- Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptal davasını esastan reddetti.
Mahkeme, İl başkanlığı aleyhine açılan davanın "pasif husumet yokluğundan" reddine, Ekim 2023'te düzenlenen CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptal talebine ilişkin davanın da reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca CHP'nin Kasım 2023'te düzenlediği 38. Olağan Kurultay'ın iptali için açılan davayı da "aynı davanın daha önce açılmış olması" gerekçesiyle usulden reddetti. CHP İstanbul İl Başkanlığına kayyum olarak atanan Gürsel Tekin'in avukatları durumda bir değişiklik olmadığını savundu.
Ankara 3. Asliye Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi'nin iptali davasını esastan reddetti. CHP'nin avukatı Çağlar Çağlayan, "Bu kararla kayyumun görevine devam etme durumu yok" değerlendirmesini yaptı. Avukat Çağlayan, "Davayı görme yetkisi olan davadan ret kararı çıktı. Bundan sonra ilgili mahkemelerin buna göre karar alması gerekiyor. Bundan sonra 45. Asliye Mahkemesi nasıl bir karar verecek, göreceğiz hemen. Hukuki bir boyutta değerlendirecek olursak kayyumun görevinin sona ermesi gerekir" diye konuştu.
Gereği yapılmalı
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, şunları söyledi: "Doğru bir karar verdi mahkeme. Hem İstanbul'da hem Ankara'da açılan bir dava var. İstanbul'da açılan davada taraf ehliyetine haiz olmadığını söylüyor. Bu durumda ortaya şu çıkıyor, tedbir kararı boşa düşmüştür. Derhal gereğinin yapılması gerekiyor. Şu anki rezalete son verilmesi gerekiyor. Daha fazla direnmesinler, Türkiye bu görüntüleri hak etmiyorlar, Kasım kurultayından bu güne kadar planlanmış olaylar. Belli bir çete bu kişiler birbiriyle teşekkül halinde hareket ediyor. Günün birinde bu çeteyi de Türkiye'yle paylaşacağız."
Esastan verilmiş karar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, "Esastan verilmiş bir karar var. İstanbul'daki kayyumun görevi şu andan itibaren yok sayılıyor'' dedi. CHP'li Murat Bakan ise "Kayyumluk görevi sona ermeli. Tedbir istediğinizde telafisi güç ve imkansız olması lazım. Mahkeme de onu değerlendirdi. 45. Asliye Mahkemesi'nin tedbir kararını kaldırması gerekir" diye konuştu.
CHP'li Gökhan Günaydın, "Ankara 3. Asliye Mahkemesi esastan verdiği kararla, İstanbul il Yönetimi’nin görevden alınması talebini reddederek, görevli olmayan İstanbul 45. Asliye Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararını kaldırmış oldu.
Bu bağlamda kayyım ve ablukanın hukuksuzluğu bir kez daha tescil edildi" ifadesini kullandı.
Kayyum gitme niyetinde değil
Mahkeme kararının ardından CHP İstanbul İl Başkanlığına atanan Kayyum Gürsel Tekin de açıklama yaptı. Tekin, "Biz Çağrı Heyeti olarak görevimizin başındayız. Bazı medya organlarında çıkan yalan ve yanlış haberlere itibar etmeyin. Bizim davamız Cumhuriyet Halk Partisi’nin yoludur. En kısa sürede sorunların üstesinden gelerek görevimizi yol arkadaşlarımıza devredeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kayyum heyeti çok kızdı!
Kayyum heyeti adına açıklama yapan Avukat Onur Yusuf Üregen, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tarafımızca açılan İstanbul 38. olağan seçimli ilk kongresinin hükümsüzlüğüne ilişkin davada mahkeme hâkimi tarafından adeta kamikaze dalışı yapılmıştır" ifadelerini kullanırken, "Kendisi hakkında hakimler ve Savcılar Kurulu’na görevin gereklerine aykırı davranmak mazereti gözetmemek nedeniyle suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen karar İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi daha önce vermiş olduğu tedbir kararına ortadan kaldırmamaktadır. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilen heyet görevine devam etmektedir" dedi.
* * *
Eşbaşkanlar, Özel ile görüştü
DEM Parti Eşbaşkanları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i, kayyum atandıktan sonra çalışma ofisi olarak duyurulan CH'nin esk il başkanlığı binasında ziyaret etti.
Gürsel Tekin’in CHP İstanbul İl Başkanlığına kayyum olarak atanmasının ardından, binlerce polis CHP İstanbul İl Teşkilatı binasını ablukaya aldı. Polis, kayyum Gürsel Tekin’in binaya girebilmesi için yolu açtı. İçerideki CHP’lilere saldırdı. CHP’li milletvekilleri dahil olmak üzere birçok isme yönelik polis müdahalesi gerçekleşti. Gürsel Tekin, polisin açtığı koridordan ilerleyerek binaya girdi. CHP de dikkat çeken bir hamle yaparak, Sarıyer’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının artık Bahçelievler’de faaliyet gösterdiğini Yargıtay’a bildirdi. Aynı zamanda Sarıyer’deki eski İl binasının CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çalışma ofisi olarak kullanılacağı açıklandı. Yargıtay’a yapılan bildirimlere rağmen kayyum Tekin ve polis ekipleri binayı terk etmedi. Tekin'in, binaya giriş için polisle 31 kişilik bir isim listesi paylaştığı öğrenildi.
Bu gelişmelerin ardından DEM Parti, Özgür Özel ile görüşme kararı aldı. Görüşmenin, Özel’in halihazırda ofis olarak kullandığı Sarıyer’deki eski İl binasında yapılacağı duyuruldu. Özgür Özel’in binaya gelmesinden önce polis ablukayı kaldırdı. Bina girişine “CHP Genel Başkanlık Çalışma Ofisi” tabelası asıldı. Özel, DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile görüşmek üzere CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’le öğleden sonra birlikte binaya geldi. Günlerdir girişte duran barikatların kaldırıldığı görüldü. CHP milletvekilleri, Özel’i bina önünde karşıladı. Özel daha sonra içeri geçti. DEM Parti heyetinin 15.00’te binaya gelerek Özel ile görüşmesi bekleniyordu. İSTANBUL