Çıplak aramadan vazgeçilmiyor

❏

  • Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAYDER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubeleri 18 Ağustos’ta yeni açılan Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Mehmet Emin Ado; Maraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mehmet Erden, Sedat Karak ve Veysi Altan ile görüşerek, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi A-30 koğuşunda bulunan Mehmet Emin Ado’yla birlikte Zafer Bahadır, Ömer Toluk ve Mustafa Özer, 9 Temmuz’da Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Kürkçüler T Tipik Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Raporda yer alan bilgiler şöyle sıralandı: “4 tutuklu cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasını kabul etmediği için gardiyanlarca darp edildi, koridora çıktıklarında askeri düzene göre sıraya girmeleri istendi. 12 Ağustos’ta parmak izi vermek için koridorda tek sıra dayatmasını kabul etmeyen tutuklular gardiyanların saldırısına ve hakaretlerine maruz kaldı. Haklarında disiplin soruşturması açıldı. Darp raporu alınması için revire sevk talepleri karşılanmayan tutsaklara, başgardiyanlar, ‘Buranın Allah’ı benim. Ben ne dersem onu yapacaksınız’ diye tehdit etti.”

İHD Adana Şubesi’nden bir avukatın 17 Ağustos’ta yaptığı görüşmeden sonra tutsakların darp raporu almak için odadan çıkarıldığı belirtilen raporda, koridorda gardiyanların şiddetine maruz kaldığı kaydedildi. Raporun devamında şu bilgilere yer verildi: “Revire getirilen tutuklular doktorun önünde de darp edildi. Doktorun sessiz kaldığı ve hazırlanan darp rapora ilişkin tutuklulara hiçbir bilgi verilmedi. Tutukluların sevk edildiği cezaevinde kendilerine ait eşya, evrak, radyo, kıyafetlere gardiyanlar tarafından el konuldu. Tutuklulara 3’er kitap verildi. Haftada bir koğuş araması yapılıyor. Avukatlar yaptığı görüşmelerde tutukluların vücutlarında hala şiddetin izi duruyordu.”

Açlık grevi için soruşturma

 Maraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklara, tecride karşı açlık grevine girdikleri gerekçesiyle haklarında açılan disiplin soruşturması sonucunda ceza verildi. Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsaklarla yapılan görüşme sonucunda hazırlanan raporda, şunlar belirtildi: “Koğuşlar tutukluların değil, idarenin istediği gibi değiştirildi. Koğuşların değiştirilmesinin ardından tutuklular birbirinden uzak koğuşlara konuldu ve birbirlerinden haber alamıyorlar. 28 Temmuz’da tahliye edilmesi gereken Sedat Karak’ın idare ve gözlem kurulunun olumsuz raporu nedeniyle tahliye edilmedi.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.