Çin Şiçang merkezinden Ay’ın karanlık yüzüne keşif aracı Çang’ı-4’i uzaya fırlattı. Uzun Yürüyüş 3B roketiyle fırlatılan Çang’ı-4 keşif aracının, Ay’ın Dünya’yı hiç görmeyen yüzünde Von Karman kraterine inmesi planlanıyor.
Dünya’nın uydusunun karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplaması için yollanan keşif aracının Ocak ayının başında Ay’a inmesi bekleniyor.
Von Karman krateri, Ay’ın en büyük ve en eski havzasında yer aldığından bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Havzanın, büyük olasılıkla milyarlarca yıl önce dev bir asteroitin çarpması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Ay’ın karanlık yüzüne daha önce herhangi bir misyon düzenlenmedi.
Çin’in Longciang-2 uydusu, Kasım’da Ay’ın karanlık yüzündeki krater ve çeşitli yer şekillerini görüntülemişti.
Çang’ı-5’i de gelecek yıl Ay’a yollamayı planlayan Çin, Mars’a ilk keşif aracını 2020’de gönderecek. Çin, 2029’da da Jüpiter’e keşif misyonu yollamayı planlıyor.
PEKİN
SpaceX’ten Noel hediyesi
ABD’li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na Noel hediyesi gönderdi.
ABD’li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Florida eyaletindeki hava üssünden fırlatılan Dragon kargo kapsülüyle, astronotlara sürpriz yaptı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara ulaşan kapsülde, hindi, meyveli kek, kurabiye gibi Noel lezzetlerinin yanı sıra bilimsel deneylerde kullanılmak üzere fare, solucan ve çeşitli ekipmanlar da yer aldı.
FLORIDA