Anayasa çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini belirten BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partilerin farklı görüşe sahip olduğu zamanlamaya ilişkin ise, “Önümüzde birkaç yıl daha süre yok. Ama 2-3 ay gibi bir süre baskısı altında da komisyon çalışmamalı” dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AKP’nin “başkanlık sistemi” ısrarıyla başlayan krizi aşmak, iktidar partisinin “makul sürede sonuç alınmazsa kendi teklifimizi getiririz” resti üzerine tıkanma yoluna giren sürecin önünü açmak için devrede. Türk Başbakan Recep T. Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeler ardından Çiçek, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Eşbaşkanları ile görüştü. Görüşmeler ardından Çiçek, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Tarihi sorumluluk taşıdıklarını belirten Çiçek, “Türkiye’nin bütün sorunlarının konuşulacağı adres burasıdır. Türkiye’nin Anayasa sorunu olduğunu herkes kabul ediyor. 4 siyasi parti de bu konuda uzlaşıyor. O zaman bundan farklı bir yol düşünmek demokrasi ile bağdaşmaz. Anayasa sorununu çözecek olan TBMM’dir. Şimdi çözemezsek ne zaman çözeceğiz? Bunu 30 yıl daha sürdüremeyiz. Her geçen gün Anayasa’dan kaynaklanan sorunlar yaşıyoruz” dedi.

‘Uzlaşmak zaaf değil ön şarttır’

Çiçek, birçok ülkenin Anayasa sorununu aştığını söyleyerek, “Biz de bu yükümlülüğümüzü yerine getirmek zorundayız. Anayasa’yı partiler kendileri için yapmıyor. Bunu uzlaşarak yapacağız. Uzlaşmak zafiyet değildir. Uzlaşmak birlikte yaşam için ön şarttır. Herkes bu noktada karşılıklı fedakarlıklarda bulunmalıdır” diye konuştu. Kendilerinin Anayasa yazmadığını, yeni bir Anayasa yaptıklarını söyleyen Çiçek, şöyle konuştu: “30 Nisan akşamına kadar komisyon web sitesine 66 bin 15 kişi görüş bildirdi. E-posta yoluyla bin 872 kişi görüş bildirdi. 272 dernek veya STÖ gelerek görüş bildirdi. Komisyonunun elinde 18 bin 350 sayfalık Anayasa önerisi var. Ayrıca biz 18 üniversiteye, 7 kamu sendikasına, 5 işçi sendikasına, 197 yerel televizyona, bin 700 radyoya Anayasa’ya ilişkin görüşlerini bildirmelerini söyledik. Bu çalışmalara ilişkin 3 alt komisyon kurduk. Bazı görüş sahiplerini yüz yüze dinledik.”

71’in 23’ünde mutabakat

Çiçek, şu ana kadar 71 maddenin müzakere edildiğine işaret ederek, bunlardan 23’ünde genel mutabakatın olduğunu belirtti. Çiçek, “Hak ve özgürlükler kısmına ilişkin bütün bölümler görüşüldü. Şimdi yasama ve yürütme organı ile ilgili kısım görüşülüyor. Devlet organlarının işleyişi ile ilgili ciddi sorunlar var. Yürürlükte olan Anayasa bu konuda günün ihtiyaçlarına cevap olamıyor. Enerjinin içe dönük olmasına neden oluyor. Ondan dolayı dengeler yeni baştan kurulmalıdır. Devlet erklerinin görevleri yeni baştan ele alınmalıdır” diye konuştu.

‘Ucu açık müzakere uygun değil’

Çiçek, 4 parti olarak bir yola girdiklerini ve bunu sonlandırmaları gerektiğini vurgulayarak, “Makul sürede bunu yapmak durumundayız. Tarihe ilişkin itirazlar da var. Bunu birleştirmek lazım. Ucu açık bir müzakere tarzı uygun değildir. Şu ana kadar yaptığımızdan daha yoğun bir çalışma yapmamız gerekiyor. Genel başkanların da bu konuda desteği ve iradesi mevcuttur” ifadesini kullandı.
Çiçek, basın mensuplarının süreye ilişkin sorularını yanıtsız bırakırken, Anayasa çalışmasının başkanlık sistemine kilitlenmemesi gerektiğini söyledi. 


Demirtaş: Komisyonun devamı sağlanmalı


Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Meclis Başkanı Çiçek’in bugüne kadar yeni Anayasa konusunda yürüttüğü bütün çalışmalar, çabalar ve bu konudaki azmi nedeniyle kendisine teşekkür ettiklerini belirtti. Demirtaş, Çiçek ile yaptıkları görüşmede, uzlaşma masasının dağılmaması, çalışmaların sürmesi gerekliliği, komisyon üzerinde bir zaman baskısının oluşmaması gerektiğini aktardıklarını; ancak süre açısından ucu açık bir çalışmanın olamayacağının da farkında olduklarını söyledi. “Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun devamı konusunda kararlılık sahibi bir duruş içerisindeyiz” diyen Demirtaş, yeni anayasanın Türkiye’nin önemli bir ihtiyacı olduğunu söyledi.

‘Zaman baskısına kurban etmeyelim’

BDP’nin yeni, özgürlükçü, sivil bir anayasayı sonuna kadar desteklediğini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Demirtaş, “Umut ediyorum ki çalışmalar daha hızlı bir şekilde sürecektir ve Türkiye kısa zamanda yeni anayasaya, özlediği sivil anayasaya kavuşacaktır. 30 yıldır darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. 30 yıl bekledik. Bu konuda meseleyi birkaç aya sıkıştırıp yeni anayasayı bu süre baskısına kurban etmemek gerekir diye düşünüyoruz. Sayın Meclis Başkanı ile bu konudaki görüşlerimizi paylaştık. Umut ediyorum ki, diğer partiler de bu konuda desteklerini sunacaktır. Bizler Türkiye’nin yeni Anayasasının yapılması için parti olarak üzerimize düşen sorumluğu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Demirtaş, Çiçek’in süre ifade etmediğini, “makul süreden” söz ettiğini vurgulayarak, “Elbette ki makul süre siyasi gelişmelere, sürece göre değişebilir. Ucu açık olmamalı, önümüzde birkaç yıl daha süre yok. Ama 2-3 ay gibi bir süre baskısı altında da komisyon çalışmamalı diye düşünüyoruz” dedi.

 HABER MERKEZİ