Çocuk yaşta ‘evlilik' intihara sürüklüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojhilatê Kurdistan’da genç kadınların ‘intihar’ oranı arttı. Toplumda kaygılara yol açan intihar vakalarına ilişkin konuşan siyaset bilimci Leyla Bayon, aile içi şiddetin ve çocuk yaşta “evliliklerin’ intihar oranlarını arttırdığını kaydetti.

CÎRAN MUHEMEDÎ / NÛJINHA

Rojhilatê Kurdistan’ın Urmiye kentinde kadın “intihar” oranı arttı. Artan genç kadın “intiharları” tehlikeli bir düzeye gelirken, intiharların halk arasında endişeye yol açtığı kaydedildi.

İntiharların nedenleri konusunda herhangi bir araştırma yapılmazken, konuya ilişkin siyaset bilimci Leyla Bayon değerlendirmelerde bulundu. 

İntihar vakalarının toplumsal ve psikolojik nedenleri olduğunu söyleyen Bayon, “İnsanlar problemlere ve onları çözmeye karşı kendilerini çoğu zaman çaresiz hissediyor. Bu duruma düşenler, yolun sonuna geldiklerini sanarak, tek çözümü intiharda görüyor” dedi.

.
Leyla Bayon

‘İntihar’ tehlikeli düzeye ulaştı

Genç kadınların “intihar” olaylarına dikkat çeken Bayon, çocuk yaşta “evlendirilmeleri” onları büyük bir yükün altına soktuğunu ve bu nedenle yaşam karşısında yenildiklerini ifade etti. Bu durumun çocuklar için son derece tehlikeli olduğunu belirten Bayon, “Sonunda intihar ederler” diye konuştu. Bayon şunları belirtti: Hakim olan toplumsal kültür, aile arasında iyi ve hoş bir ilişkinin gelişmesine izin vermemektedir. Bu mesafe, yeni ve eski nesil arasında yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Bu da beraberinde birçok çatışmayı getiren ve sonunda intihar düzeyine ulaşan bir boşluk bırakır.

Aile içi baskı ‘intihara’ sürüklüyor

Aile içi baskıların ve çocuk yaşta “evliliklerin” kadınları intihara sürüklediğini söyleyen Bayon, yılın başından bu yana intihar ettikleri idda edilen Zahra Sabiri, Kaçın Fathi ve en son Cala Zahra Bema’yı örnek vererek, “İntihar eden bu kişiler aile içi çatışmalar yüzünden intihar ediyor. Bu da kadınlar arasında intihar oranlarında artışa neden olmaktadır” diye konuştu.

Baskın kültür değişeni reddediyor

Rojhilatê Kurdistan’ın Mirgewer, Tirgever, Soma Bradost, Silwana, Sine kentilerinde bakım, eğlence ve verilen hizmetlerin farklı olduğunu dile getiren Bayon, “intihar” olaylarının da bu farklılıklara göre değiştini belirtti. Bazı bölgelerde üniversiteli kadınların sayısının fazla olduğunu ama kamu işlerinde dağılımın eşit olmadığını dile getirdi. Bayon, Kültürel farklılıkların yanı sıra, yoksulluğun da intihar olaylarını çoğalttığını kaydetti. Leyla Bayon devamla şöyle dedi: Her ne kadar toplum yenilik ve değişim anlamında bir ilerleme kat etse de, bu değişim toplumun yaşadığı kültür ile uyumlu değil. Bu toplumlardaki eski olan baskın kültür değişeni reddediyor. Her zaman olumsuz bir refleks ile kadınların eski formlara göre hareket etmesi isteniyor. Toplumun geliştiğini ve ilerlediğini anlamak istemiyorlar.

İntiharın edenlerin hepsinin genç olduğunu ifade eden Bayon, “Bu nedenle psikolojik ve toplumsal bilimlerin altyapısı oluşturulmalı” dedi. Tüm bölgeler hizmetin eşit götürülmesi gerektiğini de dile getiren Bayon, “Örneğin Soma Bradost köyünde okul yok ve genç kadınlar eğitimlerine devam edemiyor. Bu köyde bulunan okullar sadece beşinci sınıfa kadardır ve bu da genç kadınlar arasında okuma yazma bilmeyenlerin yayılmasının nedenlerinden biridir. Zamanlarının çoğunu evde geçirirler ve genç yaşta “evlenirler” diyerek eğitime işaret etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.