Çocuklar korunmaya alınmalı

Kadın Haberleri —

❏

  • Libya'da İnsan Hakları Savunucusu  Henin Boşuşe, çocuklara yönelik şiddeti değerlendirdi. Boşuşe, "Libya'nın onayladığı uluslararası anlaşmalar aktifleştirilmeli, çocuklar korunmalıdır” dedi.

 

Yaşanan savaşların ve toplumsal kaosların faturası kadın ve çocuklara kesiliyor. Kaddafi sonrası kaosa sürüklenen Libya’da yaşanan toplumsal krizden en çok çocuklar etkilendi. Geçtiğimiz mayıs ayında babası tarafından katledilen 3 yaşındaki Rabiha çocuklara yönelik şiddetin vardığı noktayı gösterdi.

Libya’da çocuklara yönelik artan şiddete ilişkin İnsan Hakları Savunucusu Henin Boşuşe değerlendirmelerde bulundu. Boşuşe, “Çocuğa yönelik şiddet sadece Arap ülkelerinde ya da Libya’da değil, dünyada da yaşanan bir olgu. Özellikle savaş ve kavganın yaşandığı ülkelerde aile içi şiddet arttı. Ayrıca  koronovirüs ve yasaklar kadın ve çocuklara yönelik şiddetin katlanmasına neden oldu” dedi. 

 

Sorun kanunda değil uygulanmasıda

Çocukları koruyan ve Libya’nın da kabul ettiği uluslararası anlaşmalara değinen Henin Boşuşe şunları kaydetti: “Libya birçok anlaşma ve yasayı onaylamış. Boşanmanın ardından çocuğun velayetini anneye veren bir yasası da var. Ancak sorun kanunlarda değil kanunların uygulanmasındadır.”

Kadın, Aile ve Çocuk Dairesi ile Arap Kadınları Örgütü’nün artan çocuk şiddetiyle yakından ilgilendiğini belirten Boşuşe, Arap Kadın Örgütü’nün sorunlarla mücadele için bir strateji belirlediğini ifade etti.
 
Çocuklar için savcılık oluşturulmalı

İnsan Halkları Savunucusu Boşuşe, “Şiddetten kurtulan kişilere destek verilmelidir. Sadece kadınlara değil, aynı zamanda çocuklar için de yasal ve sosyal dayanışmanın sağlanacağı kurumların oluşturulması gerekir” dedi.

Çocuğu şiddetten koruyacak bir savcılığa ihtiyaç olduğunu dile getiren Henin Boşuşe, “Başta Aile Koruma Yasası olmak üzere herhangi bir yasal reform girişimini teşvik etme ve desteklemede sivil toplum kuruluşlarının rolü netleştirilmelidir. Libya'nın onayladığı uluslararası anlaşmalar aktifleştirilmeli, çocuklar korunmalıdır” dedi.

NÛJINHA /BİNGAZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.