Cezasızlık erkekleri cesaretlendiriyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına yönelik artan şiddet ve cinayetlerin cezasız kalması, “Bir yıl yatar çıkarım” düşüncesini oluşturduğunu belirten Fazilet Taştan Arserim, “Kadına yönelik işlenen suçlarda cezasızlık politikasından vazgeçilmeli” dedi.

ARJİN DİLEK ÖNCEL / MA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP), kamuoyuyla paylaştığı Ağustos ayı şiddet raporuna göre, 31 kadın katledildi, 21 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kadına yönelik şiddet ve katliamlarla gündeme gelen kentlerin başında ise Riha geliyor. Riha’da 4 günde 3 kadın ve bir çocuk en yakınları tarafından katledildi.

Urfa Barosu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Fazilet Taştan Arserim ve Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dilara İnal Gülhan, kentte artış gösteren şiddet ve nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


 
Cezasızlıktan vazgeçilmeli

Riha’da  son 4 günde yaşanan 4 olayın benzer gerekçelerle yaşandığını belirten Arserim, “Kadına yönelik işlenen suçlarda ‘namus, gelenek, inanç’ gibi kavramlar şiddete kesinlikle gerekçe yapılamaz, kabul edilemez ” diyerek artan şiddet, taciz, tecavüz olaylarında cezasızlık politikasının etkili olduğunu söyledi.

“Cezasızlık politikası dediğimiz, etkin soruşturmanın yürütülmemesi, af ya da cezada indirim gibi durumlardır” diyen Arserim, ‘şüpheli’ ölüm ve ‘intihar’ dosyalarının yeterince incelenmediğini kaydetti. Kadın ve çocukların en önemli hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığını dile getiren Arserim, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Sözleşmeden çekilmeden önce sözleşmenin maddelerini tartışmaya açmak, nafaka hakkını tartışmaya açmak, af düzenlemelerini gündeme getirmek, erkeklerde işlediği suç karşısında ‘Bir yıl yatar çıkarım’ düşüncesini oluşturdu. Sözleşmenin kaldırılmasıyla da erkeklerde cesaret oluştu. Bir an önce kadına yönelik işlenen suçlarda cezasızlık politikasından vazgeçilmeli.”

Arserim, kadınlara da çağrıda bulunarak, “Ne yapacağım? diye düşünmeden bize ulaşın” dedi ve  Baronun üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Üst düzey koruma sağlayamıyoruz

Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dilara İnal Gülhan ise şiddet gören kadınlar için koruma kararı aldırmakta zorlandıklarını kaydetti. “Kanun açıkça ‘kadının beyanı yeterlidir belge aranmaz’ diye yazıyor” ifadelerini kullanan Gülhan, ancak vekil olarak bile belge ve delil bulunmadığında taleplerinin ret edildiğini söyledi. Gülhan devamla şunları belirtti: “Üst düzey koruma sağlayamıyoruz. Şiddet gören kadın başvurduğu karakolda ‘barışırsınız’ denilip geri gönderiliyor. Erkeğin serbest bırakılması, yaptırımın olmaması, delil, belge aranması şiddeti artıran unsurlar. Kadın aylarca şiddete uğruyor ancak delil yok, mahkeme delil isteyince biz de tıkanıyoruz.”

Kadını koruyan sözleşmeden çıkılması, kapsayıcı cezaların olmamasının kadına yönelik şiddeti arttırdığını belirten Gülhan, ”Bu pratiklerin yerelde örneklerini görüyoruz” diye konuştu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.