kadın Özgürlüğü Derneği’nin kurucusu olan Mihemed, kadınların “namus” adı altında katledilmesine izin veren bir dizi yasayı değiştirmek için Federal Mahkemeye dava açtı. Yenar Mihemed, Irak'ta feminist mücadelenin önde gelen isimlerinden biri.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.