Çin, kadınları cinsel tacizden korumayı tartışıyor

Kadın Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • Çin, kadınların cinsel tacizden daha iyi korunması için yasal değişikliğine gidiyor. Yapılacak olan yasal değişiklikte işveren artık işe alacağı kadından evlenip, evlenmeyeceğini, çocuk yapıp yapmayacağını soramayacak ve hamilelik testi isteyemeyecek.

Çin Ulusal Halk Kongresi, kadınların cinsel tacizden daha iyi korunması için yasal değişikliğe gideceğini duyurdu. Dün Çin Ulusal Halk Kongresi’nde tartışmaya açılan yasa değişikliğinde, işyerlerinde cinsel tacize, kadın-erkek eşitsizliğine yönelik daha sert önlemler alınması ve kadının daha iyi korunması öngörülüyor.

Uygunsuz davranış tanımı

İlgili komite tarafından hazırlanan yasa değişikliğinde, kadınlara yönelik uygunsuz davranış tanımına da açıklık getiriyor.

Euronews’te geçen habere göre, söz konusu yasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde yapılacak olan değişiklik mevcut kadın haklarıyla ilgili yasaya eklenecek.

Tartışılan yasa değişikliğine göre, işveren artık işe alacağı kadından evlenip, evlenmeyeceğini, çocuk yapıp yapmayacağını soramayacak ve hamilelik testi isteyemeyecek.

İşverenlere ceza geliyor

Yasa değişikliğinin ne zaman oylanacağı ve yürürlüğe ne zaman gireceği konusuna şu ana kadar açıklık getirilmedi. Konu ile ilgili tartışmaların önümüzdeki cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Yasa değişikliği uyarınca, iş başvurularında açık, adaletsiz ve haksız bir şekilde kadın aday yerine erkek adaya iş verilmesi, kadın çalışanların evlenmesine ve çocuk yapmalarına engel getirilmesi halinde işveren cezalandırılacak.

Yasa değişikliğine göre, kadına yönelik arzusu dışında cinsel ögeler çağrıştıran sözler kullanılması, uygunsuz ve gereksiz fiziksel temaslar, cinsel ilişki karşılığı yarar sağlanacağının bir şekilde ima edilmesi yine suç sayılacak.

Çin’de kadın erkek eşitliği

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan küresel kadın-erkek eşitliğiyle ilgili sıralamaya göre, Çin 153 ülke içinde 107. sırada geliyor.

Çin’de erkekler, siyaset ve iş dünyasında sürekli en üst mevkilerde yer alıyor. 

Ülke yönetiminde tek söz sahibi olan Komünist Parti Politbürosu’nun 25 üyesi içinde ise sadece bir kadın bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.