Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde 43 yaşındaki siyahi Keith Lamont Scott’ın öldürülmesiyle başlayan protestolarda dördüncü güne girildi. Perşembe akşamı yapılan gösterilerde en az 50 kişi gözaltına alındı. Yükselen gerilimin ardından kentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Ulusal Muhafızlar sokakta
Eyalet yönetimi de Ulusal Muhafız birliklerini kente sevk etti. Ulusal Muhafız birliklerine tepki gösteren protestocular ise "Kimin sokağı? Bizim sokağımız" sloganı attı. Ulusal Muhafız birlikleri, olağanüstü hal kararı kaldırılıncaya kadar kentte görev yapmaya devam edecek.
Gerçek görüntülerde görülüyor
Öte yandan polis Keith Lamont Scott'ın vurulma anına ait görüntüleri ailesine izletti. Ailenin avukatlarından Justin Bamberg, Reuters’a yaptığı açıklamada, görüntülerin Scott’ın polise karşı hiçbir saldırgan davranışta bulunmadığını ortaya koyduğunu belirtti. "Bu videoda, saldırgan şekilde davrandığını, tehdit ettiğini ya da tehlikeli olduğunu gösteren hiçbir şey yok" diyen Bamberg, Scott’ın bir yıl önce bir trafik kazası geçirdiği ve kazanın ardından yaşadığı fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle aracından yavaş şekilde çıktığının da altını çizdi.
Görüntüler gizleniyor
Bamberg ayrıca, ailenin, görüntülerin kamuyla paylaşılması isteğini de yineledi. Ancak Charlotte Polis Şefi Putney, videonun bu aşamada kamuoyuna dağıtılmayacağını, soruşturma devam ederken bunun yanlış olacağını ileri sürmüştü.
Kuzey Carolina eyalet yasalarına göre, polis kamerasıyla kaydedilen görüntüler hakim kararı olmadan kamuoyu ile paylaşılamıyor.
Ne olmuştu?
Charlotte’taki protestolar 43 yaşındaki siyah Keith Lamont Scott’ın vurularak öldürülmesinin ardından başlamıştı. Polis, Scott’ın siyahi bir polisin silahını bırakması için yaptığı uyarıyı reddetmesinin ardından vurulduğunu duyurmuştu. Ancak ailesi ve görgü tanıklarının ifadesine göre ise Scott olay anında silah değil, bir kitap taşıyordu. Olayın ardından kentte gösteriler başlamış, bir kişi ise vurularak öldürülmüştü. Polis göstericiyi sivil birinin vurduğunu iddia ederken, görgü tanıkları polisi suçluyor.
CHARLOTTE