Çocuklarıma minnet etmeden bakıyorum

Kadın Haberleri —

.

.

  • Nanê tenûrêye ilginin yoğun olduğu Wan’da kendi imkanlarıyla tandır yeri açan Nurten Orhan, ekonomik özgürlükle birlikte kendine olan güveninin artığını ifade ederek, “Bir kadının kendi ayakları üzerinde durması kadar güzel bir şey olamaz” dedi.

Kürdistan’ın vazgeçilmez ekmeği olan Nanê tenûrê Kürt toplumunun binlerce yıllık kültürünü yansıtıyor.

Kırsal kesimlerde yaşayanların yüzde 90’nı hala bu geleneksel ekmeği tüketiyor.

Özellikle teknolojini gelişmesiyle birlikte kentlerde sanayi ürünü fırınların yaygınlaştı, ancak son dönemlerde tandır ekmeği yapımı kent merkezlerinde ve mahallelerde yoğun ilgi görüyor.

Serhat’ta tandır genellikle toprağa yerleştirilirken, Botan’da toprak üstünde kuruluyor. Kadınların hünerli ellerinde çıkan bu ekmek, lezzeti bakımından fırın ekmeğinden farklı.

Tandır ekmeği, günlerce hatta haftalarca bayatlamadan saklanabiliyor. 

Tandır ekmeğine talep iş yeri açtırdı

Wan’da da tandır ekmeği yapımı, kent merkezlerinde ve mahallelerde giderek yaygınlaşıyor.

Wan’ın İpekyolu ilçesinde açtığı iş yerinde tandır ekmeği pişiren 46 yaşında 5 çocuk annesi Nurten Orhan, tandır ekmeğine Wanlıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Orhan, insanların tandır ekmeğine olan özlem ve taleplerini hep duyduğunu dile getirerek, “Ben de insanların bu taleplerini karşılamak için bir iş yeri açmayı düşündüm. İki yıl önce tek başıma açtığım bu iş yerinde, bugün 5 kişi çalışıyor ve günlük bin ekmek pişiriyorum. Pişirdiğim tüm ekmekleri gün içinde satıyorum” dedi.

Hayal ettim, gerçekleştirdim

Tandır ekmeği sayesinde ekonomik özgürlüğünü kazandığını dile getiren Orhan, ev ekonomisini tek başına karşıladığını söyledi.

Ekonomik özgürlükle birlikte kendine olan güveninin artığını kaydeden Orhan, şunları dile getirdi: “Bir kadının kendi ayakları üzerinde durması kadar güzel bir şey olamaz. Benim için zordu, imkansızlıklar içinde üretmeye çalışıyordum. Hayal ettim, hayalimi gerçekleştirdim. Hele ki böyle ekonomik krizin yaşandığı süreçte evime ekmek götürmek, çocuklarıma minnetsizce bakmak, tarifi imkansız bir duygudur. Bugün geleceğe daha umutla bakıyorum. Kadınlar kendine güvensin. Yetenekleri doğrultusunda üretime dahil olsunlar.”

ANF /WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.