Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de destek verdiği yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitingde konuşan CÎK Başkanı Melê Mihyeddin Kurtay, emperyalizmin yanında olanların mazlum halklara ve diğer dinlerden olanlara zulmederek İslam'a karşı suç işlediğini söyledi. Melê Mihyeddin Kurtay, "Suçların başında 40 milyondan fazla Kürdü jenoside tabi tutmak vardır. Medrese ve alimleri ile anlam bulan Kürdistan zulüm cenderesinde inlemiş, insanlığın beşiği olan Mezopotamya, sözde Müslüman olan bu hakim tabaka ve onların atası olan emperyalistler tarafından mezarlığa çevrilmiştir" dedi.

Kürtler katledilirken İslam camiasından da Batılı hümanistlerden de ses çıkmadığına dikkat çeken Kurtay, şunları söyledi: "El Kaide, El Nusra gibi örgütler İslam aleminin en mazlum ve mağdur halkı olan Kürtlere amansızca saldırarak hem İslam'ı hem de insanlığı ayaklar altına almıştır. İslam'ın ve insanlığın korunması, bu insanlık ve İslam kasaplarının vahşetini bertaraf etmekle gerçekleşecektir."
Kurtay, konuşmasının sonunda Müslümanlara şu çağrıda bulundu: "Gelin, hep beraber İslam ve insanlık düşmanlarına karşı duralım. Mazlum ve mustazaf Kürt halkı ile omuz omuza verip gerçek İslam'ın ne olduğunu dünya aleme gösterelim. Tek doğru ve tek gerçek olan Asr-ı Saadet döneminin ilkelerine sadık kalalım. Tek Allah'ın selameti altında her halkın refah içinde kendi dilini, kültür ve inançlarını yaşaması hoşgörüsünü yaratalım"
CÎK Şurası üyesi Melê Salih de Rojava'daki çeteci grupların İslam'a zarar verdiğini belirterek, "Kürt halkının haklı mücadelesi zafere ulaşacak" dedi. PYD temsilcisi Ahmed Kobanê ise Rojava'daki demokratik sisteme dikkat çekerek, bütün Kürdistanlıların Rojava'ya sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Eylem, konuşmaların ardından atılan sloganlarla sona erdi.


HÜSEYİN BAKIR/DORTMUND