Çıplak aramaya suç duyurusu

❏

  • Aydın’da iki kez çıplak aramaya maruz kalan HDP İl yöneticisi Caize Yarıcı, maruz kaldığı uygulamaya ilişkin Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

Aydın’da 14 Şubat’ta gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticisi 13 kadın, 17 Şubat’ta adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılan dört kadın, Söke ve Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak aramaya maruz kaldığını açıklamıştı. Polisin eve baskın sırasında ve Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde iki kez çıplak aramaya maruz kalan HDP Aydın İl Yöneticisi Caize Yarıcı, yaşadıkları hak ihalelerine ilişkin geçtiğimiz Cuma günü İnsan Hakları Derneği Aydin Şubesi’ne (İHD) başvuruda bulunduktan sonra Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Polisler tarafından 14 Şubat’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alındığını hatırlatan Yarıcı, ev araması yapıldığı sırada polislerin kendisini bir odaya alarak çıplak arama dayattığını söyledi. Kadın polislerin kendisini çıplak aramaya zorladığını vurgulayan Yarıcı, “Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gittikten sonra bizi yaklaşık üç saat beklettiler. Ardından nezarete koymadan önce iki kadın dört erkek polis beni bir odaya götürdü. Kapı yarı açık bıraktılar ve soyun dediler. Bende itiraz ettim neden bu kadar detay giriyorsunuz diye. Bana ‘prosedür’ dediler. İki kişiydik ve birbirimizle konuşma fırsatımız yoktu. İç çamaşırına kadar beni soydular. Üç defa otur kalk ve zıpla dediler. Yaşanılanlar onur kırıcıydı” diye konuştu. 

Tehdit ettiler

Çıplak aramanın yanı sıra tehdit de edildiğini anlatan Yarıcı, şunları söyledi: “Emniyet’te ifade işlemleri bittikten sonra ilçe emniyet müdürü içeri girdi, ‘Sen ev hanımısın buraya gelmen hoş mu?’ diye sordu. Ben de siz beni buraya getirdiniz, dedim. Müdür bana ‘Biz hesap sorarız biz güçlü bir Türkiye’yiz ve güçlü bir ülkeyiz. Bu dünyada öbür dünyada da hesap sorarız’ dedi. Yine ifade işlemleri sırasında benim yürütmüş olduğumuz parti faaliyetlerinden çok şehit olan kardeşimle ilgili sorular soruldu. Kadın polis de ‘Sen ev hanımısın çoluk çocuğunu yetiştir. Senin buralarda ne işin var. Sen mutlaka bir şey yapmışsındır ki seni buraya getirmişler yoksa biz kimseyi bir şeyle yargılamıyoruz’ dedi. Yine ifade işlemleri sırasında parti faaliyetlerinden çok, şehit olan kardeşleri ile ilgili soru sordular.”  

 Çıplak arama işkencedir

 Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden 1999’da ekonomik koşullardan dolayı Didim’e taşındığını dile getiren Yarıcı, 22 yıldır Kürt siyasi mücadelenin içinde olduğunu söyledi. Bir yıldır HDP Aydın İl yöneticisi olarak görev yaptığını aktaran Yarıcı, “Biz bu mücadeleyle gözümüzü açtık. Aktif olmasak da 22 yıldır mücadele içinde yer aldım. 2 sene Didim İlçe yöneticiliği yaptım. Bir yıldır da İl yöneticisiyim. Sürekli baskı altındayım ve telefonlarımız dinleniyor. Bu baskı ve gözaltı operasyonu aslında kadınlardan korktukları içindir. Çıplak aramalar da kadın bedeni üzerinde bir baskı ve işkencedir” şeklinde konuştu.

Çıplak aramanın bir suç olduğunu ifade eden Yarıcı, “Çıplak arama kanuna aykırıdır. Yapılan çıplak aramayı asla kabul etmeyeceğim ve bununla ilgili hem İHD hem de Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundum. Hakkımı sonuna kadar savunacağım” dedi.  AYDIN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.